Chcąc urozmaicić posiłki, zamiast tradycyjnej kaszy jaglanej czy gryczanej możemy zrobić naleśniki (pity) placki jaglano-gryczane bez glutenu. Proste do wykonania wymagają jedynie cierpliwości w smażeniu, ale smak wynagradza czekanie. Przepis pochodzi z bloga jaglanego
http://smakoterapia.blogspot.com/2012/08/wytrawne-pity-z-kaszy-jaglanej.html
troszkę zmodyfikowany przeze mnie
Składniki:
10 łyżek kaszy jaglanej ugotowanej może być świeżo ugotowana może być z poprzedniego dnia
5-6 łyżek mąki gryczana lub zmielonej kaszy gryczanej niepalonej
6-7 łyżek skrobi ziemniaczanej lub tapioki
woda , którą reguluję konsystencję mieszanki
przyprawy np trochę sosu sojowego najlepiej bez pszenicy czyli tamari lub po prostu sól
odrobinę syropu daktylowego
suszony mielony czosnek , szczypta kurkumy i papryki
tłuszcz do smażenia u mnie olej kokosowy rafinowany
jak przeszkadza Ci smak kokosa jeżeli nie to extra virgin (ja ścinam na suchej patelni)
Wszystkie składniki miksujemy ze sobą mikserem ze stopką tzw żyrafą dolewając wody do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Mieszanka po miksowaniu jeszcze nabierze wody, ponieważ mąka gryczana zawsze wchłania sporo wody , należy więc odczekać i dodać jeszcze trochę wody. Na końcu dodajemy przyprawy i mieszamy. Na rozgrzanej i natłuszczonej patelni łyżką kładziemy ciasto rozsmarowując je na patelni okrężnymi ruchami chcąc otrzymać mały lub duży placek. Najlepiej sprawdzają się patelnie z nieprzywierającą powłoką jak : ceramiczna czy granitowa.
Jeżeli chcemy uzyskać cienki placek ciasto musi być odpowiednio luźne, ponieważ na patelni ciasto szybko zastyga. Należy wykonać pierwszy placek na próbę i wyczuć ciasto:) Placek czy placki smażymy na wolnym ogniu ( można by powiedzieć , że suszymy je) jeżeli nam się nie kleją do patelni tzn że mamy odpowiednią ilość skrobi, jeżeli się kleją należy dodać jeszcze trochę skrobi .
Nadzienie do takich placków może być przeróżne np:
1) krótka kiszonka 3-5 dniowa z sosem z nerkowców
2) tofu zmiksowane z przyprawami : wędzona papryka, czosnek suszony, sos sojowy, płatki drożdżowe oraz pokrojone drobno warzywa np: marchew starta na wiórki, papryka w kostkę, seler naciowy w drobne plasterki , cebula w kostkę itp
3) pasta roślinna np humus pomidorowy (ugotowana ciecierzyca zmiksowana z suszonymi pomidorami ) , liście rukoli
w wersji dla dziecka
1) suchy, który można przyozdobić np pomidorowym humusem, lub zrobić małą „pizzę”
2) na słodko jogurt kozi, cukier palmowy
wg tego przepisu otrzymasz placki wytrawne, jeżeli nie dodasz przypraw a jedynie trochę słodzidła i soli otrzymasz placki stanowiące słodką bazę wystarczy wtedy np syrop daktylowy czy dżem i słodki posiłek gotowy.
tu akurat makaron z naleśnika z mąki z cieciorki, ale z plackiem jaglano gryczanym uzyskasz ten sam efekt.
Jeżeli masz za dużo naleśników, możesz je drobno pokroić w paseczki i uzyskasz bezglutenowy „makaron” do tego sos warzywny lub możesz go dodać do zupy i posiłek gotowy:)
Miłego plackowania 😉
Leave A Reply