• Strona główna
  • O mnie
  • Kontakt
  • Współpraca
  • Patronite
  • Konsultacja
  • Moje konto
  • Rodzaj konta
  • Zaloguj się
  • Kategorie wpisów

    • Ciasta i desery (12)
    • Diety (67)
    • Dziecko / Ciąża / Kobieta (297)
    • Lifestyle (14)
    • Najnowsze (21)
    • Nowotwory / Guzy (200)
    • Obiady (44)
    • Ogólne (394)
    • Pasożyty (127)
    • Podróże (0)
    • Przepisy (5)
    • Przyroda i zwierzęta (2)
    • Śniadania/ kolacje (55)
    • Zdrowie w praktyce (338)
  • Strona główna
  • O mnie
  • Kontakt
  • Współpraca
  • Patronite
  • Konsultacja
  • Moje konto
  • Rodzaj konta
  • Zaloguj się

  • Diety
  • Dziecko / Ciąża / Kobieta
  • Lifestyle
  • Pasożyty
  • Podróże
  • Przepisy
  • Przyroda i zwierzęta
  • Nowotwory / Guzy
  • Zdrowie w praktyce

Naleśniki, pity , placki jaglano-gryczane wytrawnie i na słodko

25 maja, 2016

Chcąc urozmaicić posiłki, zamiast tradycyjnej kaszy jaglanej czy gryczanej możemy zrobić naleśniki (pity) placki  jaglano-gryczane  bez glutenu. Proste do wykonania wymagają jedynie cierpliwości w smażeniu, ale smak wynagradza czekanie. Przepis pochodzi z bloga jaglanego

http://smakoterapia.blogspot.com/2012/08/wytrawne-pity-z-kaszy-jaglanej.html

troszkę zmodyfikowany przeze mnie

Składniki:

10 łyżek kaszy jaglanej  ugotowanej może być świeżo ugotowana może być z poprzedniego dnia

5-6 łyżek mąki gryczana lub zmielonej kaszy gryczanej niepalonej

6-7 łyżek skrobi ziemniaczanej lub tapioki

woda , którą reguluję konsystencję mieszanki

przyprawy np trochę sosu sojowego najlepiej bez pszenicy czyli tamari lub po prostu sól

odrobinę syropu daktylowego

suszony mielony czosnek , szczypta kurkumy i papryki

tłuszcz do smażenia u mnie  olej kokosowy  rafinowany

jak przeszkadza Ci smak kokosa jeżeli nie to extra virgin (ja ścinam na suchej patelni)

Wszystkie składniki miksujemy ze sobą mikserem ze stopką tzw żyrafą dolewając wody do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Mieszanka po miksowaniu jeszcze nabierze wody, ponieważ mąka gryczana zawsze wchłania sporo wody , należy więc odczekać i dodać jeszcze trochę wody. Na końcu dodajemy przyprawy i mieszamy. Na rozgrzanej i natłuszczonej patelni łyżką kładziemy ciasto rozsmarowując je na patelni okrężnymi ruchami chcąc otrzymać mały lub duży placek.  Najlepiej sprawdzają się patelnie z nieprzywierającą powłoką jak : ceramiczna czy granitowa.

Jeżeli chcemy uzyskać cienki placek ciasto musi być odpowiednio luźne, ponieważ na patelni ciasto szybko zastyga. Należy wykonać pierwszy placek na próbę i wyczuć ciasto:) Placek czy placki smażymy na wolnym ogniu ( można by powiedzieć , że suszymy je) jeżeli nam się nie kleją do patelni tzn że mamy odpowiednią ilość skrobi, jeżeli się kleją należy dodać jeszcze trochę skrobi .

Nadzienie do takich placków może być przeróżne np:

1) krótka kiszonka 3-5 dniowa z sosem z nerkowców 

2) tofu zmiksowane z przyprawami : wędzona papryka, czosnek suszony, sos sojowy, płatki drożdżowe oraz pokrojone drobno warzywa np: marchew starta na wiórki, papryka w kostkę, seler naciowy w drobne plasterki , cebula w kostkę itp 

3) pasta roślinna np humus pomidorowy (ugotowana ciecierzyca zmiksowana z suszonymi pomidorami ) , liście rukoli 

w wersji dla dziecka  

1)  suchy, który można przyozdobić np pomidorowym humusem, lub zrobić małą „pizzę”

2) na słodko jogurt kozi, cukier palmowy

                  

wg tego przepisu otrzymasz placki wytrawne, jeżeli nie dodasz przypraw a jedynie trochę słodzidła i soli otrzymasz placki stanowiące słodką bazę wystarczy wtedy np syrop daktylowy czy dżem i słodki posiłek gotowy.

tu akurat makaron z naleśnika z mąki z cieciorki, ale z plackiem jaglano gryczanym uzyskasz ten sam efekt.

Jeżeli masz za dużo naleśników, możesz je drobno pokroić w paseczki i uzyskasz bezglutenowy „makaron” do tego sos warzywny lub możesz go dodać do zupy  i posiłek gotowy:)

Miłego plackowania 😉    

Share

Ciasta i desery  / Diety  / Obiady  / Ogólne  / Śniadania/ kolacje

Izabela

Leave A Reply


Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • O mnie

    Miłośniczka zdrowego odżywiania, wielbicielka wszystkiego co zdrowe, nałogowo "pochłaniam" książki o zdrowiu, medycynie naturalnej i oczywiście kulinarne.

    Więcej o mnie

  • Najnowsze wpisy

    • Protokół suplementacji jodem Dr Brownsteina
    • Dlaczego potrzebujesz jodu? Czarodziejski pierwiastek.
    • Suplementy w chorobach immunologicznych Myers
  • Kategorie wpisów

    • Ciasta i desery (12)
    • Diety (67)
    • Dziecko / Ciąża / Kobieta (297)
    • Lifestyle (14)
    • Najnowsze (21)
    • Nowotwory / Guzy (200)
    • Obiady (44)
    • Ogólne (394)
    • Pasożyty (127)
    • Podróże (0)
    • Przepisy (5)
    • Przyroda i zwierzęta (2)
    • Śniadania/ kolacje (55)
    • Zdrowie w praktyce (338)


  • Zapisz się do newslettera


    • Strona główna
    • Kontakt
    • Współpraca
    • Patronite
    • Konsultacja
    • Moje konto
    • Wyloguj się
    • Diety
    • Dziecko / Ciąża / Kobieta
    • Lifestyle
    • Pasożyty
    • Podróże
    • Przepisy
    • Przyroda i zwierzęta
    • Nowotwory / Guzy
    • Zdrowie w praktyce

© Copyright LetsBlog Theme Demo - Theme by ThemeGoods