• Strona główna
  • O mnie
  • Kontakt
  • Współpraca
  • Patronite
  • Konsultacja
  • Moje konto
  • Rodzaj konta
  • Zaloguj się
  • Kategorie wpisów

    • Ciasta i desery (12)
    • Diety (67)
    • Dziecko / Ciąża / Kobieta (297)
    • Lifestyle (14)
    • Najnowsze (21)
    • Nowotwory / Guzy (200)
    • Obiady (44)
    • Ogólne (394)
    • Pasożyty (127)
    • Podróże (0)
    • Przepisy (5)
    • Przyroda i zwierzęta (2)
    • Śniadania/ kolacje (55)
    • Zdrowie w praktyce (338)
  • Strona główna
  • O mnie
  • Kontakt
  • Współpraca
  • Patronite
  • Konsultacja
  • Moje konto
  • Rodzaj konta
  • Zaloguj się

  • Diety
  • Dziecko / Ciąża / Kobieta
  • Lifestyle
  • Pasożyty
  • Podróże
  • Przepisy
  • Przyroda i zwierzęta
  • Nowotwory / Guzy
  • Zdrowie w praktyce

Na bakterie i wirusy – ŚLEDZIONA. Podejście medycyny chińskiej.

22 stycznia, 2018

Zima to czas nawracających infekcji górnych dróg oddechowych.

Co robić, żeby ich uniknąć? Czy można wzmocnić siły obronne organizmu bez stosowania suplementów diety? Według tradycyjnej medycyny chińskiej wystarczy zatroszczyć się o to, by nasza śledziona funkcjonowała prawidłowo.
Zgodnie z tradycyjną medycyną chińską oddychanie to pierwszy i podstawowy ruch każdego człowieka
w kierunku życia i zdrowia1. Wraz z oddechem dostarczamy do organizmu kosmiczną energię qi, która prze
chodzi do śledziony i łączy się z substancjami odżywczymi przenoszonymi przez krew. Daje to początek procesowi tworzenia yin oraz yang, czyli substancji i energii, którymi w ludzkim ciele są krew i qi. Rozprzestrzeniając się po całym organizmie, wspierają one jego siły witalne.
Źródłem zdrowia jest więc dobra jakość oddechu i pożywienia. Dbając o te dwa elementy, sprawiamy, że
śledziona zaopatruje nas w prawidłowo działającą qi uraz zdrową krew.

Szkodzimy sobie sami, jeśli nie troszczymy się o czystość powietrza, którym oddychamy, nie doskonalimy techniki oddychania i źle się odżywiamy.

                                            

Oddychanie- dotlenienie
Z punktu widzenia tradycyjnej medycyny chińskiej nie tylko niedostatek wartościowych składników w diecie,
lecz również niedotlenienie tkanek oznacza głodzenie organizmu. Jego konsekwencją jest karuzela nawracających infekcji, będących dowodem na występowanie niedoborów wei qi (energia odpornościowa). Świadczą one także o wtargnięciu do organizmu tzw. czynników patogennych.
Obronna wei qi, którą zarządzają płuca, powinna sprawnie osłaniać nas przed grzybicami, bakteriami czy
wirusami. Według tradycyjnej medycyny chińskiej możemy ją w tym wspomóc.
„Człowiek jest odpowiedzialny nie tylko za to, co robi, ale także za to, czego nie robi”- mistrz Laozi

Przede wszystkich należy korzystać z technik doskonalących oddychanie.

Jest ich wiele, a w dodatku większość z nich łatwo opanować.

Wystarczy np. kilka razy w ciągu dnia, 4-5 razy w tygodniu, wykonywać proste ćwiczenie:

4 sekundy wdech,

4 sekundy wstrzymanie oddechu,

4 sekundy wydech.

Ten cykl powtarzamy 9-10 razy.

Po nabraniu wprawy interwały można oczywiście wydłużać. Wstrzymywanie oddechu i następujące po nim powolne wydychanie powietrza powoduje lepsze wykorzystanie tlenu oraz dokładniejsze opróżnianie pęcherzyków płucnych z azotu. Nie należy jednak ćwiczyć zbyt intensywnie, gdyż pewne ilości azotu są organizmowi potrzebne do prawidłowego funkcjonowania. Wszystko z umiarem!

Inną niezwykle prostą i skuteczną techniką jest wdychanie powietrza w pozycji stojącej, z rękoma uniesionymi do góry, a następnie wydychanie go w trakcie wykonywania głębokiego skłonu w przód, który należy zakończyć płaskim ułożeniem dłoni na podłodze.
Wiele technik oddechowych oferuje tai-chi oraz qi gong. Każdy z nas powinien w wyborze kierować się tym, co uzna za najlepsze dla siebie.

Godne polecenia są te ćwiczenia, które angażują jak najwięcej mięśni, a najlepiej – całe ciało, ten warunek spełnia np. pływanie i wiosłowanie, skakanie na batucie ale przy zdrowym kręgosłupie.

                                                  
Mniej białka
Spożywanie nadmiernych ilości białka zwierzęcego uchodzi obecnie za jedną z głównych przyczyn chorób
autoimmunologicznych oraz nietolerancji pokarmowych2. Również tradycyjna medycyna chińska ostrzega przed przejadaniem się mięsem, które jest w organizmie rozpoznawane jako białko obce. W tym miejscu warto przypomnieć, że to właśnie śledziona jest odpowiedzialna za wytwarzanie pożytecznej energii qi, a ten proces przebiega w sposób niezakłócony tylko wtedy, gdy nie obciążają jej skutki zmęczenia organizmu wywołane trawieniem nieodpowiednich pokarmów.

Dlatego pamiętajmy, że poszczególne gatunki mięsa różnią się naturą termiczną, a więc niektóre z nich można bez ryzyka zakłócenia procesów trawiennych włączyć do zimowej diety (kaczka, jagnięcina, sarnina, wołowina i krewetki; polecane są zwłaszcza gulasze warzywno-mięsne).

Wszystkie potrawy należy doprawiać (z umiarem) ostrymi przyprawami,

takimi jak pieprz, papryka, goździki, anyż, imbir, chili i cynamon.

Dopuszcza się także spożywanie do wymienionych mięs niewielkiej ilości alkoholu wysokoprocentowego. Źródła podają, że już w okresie panowania dynastii Ming (1368-1644) zalecano umiarkowane i regularne picie alkoholu w zimie, głównie ze względu na jego gorzki i ostry smak oraz rozgrzewającą naturę termiczną.
O tej porze roku należy unikać przetworów mlecznych, które powodują wytwarzanie w organizmie nadmiernych
ilości śluzu, a ponadto mają naturę termiczną wychładzającą, co ustawia je na końcu kolejki do zimowego stołu.

Duże ilości spożywanego nabiału są przyczyną zapalenia zatok i oskrzeli.

Zimą nie jest wskazana także surowa żywność, która najczęściej wpływa na organizm wychładzająco. Należy zrezygnować z cytrusów i soków owocowych.
„Unikamy poważnych problemów, radząc sobie zawczasu z małymi kłopotami” – mistrz Laozi
Dla śledziony najlepszym okresem do odbudowania qi oraz krwi będą ostatnie tygodnie zimy, dlatego już
teraz warto pomyśleć o uregulowaniu jej funkcjonowania, by temu zadaniu była w stanie sprostać.

Śledzionę można delikatnie wspierać smakiem słodkim, który harmonizuje jej działanie. Smakowi słodkiemu w medycynie chińskiej są przyporządkowane np. figi, gruszki, banany, jabłka, drób, marchew i masło.

                                       

Pyszne potrawy, które wzmocnią śledzionę
Jeśli chodzi o wartościowe posiłki umożliwiające przetrwanie zimy bez infekcji, to tradycyjna medycyna
chińska proponuje kilka zestawów dań, które sprawdzą się doskonale również w naszym klimacie.

Wszystkie potrawy przyrządzone według podanych przepisów mają naturę neutralną lub rozgrzewającą, smaki gorzki, ostry oraz słodki. Są lekkostrawne, a ponadto wzmacniają qi oraz krew, budują odporność, odżywiają organizm i regulują proces trawienia.

                                                 

Krokiety z kaszy gryczanej
Składniki:

szklanka ugotowanej kaszy gryczanej,

pół szklanki mąki pszennej z pełnego przemiału jeżeli masz nietolerancję zastąp ją mąką bezglutenową np z ryżu pełnoziarnistego ,

jedna mała cebula posiekana i uduszona,

garść poszatkowanej natki pietruszki,

garść słonecznika lub sezamu, nieco oleju sezamowego do połączenia składników
Sposób przygotowania: wymieszać wszystkie składniki oprócz słonecznika/sezamu, uformować krokiety, obtoczyć
w ziarnach słonecznika lub sezamu, smażyć na patelni z dodatkiem niewielkiej ilości masła klarowanego.
Podawać z niedużą porcją ugotowanego mięsa z drobiu lub wołowiny lub jako samodzielne danie bez dodatków.

                                                                   

Żyto lub kasza jaglana  z orzechami i rodzynkami
Składniki:

szklanka ugotowanego ziarna żyta lub kaszy jaglanej

garść rodzynków,

garść ulubionych orzechów,

duża łyżka miodu,

2 łyżki kiełków pszenicy
Sposób przygotowania: wszystkie składniki wymieszać, gdy żyto jest jeszcze ciepłe.
Podawać na ciepło. Potrawę można przetrzymywać dwa, trzy dni w lodówce i zjadać jako przekąskę.
Żyto możesz z powodzeniem zastąpić kaszą jaglaną , która ma działanie odśluzowujące.

Na śledzionę dobrze oddziałuje kleik z kaszy jaglanej z rodzynkami i dowolnymi orzechami. Można go spożywać codziennie nawet przez dwa, trzy miesiące. Ugotowaną kaszę jaglaną miksujemy z orzechami i rodzynkami możemy dodać wodę do odpowiedniej konsystencji.

                                        

Co jeść, gdy ściska mróz?

Oto lista produktów spożywczych, które o tej porze roku warto mieć w domu – są idealne do komponowania rozgrzewających potraw:
drób, jagnięcina, wołowina, sarnina, pstrąg, łosoś, tuńczyk, daktyle, rodzynki, śliwki, czerwone winogrona,
kapusta, dynia, marchew, ziemniaki, duszona cebula, owies, ryż krótkoziarnisty, orzechy ziemne i włoskie, pistacje, sezam, wszystkie rodzaje pieprzu, imbir, kardamon, gałka muszkatołowa, miód,  kolendra, oregano, olej sezamowy, masło zwykłe lub klarowane. Zaleca się również wywar wołowy i bulion drobiowy, a także herbatę z cynamonem

                                             

SOS szpinakowy z miso
Składniki:

0,5 kg ugotowanego szpinaku,

dwie łyżki miso,

olej sezamowy do smaku

Sposób przygotowania: połączyć składniki i zmiksować je w blenderze na gęsty kremowy sos, z dodatkiem takiej ilości wody, jaka będzie konieczna; w celu zagęszczenia dodaje się również ugotowaną marchew, brokuły lub kalafior.
Wykorzystywać do polewania mięsa, jajek ugotowanych na twardo i warzyw grillowanych lub z patelni.

                                                  
Zupa krem z marchewki i słodkiego ziemniaka
Składniki:

2-3 marchewki,

1 duży słodki ziemniak,

natka pietruszki,

5-6 filiżanek bulionu,

olej sezamowy

do smaku, kalafior

Sposób przygotowania: ugotować marchewkę i ziemniak w bulionie, zblendować razem z pietruszką i olejem sezamowym. Podawać na gorąco z ugotowanymi różyczkami kalafiora.

                                                 

Zupa wielowarzywna
Składniki:

zielony por pokrojony w kostkę,

dwie marchewki pokrojone w kostkę,

1 szklanka poszatkowanej białej kapusty,

2 szklanki dyni pokrojonej w kostkę,

sól,

olej sezamowy do smaku,

około dwóch litrów wody

Sposób przygotowania: wszystkie warzywa smażyć na oleju sezamowym ok. 10 min, następnie wrzucić do garnka z wodą i gotować do miękkości ok. 30 min.
Podawać na ciepło, np. z krokietami z kaszy gryczanej, lub jako samodzielny posiłek. Zupę można zblendować.

                                            
Gulasz mięsno- warzywny
Składniki:

pół kg mięsa z kaczki,

pół kg mięsa wołowego,

dwie średniej wielkości marchewki pokrojone w kostkę,

pół korzenia selera utartego na grubej tarce,

szklanka dyni pokrojonej w kostkę,

duża cebula pokrojona w talarki,

masło klarowane, pieprz, papryka ostra, prażone ziarna sezamu

Sposób przygotowania:

wszystkie warzywa poddusić na patelni z dodatkiem masła klarowanego. Mięso podsmażyć w dużym rondlu na maśle klarowanym, dodać warzywa wraz z sosem, całość dusić, aż mięso będzie miękkie. Można dolać trochę alkoholu (kilka kropli). Wsypać przyprawy i sezam. Dynia powinna zagęścić gulasz w wystarczającym stopniu, ale można ten efekt wzmocnić dzięki wrzuceniu do garnka kawałków kalafiora lub brokuła. Podawać na gorąco z gotowanymi ziemniakami lub jako samodzielne danie.

Zgodnie z myślą mistrza Laozi bądźmy uważni, starajmy się robić wszystko, co jest możliwe, by zachować zdrowie. Przecież to my sami ponosimy odpowiedzialność za swoje życiowe wybory i to również nas dotyczą ich konsekwencje.
Zaniechanie, czyli powstrzymanie się od działania, wiąże się z niewykorzystaniem możliwości, jakie w tym
przypadku stwarza tradycyjna medycyna chińska. Jego konsekwencje są trudne do przewidzenia, ale mogą być poważne. Czyż nie lepiej wziąć sprawy w swoje ręce, by mieć pewność, że niczego nie zaniedbaliśmy?

autorka Borzena Borzęcka Dyplomowana biofnergoterapeutka. specjalistka leczenia chromoterapia (kolorami)oraz metodami Stibal i Choa Kok Sui. Z podróży po świecie wyniosła olbrzymie doświadczenie zawodowe. Jej zdaniem rozbudowane systemy naprawcze tradycyjnej medycyny chińskiej dają niewyczerpane możliwości pomocy pacjentom nawet w najbardziej skomplikowanych przypadkach. 

        
BIBLIOGRAFIA
1.    Weidinger 6,.Tradycy)na Medycyna Chińska. Przewodnik holistycznego uzdrawiania, 2016, ISBN 978- 8365404-07-7
2.    KastnerJ., Chinese Nutriton Therapy, 2009, ISBN 978-3-13-130962-4
3     Pitchford R, Healing with Whole Foods. Asian Traditions and Modern Nutrition, 1993, ISBN 1-55643-471-5

Share

Dziecko / Ciąża / Kobieta  / Nowotwory / Guzy  / Ogólne  / Zdrowie w praktyce

Izabela

Leave A Reply


Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • O mnie

    Miłośniczka zdrowego odżywiania, wielbicielka wszystkiego co zdrowe, nałogowo "pochłaniam" książki o zdrowiu, medycynie naturalnej i oczywiście kulinarne.

    Więcej o mnie

  • Najnowsze wpisy

    • Protokół suplementacji jodem Dr Brownsteina
    • Dlaczego potrzebujesz jodu? Czarodziejski pierwiastek.
    • Suplementy w chorobach immunologicznych Myers
  • Kategorie wpisów

    • Ciasta i desery (12)
    • Diety (67)
    • Dziecko / Ciąża / Kobieta (297)
    • Lifestyle (14)
    • Najnowsze (21)
    • Nowotwory / Guzy (200)
    • Obiady (44)
    • Ogólne (394)
    • Pasożyty (127)
    • Podróże (0)
    • Przepisy (5)
    • Przyroda i zwierzęta (2)
    • Śniadania/ kolacje (55)
    • Zdrowie w praktyce (338)


  • Zapisz się do newslettera


    • Strona główna
    • Kontakt
    • Współpraca
    • Patronite
    • Konsultacja
    • Moje konto
    • Wyloguj się
    • Diety
    • Dziecko / Ciąża / Kobieta
    • Lifestyle
    • Pasożyty
    • Podróże
    • Przepisy
    • Przyroda i zwierzęta
    • Nowotwory / Guzy
    • Zdrowie w praktyce

© Copyright LetsBlog Theme Demo - Theme by ThemeGoods