Candida lub przerost drożdży jest bardzo częstym schorzeniem wśród osób z chorobą autoimmunologiczną, problemami jelitowymi, zmęczeniem, mgłą mózgu i innymi przewlekłymi problemami zdrowotnymi.
Candida to forma grzyba, który żyje w przewodzie pokarmowym, kolonizuje jelita, prowadząc do zniszczenia dobrych bakterii, które zwykle utrzymują go w ryzach. To jest przyczyną złego stanu jelit, powoduje, że stają się nieszczelne, a to prowadzi do różnych negatywnych objawów jak: problemów z trawieniem, zmęczenia, mgły mózgowej, nawracających infekcji grzybicznych, problemów skórnych, alergii sezonowych i wahań nastroju.
Przyczyną wystąpienia Candidy są także leki, antybiotyki oraz niewłaściwa dieta. Dieta pełna zapalnego pożywienia, słodkiej i przetworzonej żywności stwarza idealne warunki dla drożdży, aby mogły się rozwijać i nadmiernie mnożyć. Dlatego wyeliminowanie pokarmów, które żywią Candida, i zastąpienie ich pokarmami nieprzetworzonymi pełnymi składników odżywczych jest kluczem do pokonania Candida i uzdrowienia jelit.
Pokarmy, które żywią Candidę
1. Cukier i słodziki
Drożdże żywią się cukrem więc należy wyeliminować z diety cały cukier i substancje słodzące. Kluczem tutaj jest unikanie nie tylko napoi gazowanych, słodyczy, ciast i ciasteczek, ale także cukru tzw ukrytego w sosach sałatkowych, żywność o niskiej zawartości tłuszczu, keczupu, musztardzie itp Pamiętaj, aby dokładnie czytać etykiety produktów na zawartość cukru
2. Wino i piwo
Ważnym elementem jest ograniczenie alkoholu, a w szczególności unikanie piwa i wina. Wino ma duże stężenie cukru, a piwo zawiera gluten. Wszystkie te czynniki przyczyniają się do Candidy.
Ponadto alkohol może nasilić nieszczelne jelito, które jest jednym z najbardziej niebezpiecznych skutków przerostu drożdży, ponieważ prowadzi do tak wielu innych objawów i problemy zdrowotnych. Hamuje również układ odpornościowy.
3. Suszone owoce i soki owocowe
Mimo, że suszone owoce mogą być częścią diety przeciwzapalnej i przeciwutleniającej są niestety bogate w cukier. Jeśli masz przerost drożdży musisz wyeliminować wszystkie suszone owoce oraz soki owocowe, ale możesz codziennie zjadać do 1 szklanki całych owoców.
4. Gluten i ziarna
Gluten jest wysoce zapalny. Jest to także zboże, a wszystkie ziarna są rozbijane na cukry proste w procesie trawienia, co może skutkować karmieniem Candida. Dlatego zaleca się unikanie ich całkowicie (zwłaszcza jeśli masz chorobę autoimmunologiczną) lub ograniczając spożycie nich. Podaję poniżej kilka konkretnych wskazówek do jakiej ilości ograniczyć ziarna, rośliny strączkowe i warzywa skrobiowe.
5. Fasola i inne rośliny strączkowe
Mimo, iż fasola i inne rośliny strączkowe stanowią doskonałe źródło białka roślinnego, bogate są w skrobię i stanowią pożywienie dla Candida. Rośliny strączkowe mogą być także dla wielu ludzi pokarmem zapalnym, ponieważ zawierają aglutyniny. Podobnie jak zboża, rośliny strączkowe należy ograniczyć do minimum, a najlepiej wyeliminować je całkowicie.
6. Warzywa bogate w skrobię
Niektóre warzywa takie jak dynie są dobrym źródłem węglowodanów, ale w przypadku Candidy są dla niej pożywką. Dlatego warto skoncentrować się na jedzeniu dużych ilości warzyw zielono liściastych i innych smacznych warzyw, jak brukselka, brokuły, kalafior i szparagi.
Dopuszczalna ilości spożywania: zbóż, roślin strączkowych i warzyw bogatych w skrobię to ilość jednej filiżanki dziennie.
7. Grzyby
Grzyby należą do rodziny grzybów i mogą reagować krzyżowo z Candida, czyli ciało i układ odpornościowy może mylić je z Candida. Może to spowodować, reakcję zapalną na grzyby i może kolidować z leczeniem.
8. Sfermentowana żywność
Jest tematem gorących dyskusji, jednak każdy z przerostem Candida powinien unikać sfermentowanej żywności, do momentu gdy populacja drożdży będzie z powrotem pod kontrolą. Sfermentowana żywność przywraca dobre bakterie. Jednak Candida może karmić się sfermentowanymi pokarmami, dlatego lepiej jej unikać. Najpierw więc zlikwiduj przerost Candidy, a potem przywróć dobre bakterie spożywając sfermentowaną żywność.
9. Nabiał
Nabiał nie karmi Candida, ale jest pokarmem wysoce zapalnym dla wielu ludzi. Uszkodzona wyściółka jelita, która jest już nieszczelna przez Candidę powoduje, że drożdże przenikają do krwi wraz z toksynami i bakteriami. Te wszystkie przenikające toksyny wywołują nową falę zapalną. Układ odpornościowy cały czas stara się zneutralizować zagrożenia. Dopóki leczysz nieszczelne jelita, toksyny w sposób ciągły przenikają do krwi a ten stały poziom zapalenia może doprowadzić do choroby autoimmunologicznej.
Najlepsze pokarmy zwalczające przerost Candida:
Czosnek
Czosnek zawiera allicyny, związek zawierający siarkę o naturalnych właściwościach przeciwgrzybicze, charakterystycznych dla Candida. Gdy spożywany jest w formie na surowo, jest wtedy jednym z najlepszych środków przeciwgrzybiczych.
**Ocet jabłkowy
Ocet jabłkowy jest jedynym rodzajem octu dozwolonym na diecie Candida. Badania octu jabłkowego jest ograniczona, ale wydaje się, że zawiera enzymy, które pomagają rozbić Candida.
Warzywa kapustne
Warzywa kapustne, takie jak brokuły, brukselka, kapusta, rukola i rzodkiewki, zawierają izotiocyjaniany, siarkę oraz związki zawierające azot, które atakują Candida.
Imbir
Imbir zawiera Gingerole i shogaols, przeciwzapalne i przeciwgrzybicze składniki. Może nie jest najsilniejszym pokarmem , ale stanowi wsparcie dla wątroby podczas procesu odtruwania.
Oliwa z oliwek
Oliwa z oliwek, lnu, awokado oraz oleje zawierają polifenole, które są przeciwutleniaczami, które mogą wspomóc walkę z Candida.
Goździki
Goździki naturalnie zawiera eugenol, potężny w swoim działaniu olejek i niezwykle skuteczny środek przeciw grzybicy gdy stosowany jest wewnętrznie. Olejek goździkowy może być również skuteczny jako miejscowa pomoc dla zakażeń grzybiczych na palcach i paznokciach.
Cynamon
Cynamon jest przyprawą anti-inflammatory z dodatkiem właściwości przeciwgrzybiczych. Podobny do kwasu kaprylowego, wydaje się, że odpowiada za uszkodzenia komórek drożdży, powodując ich denaturację i śmierć. Cinnamon wydaje się być korzystny w leczeniu Candida, H. pylori, a nawet wszy, lecz nie powinien być stosowany podczas ciąży lub przez osoby z wrzodami żołądka lub jelit.
Dziki łosoś
Dziki łosoś jest doskonałym źródłem kwasów omega-3 kwasów tłuszczowych, które znane są również do zwalczania zakażeń grzybiczych.
Sok cytrynowy
Olejek z cytryny zawiera łagodne właściwości anty-grzybicze. Lemon- olejek cytrynowy jest pomocny w detoksykacji wątroby.
Dodałabym jeszcze olej z oregano oraz La pacho zwane Pau D’ Arco
Suplementy pomocne w likwidowaniu przerostu Candida
Stosowania nisko węglowodanowej i przeciwzapalnej diety może potrwać nawet do sześciu miesięcy jest ona jednak kluczem do pokonania przerostu Candidy. Zaleca się także dodanie do diety suplementów zwalczających drożdżycę.
Suplementy stosowane to: kwas kaprylowy i Candisol.
Kwas kaprylowy jest naturalnie występującym kwasem tłuszczowym, który pochodzi z oleju kokosowego. Kwas kaprylowy jest znany ze swojego działania przeciwwirusowego i przeciwgrzybicznego.
Candisol zawiera również kombinację enzymów roślinnych, które rozkładają komórki Candida.
Wysokiej jakości probiotyk do przywrócenia populacji pożytecznych bakterii. Te przyjazne szczepy bakterii zapobiegną w przyszłości problemom z Candida i mają zasadnicze znaczenie dla wspierania zdrowych jelit i układu odpornościowego. Probiotyczny suplement, np 100 bilionów bakterii , 4 szczepy ( przeciętny apteczny probiotyk to 3-4 miliardów bakterii)
Zastosować można również preparat ziołowe jak Candida Support zawierające mieszankę różnych ziół i suplementów lub inne podobne preparaty na rynku, ale najważniejsze jest to, iż stosując je należy przestrzegać ww diety.
Leczenie z Diflucan lub Nystatyną jest z pewnością najszybszym rozwiązaniem, ale nie jedynym sposobem walki z przerostem Candida. Jeśli nie chcesz brać leków anty-grzybicznych, należy rozważyć spożywanie większej ilości produktów, które w naturalny sposób walczą z przerostem Candida.
http://www.amymyersmd.com/2016/07
zdjęcia Internet
Leave A Reply