1) Medycyna mitochondrialna
Z powodu nieustannie nawracającej migreny cierpią często ci ludzie, u których występują także inne schorzenia. Znanymi chorobami towarzyszącymi bólom głowy są egzema, katar sienny, choroby serca, wylew krwi do mózgu, stwardnienie rozsiane, astma oskrzelowa czy też CO PD (przewlekła obturacyjna choroba płuc).
Wśród osób skarżących się na migreny panuje również zwiększona śmiertelność, co stanowi wyraźną oznakę schorzeń wielonarządowych. Jednakże dla celów diagnostycznych medycyny klasycznej, metabolizm chorego nie ma żadnego znaczenia.
Pacjentom daje się do wyboru środki przeciwbólowe: kwas acetylosalicylowy, diklofenak, ibuprofen, paracetamol itp., co wywołuje dodatkowe uszkodzenia mitochoildriów. Ponadto paracetamol powoduje spadek ilości najważniejszego z naszych oksydantów — glutationu. A zatem oba te skutki uboczne pogarszając jedynie pierwotną przyczynę problemu, czyli uszkodzenia mitochondriów, prowadzą do nasilenia migreny, zamiast ją wyeliminować!
Natomiast współczesna terapia antymigrenowa intensywnie zajmuje się innymi czynnikami podejrzewanymi o wywoływanie tej dolegliwości: menstruacja, zapachy, światło, stres, żywność. Tymczasem stanowią one zaledwie element powodujący wystąpienie bólu głowy, a nie jego prawdziwą przyczynę!
Badania przeprowadzone na pacjentach cierpiących z powodu migreny wykazały u nich obniżenie syntezy ATP w mózgu oraz mięśniach, co powoduje brak zaopatrzenia organizmu w energię. Ponadto można do tego dołączyć podwyższony poziom homocysteiny, który jest z kolei przyczyną wzrostu obciążenia tlenkiem azotu.
Oprócz tego zwiększa się wrażliwość nerwu trójdzielnego twarzy, a wówczas czynnikiem wywołującym bóle głowy mogą być dźwięki albo światło. Nadwrażliwość tego nerwu może prowadzić poza tym do zapaleń korzeni zębowych, przegrody nosowej czy dziąseł, ponadto stanowi obciążenie dla naszego układu odpornościowego, a w najgorszym wypadku – wywołuje zanik komórek nerwowych. Nierzadko przyczyny tych licznych problemów metabolicznych tkwią albo w odziedziczonej mitochondriopatii, albo w nabytym urazie szyjnej części kręgosłupa, który często obejmuje także nerw trójdzielny, co wywołuje z kolei bóle pleców i twarzy.
Dlatego leczenie migreny zawsze musi mieć formę terapii mitochondrialnej, która koniecznie powinna uwzględnić ewentualną niestabilność szyjnej części kręgosłupa (zob. książka „Das HWS- -Trauma”, wydana przez wydawnictwo Aurum). Zgodnie z doświadczeniami, w przypadku migreny oraz bólu głowy, warto polecić codzienne przyjmowanie następujących mikroskładników odżywczych (chociaż lepszym rozwiązaniem byłoby tutaj uprzednie określenie niedoborów przy pomocy badań laboratoryjnych):
w przypadku kobiet, u których migreny są powiązane z cyklem menstruacyjnym, na trzy dni przed oraz w trakcie miesiączki :
– witaminy B6 ( (dawkowanie: 100 mg),
-potasu oraz cytrynianu magnezu (dawkowanie: 2 x 300 mg rano i wieczorem),
-cynku (dawkowanie: 13 mg tuż po wstaniu z łóżka),
– benfotiaminy B1 (dawkowanie: 50-100 mg rano),
– witaminy B2 (ryboflawiny, dawkowanie: 200 mg rano),
– witaminy C (dawkowanie 2 x 200 mg rano i wieczorem),
– biotyny (dawkowanie: 2,5 mg rano),
– kwasu foliowego (dawkowanie 400 pg rano),
– witaminy B12 (dawkowanie: 500 pg rano oraz 500 pg przed snem, a jeżeli o poranku występuje sztywność stawów, bóle kręgosłupa, albo gdy sen nie przynosi odpoczynku, wieczorną dawkę można podwyższyć do poziomu 1000 pg),
– ewentualnie koenzymu Q10 (ubichiniol), a w przypadku występujących niedoborów— kwasu alfa- liponowego.
Często pacjenci borykający się z nawracającymi bólami głowy i migreną odczuwają poprawę po napiciu się wody, jednak powinni oni ograniczać ilość spożytych płynów do dwóch litrów dziennie, w przeciwnym razie dojdzie u nich do wypłukania protein, na których utratę w dłuższym okresie nikt nie może sobie pozwolić
Niezależnie od przyczyn dolegliwości – u kobiet cierpiących z powodu migren, a będących jednocześnie matkami — występują uszkodzenia mitochondriów wywołane przez tlenek azotu.
Uszkodzenia te są następnie przekazywane ich dzieciom, czego oznakami są problemy ze snem, bóle głowy, bóle pleców, alergie. Dzieciakom tym ciężko wstać rano z łóżka, a przy śniadaniu nie mają apetytu, często występują u nich nietolerancje pokarmowe, szczególnie nietolerancja laktozy oraz żywności zawierającej gluten. Ponadto cierpią na nieustanie nawracające bóle brzucha.
Co możemy zrobić? Zastosować terapię mitochondrialną!
Występujące u dzieci bóle głowy oraz migreny są ponadto objawem niewłaściwego funkcjonowania mitochondriów lub też ich uszkodzeń, czemu często towarzyszą problemy ze snem, polipy nosa, bóle dolnego odcinka pleców, deficyty uwagi, bóle brzucha, nietolerancja laktozy lub glutenu, neurodermia (atopowe zapalenie skóry) oraz schorzenia o podłożu alergicznym.
Także i tutaj wymienione dolegliwości często udaje się wyeliminować przy pomocy terapii mitochondrialnej, diety LOGI, okresowego powstrzymania się od słodyczy i cukru, a także mikroskładników odżywczych.
Dieta LOGI (Low Glycemic and Insulnemic Index) zakłada, że produkty węglowodanowe o niskim indeksie glikemicznym (czyli warzywa i owoce) powinny dostarczać 30 proc. energii, zdrowe tłuszcz– 45 proc., zaś białka – 25 proc. (Uwaga tłuszcze są wysokokaloryczne, stąd ich duży udział procentowy. Łyżka oliwy dostarcza dwa razy więcej kalorii niż talerz warzyw Ty też możesz zastosować podobną dietę.
DZIEŃ I
Śniadanie
Owoce z jogurtem: 2/3 szklanki mrożonych jagód i truskawek polej jogurtem naturalnym (kubeczek), posyp płatkami migdałowymi. Do picia: woda z miętą i cytryną.
II śniadanie
Sałatka z brokułów i papryki: Brokuł oczyść i przez 2-3 minuty gotuj w zakwaszonej cytryną wodzie. Drobno pokrój, wymieszaj z kawałkami żółtej i zielonej papryki(po 1/4 sztuki) i 70 g sera typu feta light.Dopraw ziołami, polej 2 łyżkami majonezu.Zjedz z kromką chleba pełnoziarnistego.
Przekąska
Sałatka owocowa: Brzoskwinię i jabłko pokrój w kostkę, dodaj 1/2 szklanki mrożonych malin i kilka orzechów włoskich.
Obiadokolacja
Kurczak z fasolką i sałatką caprese:100 g piersi kurczaka obsyp ziołami i zgrilluj. Zjedz ze szklanką ugotowanej na parze fasolki szparagowej oraz z pomidorem i kulką mozzarelli, skropionymi łyżką oliwy
DZIEŃ II
Śniadanie
Owsianka: 3 łyżki płatków owsianych gotuj ok. 5 minut w szklance mleka (0,5 proc.). Pod koniec gotowania dodaj 2 pokrojone morele (świeże lub suszone) i kilka orzechów laskowych. Do picia: zielona herbata.
II śniadanie
Kolorowa sałata: 1/2 główki sałaty wymieszaj z kilkoma startymi rzodkiewkami,dymką, pokrojonym w paski plastrem gotowanej szynki. Dodaj łyżkę jogurtu naturalnego, posyp posiekanym koperkiem i garścią grzanek z chleba pełnoziarnistego.
Przekąska
Sałatka ze szpinakiem: Jajko na twardo i pomidor pokrój. Dodaj pokruszony plaster sera pleśniowego i garść liści świeżego szpinaku. Skrop octem balsamicznym.
Obiadokolacja
Dorsz z jabłkami: 150 g filetu z dorsza natrzyj przyprawami i sokiem z cytryny.Posyp płatkami migdałowymi, owiń w folię i upiecz. Do ryby uduś jabłko z masłem i majerankiem. Zjedz z kromką razowca i sałatą skropioną oliwą i sokiem z cytryny.
DZIEŃ III
Śniadanie
Ser na słodko: Plaster białego twarogu posmaruj masłem orzechowym lub miodem. Zjedz z kromką chleba pełnoziarnistego. Do picia: szklanka soku wyciśniętego ze świeżych pomarańczy.
II śniadanie
Surówka z buraków: Burak i 2 korniszony zetrzyj na tarce, dodaj 2 łyżki pokruszonego sera koziego, 2 łyżki majonezu, łyżeczkę szczypiorku i koperku. Do tego kromka chrupkiego pieczywa.
Przekąska
Sałatka meksykańska: Wydrąż i rozgnieć miąższ z 1/2 awokado. Dodaj pokrojone: 1/3 cukinii, 1/2 papryki, dymkę. Przypraw pieprzem, solą, skrop sokiem z cytryn i dokładnie wymieszaj. Duży pomidor pokrój w plastry, ułóż na nich purée z awokado z warzywami i posyp kolendrą.
Obiadokolacja
Indyk z owocami: 100 g piersi indyka obsyp ziołami i usmaż na patelni grillowej.Z kilku liści zielonej sałaty, kulek wydrążonych z melona i garści rozmrożonych malin przygotuj sałatkę. Skrop ją oliwą i sokiem z cytryny. Posyp kilkoma pokruszonymi orzechami włoskimi.
DZIEŃ IV
Śniadanie
Twarożek z warzywami: Do 200 g twarożku dodaj ogórek, pomidor i kilka orzechów włoskich. Do picia: zielona herbata.
II Śniadanie
Papryki, ugotowany ziemniak, jajko na twardo, łodygę selera naciowego, czerwoną cebulę. Wszystkie składniki pokrój, wymieszaj z łyżką majonezu i łyżeczką musztardy. Przypraw do smaku. Zjedz z kromką pieczywa pełnoziarnistego.
Przekąska
Gruszka z serem: Soczystą gruszkę pokrój w cienkie plastry, posyp pokruszonym plastrem sera pleśniowego, dodaj
łyżkę konfitur z żurawin. Na wierzchu ułóż kilka listków rukoli, polej łyżką oliwy.
Obiadokolacja
Makaron z mięsem: Ugotuj na półtwardo 2/3 szklanki makaronu razowego. Na talerzu wymieszaj z łyżką oliwy, 50 g pokrojonej w paski gotowanej piersi kurczaka, listkami bazylii i kilkoma pomidorkami koktajlowymi.
Dodatkowym, ważnym elementem leczenia jest ruch na świeżym powietrzu z dostępem do światła słonecznego oraz jakieś odprężające zajęcie, które jest wykonywane w wolnym czasie. Niestety początkowo korzystanie ze środków przeciwbólowych okazuje się niezbędne, jednak dzięki terapii mitochondrialnej szybko można je odstawić
2) Stanowisko naturopaty dr Mercoli
Co jeść, jeśli masz ból głowy?
Wiele potraw może powodować bóle głowy, np sztuczne substancje słodzące, glutaminian sodu, sery dojrzewające, które zawierają tyraminę (np. Ser niebieski), czekolada, czerwone wino, przetwory mięsne i suszone owoce .
Woda w tej sytuacji jest najważniejszym krokiem, ponieważ odwodnienie jest wiodącą przyczyną bólów głowy. Pij wodę z dodatkiem szczypty soli dobrej jakości jak kłodawska czy himalajska, to pozwoli nawodnić organizm.
Około 50 procent osób z nawracającymi bólami głowy ma niedobór magnezu, więc zwiększ spożycie zielonych warzyw liściastych, które są bogate w bioaktywny magnez. Spirulina jest innym dobrym źródłem.
Niedobór witaminy B2 może również przyczyniać się do bólów głowy i migreny, więc zjadaj więcej żywności bogatej w witaminę B2, takich jak szpinak, burak zielony, grzyby i szparagi.
Jeśli walczysz z częstymi bólami głowy lub migrenami, Suzy Cohen zaleca przyjmowanie 200-400 miligramów witaminy B2 dziennie.
3) Polski naturopata natomiast poleca:
Na Ból głowy czy Migrenę wypić dwie szklanki wody (każda ze szczyptą soli). Mózg bardzo szybko reaguje na odwodnienie i stąd ból głowy. Najczęściej po dwóch szklankach wody (rzadko trzech) do migreny nie dojdzie.
Woda, o czym niewiele osób wie, działa przeciwhistaminowo i przeciwbólowo.
Kobiety w ciąży, aby zapobiec porannym nudnościom powinny przed wstaniem z łóżka wypić szklankę wody ze szczyptą soli himalajskiej.
Źródła:
Medycyna Mitochondrialna – Kukliński Bodo, Schemionek Anja
http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2015/04/13/best-and-worst-foods-when-sick.aspx
Jerzy Zięba – nawodnianie organizmu zalecenia
http://www.milionkobiet.pl/zdrowie/trzymaj-cukier-w-ryzach,2947,1,a.html
Leave A Reply