Niektórzy pacjenci z chorobą nowotworową upierają się przy spożywaniu owoców i warzyw na surowo, głównie po to aby zachować enzymy i zapobiec utracie substancji odżywczych pod wpływem ciepła.
Mimo, że ma to jakieś uzasadnienie jednak wskazane jest również spożywać także w formie gotowanej.
Spożywanie surowych warzyw, sprawia, że ograniczona staje się ilość odżywczych suplementów , które organizm może wchłonąć. Są one zamknięte w obrębie komórek roślin przez twarde ściany komórkowe, których nie jesteśmy w stanie strawić. Aby je uwolnić, należy dokładnie przeżuwać warzywa, aż do papki, gotować je lub miksować.
W niektórych badaniach wykazano, że dzięki dokładnemu przeżuwaniu można wchłonąć zaledwie 30 procent substancji odżywczych. To oznacza, że trzeba spożywać znacznie więcej warzyw. Około 90 procent substancji odżywczych uwalnia się dzięki użyciu miksera lub sokowirówki. Płynie z tego dodatkowa korzyść , a mianowicie – spożywanie warzyw i owoców na surowo.
Co z gotowaniem . Znaczną utratę efektu przeciwnowotworowego odnotowano w przypadku jabłek, moreli, kiwi, brzoskwiń, buraków, kapusty, kalafiora, liściastej sałaty, ogórka, cebuli, rzodkiewek i rabarbaru.
Produkty które zachowały działanie przeciwnowotworowe podczas obróbki cieplnej to: jeżyny, czarne borówki, czereśnie, wiśnie, melon kasaba, śliwki, truskawki, brukselka, cykoria, bakłażan, rzeżucha, dynia i szpinak.
Gotowanie warzyw w wodzie z kranu ma dwa minusy. Większość minerałów, witamin z grupy B i ascorbinian – ginie. Po drugie jeśli woda jest fluorowana, ilość fluoru w momencie wyparowania wody staje się coraz bardziej zagęszczona. Fluor to bardzo reaktywna substancja chemiczna, wiąże się z warzywem i nie może zostać wypłukany. Stanowi także karcynogenny związek. Warzywa należy „gotować” na parze albo w oliwie z oliwek z pierwszego tłoczenia tzn podgrzewać na patelni przez kilka minut. Jeżeli do gotowania używasz wody destylowanej , możesz wypić również sok, ponieważ zawiera ona duże stężenie substancji odżywczych- wywar.
Ważne zalecenia dotyczące warzyw i owoców:
1) Należy spożywać surowe jak i gotowane warzywa w oparciu o podane wyżej wskazówki.
2) W trakcie spożywania mięsa zawsze należy jeść także warzywa, ponieważ flawonoidy zawarte w nich neutralizują karcynogeny znajdujące się w mięsie, zwłaszcza tym obsmażanym. Zmniejszają także wchłanianie żelaza adekwatnie do potrzeb organizmu.
3) Należy spożywać małą ilość owocu dziennie, najlepiej nie więcej niż połowa szklanki i tylko po zjedzeniu posiłku. W ten sposób zapobiega się wystąpieniu hipoglikemii – nagłemu spadkowi poziomu cukru we krwi. U niektórych osób może być dość poważny. Najlepiej unikać spożywania owoców jeśli nie udało się jeszcze opanować choroby nowotworowej.
4) Jeśli warzywa gotowane są w wodzie, należy używać tylko wody destylowanej lub oczyszczonej przez odwróconą osmozę.
Wytyczne ogólne dotyczące jedzenia
1) Unikać spożywania czerwonego mięsa: wołowiny, wieprzowiny. Występują w nich silnie działające substancje rakotwórcze. Lepiej już zdecydować się na drób , który był poddany minimalnej obróbce i do którego nie wstrzyknięto bulionu, białka hydrolizowanego czy innych produktów zawierających glutaminian sodu. W przypadku zdecydowania się na kurze mięso, należy zdjąć skórę i umyć dokładnie mięso , ponieważ większość hodowanych kurczaków na fermach spryskuje się związkami chloru co ma na celu ich wybielenie.
2) Unikać wszystkich produktów komercyjnie przygotowanych i starać się aby wszystkie potrawy zawierały świeże składniki. Należy unikać komercyjnych sosów, mieszanek czy przypraw bez żadnych domieszek
3) Unikać krowiego mleka, sera i innych produktów przygotowanych na bazie mleka zwłaszcza tych niskotłuszczowych. Znajdują się w nich bowiem większe ilości glutaminianu. Uczulenie na mleko , które może nie dawać żadnych objawów osłabia układ odpornościowy. Należy ono do grupy najczęstszych alergii pokarmowych.
4) Unikać produktów zawierających sztuczny słodzik dietetyczny, glutaminian sodu, roślinne białko hydrolizowane, białko sojowe, karageninę- substancja silnie rakotwórcza (lody, wypieki). Można stosować słodzik w ograniczonych ilościach Seet’N Low oraz stewię.
5) Starać się unikać wszelkich produktów i napojów w plastikowych butelkach , zwłaszcza jeśli plastik ma gryzący zapach. Plastik uwalnia estrogeny, które mogą powodować choroby nowotworowe , wrażliwe na ich działanie : rak piersi, rak okrężnicy, niektóre guzy mózgu, raka nerki, niekiedy prostaty. W miarę możliwości używać tylko szklanych pojemników.
6) Unikać cukru bez względu na jego źródło. Cukrem jest także miód, znajduje się w nim kilka flawonoidów , ale jednak to cukier. Niekorzystnie wpływa także fruktoza , mimo że nie przyczynia się do uwalniania insuliny, ale zwiększa zniszczenia komórek spowodowane przez wolne rodniki, tym samym nasilając ryzyko wystąpienia choroby nowotworowej.
7) Unikać soków owocowych. Mimo iż zawierają wiele flawonoidów działających przeciwnowotworowo i witamin, zwłaszcza folanów, znajdują się w nich także duże ilości cukru, a w wielu przypadkach fluoru. Dotyczy to zwłaszcza większości komercyjnych soków winogronowych.
Źródło:
fragment książki „Naturalne strategie w walce z rakiem” Dr Russell L. Blaylock
Leave A Reply