Przepis na piernik z kaszy gryczanej z cyklu rodzinnych, ciasto z niego zawsze wychodzi:)
Zdjęcia nie najlepszej jakości, robione pożyczonym aparatem mój był ponad 3 tygodnie w naprawie:(
Co mnie urzekło w tym przepisie to niewiele składników i jego prostota, nie trzeba kombinować z mąkami. Zazwyczaj gdy poszukiwałam na blogach, ciasta bez glutenu trafiałam na przepisy, gdzie zamiast jednej mąki było ich od 4-6 (np migdałowa , ryżowa , kukurydziana itp) a ciasto wcale nie było dobre, zazwyczaj kruszyło się , było suche, twarde…..Nigdy nie znalazłam dobrego przepisu. W tym przepisie zmieniłam trochę składniki, zresztą jak zawsze.
Piernik ze zmielonej kaszy grycznej niepalonej, struktua ciasta przypoina strukturę ciast glutenowych
Piekłam je z 6 razy i zawsze z powodzeniem, jedyną rzeczą jaką zauważyłam i to zupełnie przypadkowo (zabrakło mi mąki i dorzuciłam jakieś 70% kaszy mielonej) jest to, że w tym przypadku lepiej sprawdza się mielona kasza gryczana, niż mąka gryczana. Zmielenie kaszy gryczanej zmienia strukturę cista, ciasto jest miękkie i puszyste , choć niewiele rośnie. Natomiast ciasto z mąki gryczanej, słabo rośnie i ma gliniastą konsystencję.
Przepis ten może także służyć jako podstawa do zrobienia ciasta czekoladowego, jak również blatu pod tort lub ciasta na muffinki.
Piernik z mąki gryczanej widać gliniastą strukturę jest smaczny ale smaczniejszy
jest ze zmielonej kaszy gryczanej jasnej, niepalonej
Składniki:
– 1,5 szklanki zmielonej kaszy gryczanej,
np w młynku do kawy lub za pomocą blendera ręcznego o dużej mocy min 700W
– 1/3 szklanki syropu daktylowego , lub 1/2 szklanki cukru brzozowego (ksylitolu),
można na koniec sprawdzić słodkość surowego cista i dosłodzić
– 3 łyżki surowego kakao,
– 1 łyżeczka sody lub 1,5 łyżeczki eko proszku do pieczenia (kamień winny),
– 2 łyżki domowego lub eko octu jabłkowego ,
– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
– 1 szklanka soku pomarańczowego (np wyciśnięty z pomarańczy lub gotowy 100%)
– 1 łyżka eko przyprawy do pierników,
– gorzka czekolada pow 70% kakao do polania gotowego ciasta (opcja),
– 1/3 szklanki oleju kokosowego extra virgin lub oleju z oliwek lub wg upodobań.
Zasada jest prosta rozdzielamy suche składniki (mieszając ze sobą kaszę, proszek, przyprawę, ksylitol) i mokre , potem je łączymy w masę, mikserem.
Do masy możemy dołożyć posiekane orzechy, ziarna czy bakalie, w ilości 1/2 do szklanki.
Gotową masę przekładamy do natłuszczonej formy i wstawiamy do piekarnika, pieczemy w temperaturze 180 stopni C. Pieczemy do suchego patyczka, około 1 godziny.
Gdy ciasto jest upieczone , na jego powierzchni ukazują się pęknięcia.
Przy tortownicy 20cm wysokość cista to ok 3-4 cm
Po ostygnięciu ciasta, roztapiamy czekoladę i smarujemy nią ciasto , można wierzch ciasta ozdobić wg upodobania np posypać zmielonym migdałami lub cukrem brzozowym.
Ciasto najsmaczniejsze jest w dniu upieczenia , z dnia na dzień staje się twardsze i suchsze, jak prawdziwy piernik:)
Piernik można przełożyć dżemem porzeczkowym lub śliwkowym.
Leave A Reply