• Strona główna
  • O mnie
  • Kontakt
  • Współpraca
  • Patronite
  • Konsultacja
  • Moje konto
  • Rodzaj konta
  • Zaloguj się
  • Kategorie wpisów

    • Ciasta i desery (12)
    • Diety (67)
    • Dziecko / Ciąża / Kobieta (297)
    • Lifestyle (14)
    • Najnowsze (21)
    • Nowotwory / Guzy (200)
    • Obiady (44)
    • Ogólne (394)
    • Pasożyty (127)
    • Podróże (0)
    • Przepisy (5)
    • Przyroda i zwierzęta (2)
    • Śniadania/ kolacje (55)
    • Zdrowie w praktyce (338)
  • Strona główna
  • O mnie
  • Kontakt
  • Współpraca
  • Patronite
  • Konsultacja
  • Moje konto
  • Rodzaj konta
  • Zaloguj się

  • Diety
  • Dziecko / Ciąża / Kobieta
  • Lifestyle
  • Pasożyty
  • Podróże
  • Przepisy
  • Przyroda i zwierzęta
  • Nowotwory / Guzy
  • Zdrowie w praktyce

Piernik z kaszy gryczanej bez glutenu i wegański

12 grudnia, 2016

 Przepis na piernik  z kaszy gryczanej  z cyklu rodzinnych, ciasto z niego zawsze wychodzi:)

Zdjęcia nie najlepszej jakości, robione pożyczonym aparatem mój był ponad 3 tygodnie w naprawie:(

Co mnie urzekło w tym przepisie to niewiele składników i jego prostota, nie trzeba kombinować z mąkami. Zazwyczaj gdy poszukiwałam na blogach, ciasta bez glutenu trafiałam na przepisy, gdzie zamiast jednej mąki było ich od 4-6 (np migdałowa , ryżowa , kukurydziana itp) a ciasto wcale nie było dobre, zazwyczaj kruszyło się , było suche, twarde…..Nigdy nie znalazłam dobrego przepisu. W tym przepisie zmieniłam trochę składniki, zresztą jak zawsze.

Piernik ze zmielonej kaszy grycznej niepalonej, struktua ciasta przypoina strukturę ciast glutenowych

Piekłam je z 6 razy i zawsze z powodzeniem, jedyną rzeczą jaką zauważyłam i to zupełnie przypadkowo (zabrakło mi mąki i dorzuciłam jakieś 70% kaszy mielonej) jest to, że w tym przypadku lepiej sprawdza się mielona kasza gryczana, niż  mąka gryczana. Zmielenie kaszy gryczanej  zmienia strukturę cista, ciasto jest miękkie i puszyste , choć niewiele rośnie. Natomiast ciasto z mąki gryczanej, słabo rośnie i ma gliniastą konsystencję.

Przepis ten może także służyć jako podstawa do zrobienia ciasta czekoladowego, jak również blatu pod tort lub ciasta na muffinki.

Piernik z mąki gryczanej widać gliniastą strukturę jest smaczny ale smaczniejszy

jest ze zmielonej kaszy gryczanej jasnej, niepalonej

Składniki:

– 1,5 szklanki zmielonej kaszy gryczanej,

np w młynku do kawy lub za pomocą blendera ręcznego o dużej mocy min 700W

 –  1/3 szklanki syropu daktylowego , lub 1/2 szklanki cukru brzozowego (ksylitolu),

można na koniec sprawdzić słodkość surowego cista i dosłodzić

– 3 łyżki surowego kakao,

– 1 łyżeczka sody lub 1,5 łyżeczki eko proszku do pieczenia (kamień winny),

– 2 łyżki domowego lub eko octu jabłkowego ,

– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,

– 1 szklanka soku pomarańczowego (np wyciśnięty z pomarańczy lub gotowy 100%)

–  1 łyżka eko przyprawy  do pierników,

– gorzka czekolada pow 70% kakao do polania gotowego ciasta (opcja),

– 1/3 szklanki oleju kokosowego extra virgin lub oleju z oliwek lub wg upodobań.

Zasada jest prosta rozdzielamy suche składniki (mieszając ze sobą kaszę, proszek, przyprawę, ksylitol)   i mokre , potem je łączymy w masę, mikserem.

Do masy możemy dołożyć posiekane orzechy,  ziarna czy bakalie, w ilości 1/2 do szklanki.

Gotową masę przekładamy do natłuszczonej formy i wstawiamy do piekarnika,  pieczemy w temperaturze 180 stopni C.  Pieczemy do suchego patyczka, około 1 godziny.

Gdy ciasto jest upieczone , na jego powierzchni ukazują się  pęknięcia.

Przy tortownicy 20cm wysokość cista to ok 3-4 cm

Po ostygnięciu ciasta, roztapiamy czekoladę i smarujemy nią ciasto , można wierzch ciasta ozdobić wg upodobania np posypać zmielonym migdałami lub cukrem brzozowym.

Ciasto najsmaczniejsze jest w dniu upieczenia , z dnia na dzień staje się twardsze i suchsze, jak prawdziwy piernik:)

Piernik można przełożyć dżemem porzeczkowym lub śliwkowym.

Share

Ciasta i desery  / Ogólne

Izabela

Leave A Reply


Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • O mnie

    Miłośniczka zdrowego odżywiania, wielbicielka wszystkiego co zdrowe, nałogowo "pochłaniam" książki o zdrowiu, medycynie naturalnej i oczywiście kulinarne.

    Więcej o mnie

  • Najnowsze wpisy

    • Protokół suplementacji jodem Dr Brownsteina
    • Dlaczego potrzebujesz jodu? Czarodziejski pierwiastek.
    • Suplementy w chorobach immunologicznych Myers
  • Kategorie wpisów

    • Ciasta i desery (12)
    • Diety (67)
    • Dziecko / Ciąża / Kobieta (297)
    • Lifestyle (14)
    • Najnowsze (21)
    • Nowotwory / Guzy (200)
    • Obiady (44)
    • Ogólne (394)
    • Pasożyty (127)
    • Podróże (0)
    • Przepisy (5)
    • Przyroda i zwierzęta (2)
    • Śniadania/ kolacje (55)
    • Zdrowie w praktyce (338)


  • Zapisz się do newslettera


    • Strona główna
    • Kontakt
    • Współpraca
    • Patronite
    • Konsultacja
    • Moje konto
    • Wyloguj się
    • Diety
    • Dziecko / Ciąża / Kobieta
    • Lifestyle
    • Pasożyty
    • Podróże
    • Przepisy
    • Przyroda i zwierzęta
    • Nowotwory / Guzy
    • Zdrowie w praktyce

© Copyright LetsBlog Theme Demo - Theme by ThemeGoods