Pyszna pasta roślinna, którą można zrobić do chleba lub do warzyw. Pasta zrobiona jest z miksu orzechów, ale można wybrać jeden gatunek orzechów, które najbardziej lubicie np nerkowce czy użyć pestek dyni lub słonecznika.
Składniki:
0,5 szklanki ulubionych nasion i orzechów,
woda do namoczenia,
5 suszonych pomidorów z oleju,
łyżka domowego keczupu,
Wybrane orzechy lub pestki w ilości pół szklanki, zalewamy ciepłą wodą i czekamy 10-15 minut do do ich zmiękczenia. Zamiast zalewania wrzątkiem, możesz orzechy namoczyć w wodzie na noc wtedy pasta będzie bardziej kremowa.
Po przepłukaniu orzechów, wkładamy je do naczynia w którym będziemy je miksować z suszonymi pomidorami.
Dla podkręcenia smaku możesz dodać łyżkę domowego keczupu.
Pasta podana na chlebku raw mój jest z pomidorami oraz z kiełkami jarmużu.
Leave A Reply