Najistotniejsza część programu żywieniowego w leczeniu nowotworów.
Wiele osób sądzi , że terapia żywieniowa w przypadku choroby nowotworowej sprowadza się jedynie do stosowania suplementów na przykład witamin czy wyizolowanych fitoskładników. Jest to istotne , ale jeszcze ważniejsza jest podstawowa dieta, zarówno w kategoriach tego, co się je i czego się unika.
Wiele składników diety, może sprzyjać wzrostowi i rozprzestrzenianiu się nowotworów i zmniejszać szansę na wyzdrowienie. Dotyczy to zwłaszcza tłuszczów omega-6, które mogą silnie pobudzać rozwój raka. Przyczyniać się do tego może także dieta wysokokaloryczna , zwłaszcza jeśli nadmiar kalorii pochodzi ze spożycia cukru.
Poza tym pewne aminokwasy -zwłaszcza metionina mogą sprzyjać rozwojowi raka. Duże jej ilości znajdują się na przykład w mleko w proszku, serze , żółtkach jaj i jajkach w proszku. A zatem być może powinno unikać się produktów zawierających duże ilości metioniny.
Z drugiej strony są takie produkty, których ilość powinno się w diecie zwiększyć. Są to na przykład: warzywa, niektóre owoce, specjalne źródła białek i pełne ziarna. Szczególnie istotne są właśnie warzywa, ponieważ zawierają flawonoidy i inne fitoskładniki o działaniu przeciwnowotworowym. Najlepiej jest rozgniatać je w blenderze – w takiej formie bowiem organizm znacznie łatwiej je wchłania. Bez stosowania właściwej diety podstawowe suplementy będą wykazywały znacznie mniej skuteczne działanie. Bez względu na to, jakie korzyści oferują suplementy, są one często neutralizowane przez produkty w diecie, które sprzyjają rozwojowi choroby.
Co należy jeść.
Można jeść wszystkie warzywa, oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia, a także chleb, owoce i mięso – lecz już w ograniczonych ilościach. Stosowanie się do diety przeciwnowotworowej oznacza, że należy wyeliminować obsmażane, wędzone, przetworzone i upieczone mięso na grilu wołowinę, wieprzowinę, mleko, produkty mlecze, owoce morza, produkty komercyjne, słodycze. Ponadto należy zastąpić kawę herbatą, rzucić palenie i unikać picia alkoholu.
Po rozpoczęciu stosowania takiej diety pacjent zauważa, że ma znacznie więcej energii niż kiedykolwiek wcześniej. Umysł staje się jaśniejszy, znikają wszelkie bóle lub znacząco ustępują , regularniej się wypróżnia, a stolce wyglądają prawidłowo.
Sytuacja wygląda inaczej jeśli zmuszeni będziemy stołować się poza domem. Większość restauracji serwuje niezdrowe potrawy w których mnóstwo jest tłuszczów, cukru, soli, zagęszczonych sosów pieczeniowych, glutaminianu sodu (MSG) i dodatków go zawierających. Jedynym rozwiązaniem jest unikanie stołowania się poza domem. Jeśli jest to niemożliwe, wybieramy potrawy podawane bez sosów czyli o mdłym smaku, przystawek i deserów.
Trzeba rygorystycznie przestrzegać zasad diety przeciwnowotworowej. Chorobę mogą powodować nawet pozornie nieznaczne odstępstwa. Każdy pacjent chory na raka musi pamiętać, ze cierpi na potencjalnie śmiertelną chorobę i że dla dłuższego życia warto dokonać wszelkich poświęceń.
Zdjęcie internet
Fragment książki „Naturalne strategie w walce z rakiem” Dr Russell L. Blaylock
Leave A Reply