ODSTAWIANIE OD PIERSI – KIEDY I JAK
Jeśli dziecko nie może spać spokojnie w nocy bez karmienia lub wyrzynają mu się zęby, to znak, że przyszła pora na podawanie pokarmów stałych – zazwyczaj kiedy dziecko ma około sześciu miesięcy. Przeżuwanie kawałka marchewki czy ogórka ułatwia też wychodzenie innym zębom.
Najdłuższy okres postny między posiłkami to czas od kolacji do śniadania, więc podanie stałych pokarmów wieczorem powinno pomóc dziecku spokojnie przespać noc.
Zdrowe niemowlęta, podobnie jak zdrowi dorośli, potrzebują pożywienia świeżego, nie przetworzonego, wolnego od dodatków i cukru (czyli sacharozy, glukozy, fruktozy, dekstrozy i maltozy), bez soli i o niskiej zawartości tłuszczu. Innymi słowy, należy podawać dziecku to, co jest najbardziej zbliżone do pokarmów występujących w przyrodzie. W końcu dziecko będzie jadło to, co dorośli (jest to oczywiście zdrowe jedzenie pod warunkiem, że przestrzegasz zaleceń zawartych w tej książce), dlatego powinno zacząć się je przyzwyczajać do określonego rodzaju pokarmów.
Poniżej podaję kilka wskazówek dotyczących karmienia dziecka, bez stosowania dużych ilości gotowych produktów. Trzeba przyznać, że jakość gotowych pokarmów dla dzieci poprawia się – nie zawierają już sztucznych dodatków, a wiele przyrządzanych jest bez cukru. Nie do wszystkich producentów jeszcze dotarło, że niemowlęta powinny jeść błonnik i nie potrzebują cukru w potrawce z wołowiny. Tak samo jak w przypadku gotowych produktów dla dorosłych, zawsze należy czytać informacje na opakowaniu. Jeśli kupimy płatki, muszą być wyprodukowane z pełnej mąki i nie oczyszczane. Produkt nie powinien zawierać cukru ani też modyfikowanej skrobi, utwardzonego tłuszczu, hydrolizowanego białka roślinnego czy składników, których nazwy nie znasz.
BŁONNIK DLA NIEMOWLĄT
Niektóre matki nie chcą podawać swoim dzieciom pokarmów bogatych w błonnik, ponieważ „szybko przez nie przelatują”. Oznacza to, że dziecko wypróżnia się częściej, a matkom nie chce się zmieniać pieluszek. Ja wolałbym zmieniać trzy pieluszki dziennie przez rok lub dwa, niż pielęgnować potem osobę dorosłą z rakiem jelita grubego.
Zdrowe niemowlę, jak osoba dorosła, powinno mieć dwa lub trzy wypróżnienia dziennie. W kale mogą znaleźć się skórki winogron czy soczewicy, ponieważ niemowlęta nie potrafią jeszcze dobrze przeżuwać.
ZAPOBIEGANIE ALERGIOM
Pierwsze pokarmy stałe powinny być łatwe do trawienia i nie wywołujące alergii. Najlepsze są gotowane i miażdżone warzywa i owoce.
Jeśli to możliwe, banany, awokado, dojrzałe gruszki i inne owoce lepiej podać w postaci surowej.
Im później wprowadzi się dany produkt do jadłospisu, tym mniejsze ryzyko, że spowoduje alergię. Jeśli więc podejrzewasz, że u twojego dziecka może wystąpić reakcja alergiczna (bo na przykład są takie osoby w rodzinie) i chcesz temu zapobiec, to jak najpóźniej podawaj produkty potencjalnie alergizujące.
Poniżej przedstawiam listę pokarmów o wzrastającym prawdopodobieństwie wywołania alergii.
Zacznij więc od podawania dziecku warzyw i w miarę jak widzisz, że nie wywołują żadnych niepożądanych reakcji, wprowadzaj kolejne pokarmy w podanej kolejności:
• warzywa,
• owoce (z wyjątkiem pomarańczy),
• orzechy i ziarna,
• rośliny strączkowe i fasola,
•ryż,
• mięso,
• owies, jęczmień i żyto,
• pomarańcze,
• pszenica,
• produkty mleczne,
• jajka.
Jednego dnia wprowadzaj jeden lub dwa nowe produkty. Zapisz, co podałaś dziecku i jaką zaobserwowałaś reakcję, na przykład niewielką lub nasiloną wysypkę, nadmierną senność, katar, kolkę jelitową, infekcję ucha, nadmierne pragnienie, zwiększenie aktywności czy astmatyczny oddech.
Jeśli zauważysz taką reakcję, wycofaj dany pokarm, a nowy spróbuj podać dopiero po ustąpieniu niepokojących objawów. Kilka miesięcy późnej możesz ponowić próbę, ponieważ reakcja może zanikać w miarę dojrzewania układu trawiennego.
Ostatnie cztery pozycje z listy nie powinny być wprowadzane wcześniej niż przed ukończeniem ósmego, dziewiątego miesiąca życia. To samo dotyczy produktów, na które alergicznie reaguje któreś z rodziców.
NIEMOWLĘCE PRZECIERY
Po wprowadzeniu stałych pokarmów dziecko nadal będzie otrzymywać dużo składników odżywczych z twojego mleka i może się okazać, że karmisz tyle samo piersią, co poprzednio. Jest to prawidłowe i matki powinny być zachęcane do karmienia piersią, dopóki dziecko nie skończy jednego roku, ponieważ właśnie z mleka matki otrzymuje ono większość białka, węglowodanów i tłuszczów i trzeba dostarczyć mu tylko witamin i składników mineralnych zawartych w warzywach i owocach.
Warzywa trzeba po prostu ugotować (nie ma potrzeby dodawania cukru) i zmiksować.
Oto kilka propozycji:
• marchew bez dodatków,
• kalafior i rzepa,
• marchewka, szpinak i kalafior,
• fasola ,jaś” i kalafior lub marchewka z odrobiną selera,
• karczochy i marchew,
• obrane cukinie (skóra może być gorzka) i koper włoski,
• por i ziemniak,
• rzepa i ziemniak.
Spróbuj też sama poeksperymentować. Aby oszczędzić czas i wysiłek, nie mówiąc o rozczarowaniu, gdy dziecko nie chce jeść przygotowanych przez ciebie przecierów, możesz je zamrozić. Zacznij od najmniejszych ilości w wysterylizowanym pojemniku do lodu (możesz również ściągnąć mleko z piersi i wymieszać je z przecierami warzywnymi, a następnie zamrozić, by bardziej smakowało i przypominało to, co niemowlę lubi najbardziej), a potem używaj do tego celu małych słoiczków lub opakowań po jogurtach.
Powoli możesz wzbogacać przeciery, dodając innych składników, na przykład soczewicy, ugotowanych kiełków fasoli, dobrze ugotowanego brązowego ryżu, fasoli i innych strączkowych, mleka, sera, jogurtu i mleka roślinnego.
Śniadanie może składać się w większej części z przetartych warzyw – dzieci nie muszą jeść słodkich płatków czy owoców, bo wyrabia to tylko skłonności do spożywania słodyczy.
Kiedy wprowadzisz już do diety dziecka płatki zbożowe, możesz na śniadanie ugotować mączkę z brązowego ryżu lub kaszę manną i dodać trochę owoców lub zalać wrzątkiem trzy łyżeczki od herbaty płatków owsianych, pozostawić na kilka minut, a następnie wymieszać z przetartymi owocami (np. bananem), jogurtem, ściągniętym mlekiem lub mlekiem ryżowym.
W ten sam sposób przygotowuje się płatki z prosa, które są do nabycia w sklepach ze zdrową żywnością. Kiedy dziecko podrośnie, można podać na śniadanie owsiankę zamiast płatków owsianych, a banana pokroić, zamiast przecierać.
źródło:
„Smak Zdrowia” Patrick Holford- fragment książki
zdjęcie internet
Leave A Reply