• Strona główna
  • O mnie
  • Kontakt
  • Współpraca
  • Patronite
  • Konsultacja
  • Moje konto
  • Rodzaj konta
  • Zaloguj się
  • Kategorie wpisów

    • Ciasta i desery (12)
    • Diety (67)
    • Dziecko / Ciąża / Kobieta (297)
    • Lifestyle (14)
    • Najnowsze (21)
    • Nowotwory / Guzy (200)
    • Obiady (44)
    • Ogólne (394)
    • Pasożyty (127)
    • Podróże (0)
    • Przepisy (5)
    • Przyroda i zwierzęta (2)
    • Śniadania/ kolacje (55)
    • Zdrowie w praktyce (338)
  • Strona główna
  • O mnie
  • Kontakt
  • Współpraca
  • Patronite
  • Konsultacja
  • Moje konto
  • Rodzaj konta
  • Zaloguj się

  • Diety
  • Dziecko / Ciąża / Kobieta
  • Lifestyle
  • Pasożyty
  • Podróże
  • Przepisy
  • Przyroda i zwierzęta
  • Nowotwory / Guzy
  • Zdrowie w praktyce

Naleśniki gryczane z kiszonką

25 marca, 2016

Przepis z listopada 2014 czyli dość stary powstał w wyniku eksperymentów kiszonkowych:)

Długo szukałam przepisu na proste, zdrowe bezglutenowe naleśniki wegańskie.

Często w przepisach znajdziemy oprócz mąki kukurydzianej i ryżowej mnóstwo składników typu skrobia , mleko roślinne, itp

Mój przepis powstał w wyniku uszczuplania;) składników czyli mąkę gryczaną mieszam z wodą do konsystencji gęstej śmietany , po wymieszaniu mąki z wodą mąka jeszcze napęcznieje a ciasto zgęstnieje, więc trzeba dodać jeszcze trochę wody. Możliwe , że znajdziecie podobny przepis ,  ja swój stosuję od roku i sama na niego wpadłam. Ale podstawą żeby takie naleśniki się udały jest nieprzywierająca patelnia , gdzie naleśniki nie wymagają tłuszczu choć można dodać zdrowy tłuszcz olej kokosowy.

Zamiast mąki gryczanej znalazłam przepis w cenionym przeze mnie blogu  za świetne przepisy roślinne http://smakoterapia.blogspot.com/2014/08/placki-gryczane-z-bananem.html, tak więc przepis jest jeszcze prostszy bo nie trzeba mieć mąki tylko kaszę gryczaną:)

reasumując:

naleśniki gryczane:

mąka gryczana np 1 szklanka

(kupna lub uzyskana przez zmielenie kaszy),

sól np: himalajska,

woda filtrowana lub przegotowana, dla uzyskania konsystencji śmietany

ulubione przyprawy

2 łyżki mąki z wodą wystarczą na jakieś 2-3 naleśniki wszystko  zależy od grubości smażonych naleśników .

Naleśniki najlepiej smażyć na tłuszczu nierafinowanym kokosowym ale wiadomo że będą wtedy miały posmak kokosu. Możemy też smażyć na kokosowym rafinowanym jest on bezsmakowy.

Dopuszczalna jest także oliwa z oliwek, ale należy pamiętać żeby niebyła zbyt wysoka temperatura.

Smażymy na patelni ceramicznej lub granitowej wtedy mamy gwarancję nieprzywierania naleśnika i można go nawet usmażyć bez tłuszczu.

I tu ważna uwaga smażymy na małym ogniu, jeden naleśnik smażymy 2-3 minuty , osiągamy przez takie smażenie, ścinanie ciasta i lekkie zrumienienie go.

 Naleśnik z mąki gryczanej ma inny smak niż z mąki pszennej.

Jest orzechowy dla niektórych z posmakiem ziemistym:) Poza tym jest mało elastyczny, ale zdrowszy, a o to tu chodzi:) 

sos wegański (serek wegański z orzechów)

 wybieramy  w zależności z czego lubimy np migdały, orzechy nerkowca u mnie nerkowce

1 szklanka namoczonych nerkowców , 30 minut zalanych wrzątkiem, a jeżeli pamiętamy i nie dysponujemy urządzeniem miksującym o dużej mocy moczymy przez noc w wodzie

woda do uzyskania konsystencji, zamiast wody można dodać sok z kiszonki

przyprawy: wegańska jarzynka lub sama sól, 1 łyżeczka wędzonej papryki, mogą być płatki drożdżowe.

nadzienie:

krótka kiszonka z czego zapragniemy u mnie kapusta czerwona, biała, papryka, marchewka 

Czynności

1) rozrabiamy mąkę z wodą, solą i przyprawami  i smażymy na małym ogniu naleśniki, uważając , żeby się za bardzo nie wysuszyły, bo inaczej nie będą elastyczne,

2) namoczone orzechy miksujemy dodając ulubione przyprawy

3) na usmażony naleśnik nakładamy sos, kiszonkę i zawijamy lub jak na zdjęciu -kiszonka sos i zawijamy. Ważne żeby kiszonka nie była zimna bo wychłodzi nam za bardzo naleśnik.

Jeżeli jednak tak się stanie można zawinięte naleśniki lekko podgrzać, nie za bardzo, bo inaczej będzie po probiotykach z kiszonki.

Do środka naleśnika oprócz serka i kiszonki możemy  dodać liście sałaty czy kiełki.  Smacznego:)      

Share

Obiady  / Ogólne  / Śniadania/ kolacje

Izabela

Leave A Reply


Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • O mnie

    Miłośniczka zdrowego odżywiania, wielbicielka wszystkiego co zdrowe, nałogowo "pochłaniam" książki o zdrowiu, medycynie naturalnej i oczywiście kulinarne.

    Więcej o mnie

  • Najnowsze wpisy

    • Protokół suplementacji jodem Dr Brownsteina
    • Dlaczego potrzebujesz jodu? Czarodziejski pierwiastek.
    • Suplementy w chorobach immunologicznych Myers
  • Kategorie wpisów

    • Ciasta i desery (12)
    • Diety (67)
    • Dziecko / Ciąża / Kobieta (297)
    • Lifestyle (14)
    • Najnowsze (21)
    • Nowotwory / Guzy (200)
    • Obiady (44)
    • Ogólne (394)
    • Pasożyty (127)
    • Podróże (0)
    • Przepisy (5)
    • Przyroda i zwierzęta (2)
    • Śniadania/ kolacje (55)
    • Zdrowie w praktyce (338)


  • Zapisz się do newslettera


    • Strona główna
    • Kontakt
    • Współpraca
    • Patronite
    • Konsultacja
    • Moje konto
    • Wyloguj się
    • Diety
    • Dziecko / Ciąża / Kobieta
    • Lifestyle
    • Pasożyty
    • Podróże
    • Przepisy
    • Przyroda i zwierzęta
    • Nowotwory / Guzy
    • Zdrowie w praktyce

© Copyright LetsBlog Theme Demo - Theme by ThemeGoods