• Strona główna
  • O mnie
  • Kontakt
  • Współpraca
  • Patronite
  • Konsultacja
  • Moje konto
  • Rodzaj konta
  • Zaloguj się
  • Kategorie wpisów

    • Ciasta i desery (12)
    • Diety (67)
    • Dziecko / Ciąża / Kobieta (297)
    • Lifestyle (14)
    • Najnowsze (21)
    • Nowotwory / Guzy (200)
    • Obiady (44)
    • Ogólne (394)
    • Pasożyty (127)
    • Podróże (0)
    • Przepisy (5)
    • Przyroda i zwierzęta (2)
    • Śniadania/ kolacje (55)
    • Zdrowie w praktyce (338)
  • Strona główna
  • O mnie
  • Kontakt
  • Współpraca
  • Patronite
  • Konsultacja
  • Moje konto
  • Rodzaj konta
  • Zaloguj się

  • Diety
  • Dziecko / Ciąża / Kobieta
  • Lifestyle
  • Pasożyty
  • Podróże
  • Przepisy
  • Przyroda i zwierzęta
  • Nowotwory / Guzy
  • Zdrowie w praktyce

Pasztet warzywny ( włoszczyzna, kasza jaglana soczewica)

6 marca, 2017

Pasztet warzywny w smaku bardzo delikatny, przypomina babkę ziemniaczaną. Banalnie prosty.                          Może być w wersji tzw „studenckiej” czyli na szybko. Paczka mrożonych warzyw – włoszczyzny, ugotowana soczewica i kasza jaglana doprawiamy miksujemy i masa gotowa.

                               

Potrzebne będą:

soczewica pomarańczowa 200g

kasza jaglana ugotowana 2 szklanki

włoszczyzna:  marchew 1 sztuka

                          pietruszka 1 sztuka

                                  por część biała 1 sztuka

                                         seler kawałek – opcjonalnie

olej kokosowy lub masło klarowane 2 łyżki

     sól do smaku

                                                       przyprawy np gotowa gram masala 1 łyżeczka

Przepłukujemy soczewicę pod bieżącą wodą, wkładamy do garnka zalewamy wodą, gotujemy do miękkości – ok 15 minut. Jeżeli mamy za dużo wody po ugotowaniu odsączamy na sitku.

Kaszę jaglaną w garnku prażymy, gdy poczujemy zapach prażonej kaszy zalewamy wodą i przepłukujemy ją do momentu , aż woda będzie czysta. Następnie zalewamy wodą i gotujemy, aż woda wyparuje i ukażą się dziurki.

Warzywa myjemy obieramy ścieramy na tarce o grubych oczkach, por kroimy drobno lub korzystamy z gotowej mieszanki warzywnej.  Warzywa przesmażamy na oleju kokosowym lub maśle , aż stanął się miękkie.

Łączymy wszystko w misce dodajemy resztę tłuszczu , solimy dodajemy przyprawy i miksujemy blenderem ręcznym na mniej więcej gładką masę.

Masę wkładamy do foremki i pieczemy w 180 stopniach ok 40 minut. Wyjmujemy pasztet i czekamy aż przestygnie, to ważne kasza jaglana musi stężeć.

    

Gotowy pasztet kroimy w plastry możemy lekko go podgrzać na patelni i podawać z domowym keczupem oraz z domową musztardą . Przypominam dobrej jakości keczup ekologiczny to taki bez cukru i chemicznych dodatków. W sklepach eko można znaleźć np musztardę słodzoną miodem i na occie jabłkowym

    

Pasztet podajemy koniecznie z dużą surówką najlepiej mieszanką sałat.

Co najważniejsze pasztet bardzo smakuje dzieciom:).

Wersja dla dzieci

                    

Share

Diety  / Obiady  / Ogólne  / Śniadania/ kolacje

Izabela

Leave A Reply


Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • O mnie

    Miłośniczka zdrowego odżywiania, wielbicielka wszystkiego co zdrowe, nałogowo "pochłaniam" książki o zdrowiu, medycynie naturalnej i oczywiście kulinarne.

    Więcej o mnie

  • Najnowsze wpisy

    • Protokół suplementacji jodem Dr Brownsteina
    • Dlaczego potrzebujesz jodu? Czarodziejski pierwiastek.
    • Suplementy w chorobach immunologicznych Myers
  • Kategorie wpisów

    • Ciasta i desery (12)
    • Diety (67)
    • Dziecko / Ciąża / Kobieta (297)
    • Lifestyle (14)
    • Najnowsze (21)
    • Nowotwory / Guzy (200)
    • Obiady (44)
    • Ogólne (394)
    • Pasożyty (127)
    • Podróże (0)
    • Przepisy (5)
    • Przyroda i zwierzęta (2)
    • Śniadania/ kolacje (55)
    • Zdrowie w praktyce (338)


  • Zapisz się do newslettera


    • Strona główna
    • Kontakt
    • Współpraca
    • Patronite
    • Konsultacja
    • Moje konto
    • Wyloguj się
    • Diety
    • Dziecko / Ciąża / Kobieta
    • Lifestyle
    • Pasożyty
    • Podróże
    • Przepisy
    • Przyroda i zwierzęta
    • Nowotwory / Guzy
    • Zdrowie w praktyce

© Copyright LetsBlog Theme Demo - Theme by ThemeGoods