Pasztet warzywny w smaku bardzo delikatny, przypomina babkę ziemniaczaną. Banalnie prosty. Może być w wersji tzw „studenckiej” czyli na szybko. Paczka mrożonych warzyw – włoszczyzny, ugotowana soczewica i kasza jaglana doprawiamy miksujemy i masa gotowa.
Potrzebne będą:
soczewica pomarańczowa 200g
kasza jaglana ugotowana 2 szklanki
włoszczyzna: marchew 1 sztuka
pietruszka 1 sztuka
por część biała 1 sztuka
seler kawałek – opcjonalnie
olej kokosowy lub masło klarowane 2 łyżki
sól do smaku
przyprawy np gotowa gram masala 1 łyżeczka
Przepłukujemy soczewicę pod bieżącą wodą, wkładamy do garnka zalewamy wodą, gotujemy do miękkości – ok 15 minut. Jeżeli mamy za dużo wody po ugotowaniu odsączamy na sitku.
Kaszę jaglaną w garnku prażymy, gdy poczujemy zapach prażonej kaszy zalewamy wodą i przepłukujemy ją do momentu , aż woda będzie czysta. Następnie zalewamy wodą i gotujemy, aż woda wyparuje i ukażą się dziurki.
Warzywa myjemy obieramy ścieramy na tarce o grubych oczkach, por kroimy drobno lub korzystamy z gotowej mieszanki warzywnej. Warzywa przesmażamy na oleju kokosowym lub maśle , aż stanął się miękkie.
Łączymy wszystko w misce dodajemy resztę tłuszczu , solimy dodajemy przyprawy i miksujemy blenderem ręcznym na mniej więcej gładką masę.
Masę wkładamy do foremki i pieczemy w 180 stopniach ok 40 minut. Wyjmujemy pasztet i czekamy aż przestygnie, to ważne kasza jaglana musi stężeć.
Gotowy pasztet kroimy w plastry możemy lekko go podgrzać na patelni i podawać z domowym keczupem oraz z domową musztardą . Przypominam dobrej jakości keczup ekologiczny to taki bez cukru i chemicznych dodatków. W sklepach eko można znaleźć np musztardę słodzoną miodem i na occie jabłkowym
Pasztet podajemy koniecznie z dużą surówką najlepiej mieszanką sałat.
Co najważniejsze pasztet bardzo smakuje dzieciom:).
Wersja dla dzieci
Leave A Reply