Czy sól jest nam jest potrzebna ?
„…Nasz płyn międzytkankowy i krew, zawierają sól w stężeniu 0,9%. Inaczej mówiąc – kiedy z tych czy innych przyczyn wprowadza się nam roztwór fizjologiczny, to ma on właśnie to stężenie. Trzeba wiedzieć, że sól jest produktem działania reakcji biochemicznych w organizmie, a w produktach pochodzenia roślinnego i warzywach nie ma jej – mogą być one tylko kwaśne, gorzkie lub słodkie.
Dlatego bez względu na to, czy spożywamy sól czy nie, organizm powinien mieć i możliwość utrzymywania dokładnie takiego stężenia. Wiele osób, w tym wegetarianie, całkowicie nie uznają przyjmowania soli. W żadnym wypadku nie należy tego robić: 3-5 g soli dziennie nikomu nie zaszkodzi, zwłaszcza w gorącej porze roku, kiedy wraz z potem traci się jej dużą ilość.
Dużo soli organicznej zawierają różnorodne rośliny, stosowane jako przyprawy: koper, seler, chrzan, rzodkiewka, pietruszka. Sporo znajduje się jej również w produktach pochodzenia morskiego itp.
Przy spożywaniu większej ilości soli zwiększa się wydzielanie noradrenaliny, wywołującej efekt zwężający naczynia, zmniejsza się tworzenie prostaglandyn W nerkach – substancji rozszerzających naczynia. Jednoznacznie udowodniono, je obniżenie spożycia soli prowadzi do obniżenia ciśnienia krwi, liczby zawałów, wylewów, w związku z czym można przyjmować 2,5-3 g soli dziennie,
A pozostałą część zastępować ziołami i pikantną zieleniną: koprem, pietruszką, miętą, kapustą morską, kwaśnymi sokami, żurawiną, cytryną itp.
Sól kuchenna jest niedobra z tego powodu, że zawiera 39 tysięcy jednostek sodu, a 0 jednostek potasu, a równowaga sodowo-potasowa w organizmie jest bardzo ważna. Odbija się ona przede wszystkim na prawidłowej pracy układu sercowo-naczyniowego. Potas powstaje w organizmie w wyniku przeróbki produktów, jednakże nawet mała dawka soli kuchennej inaktywuje go. Jeśli zaś do organizmu dostanie się organiczny sód, na przykład z chrzanem, to ta równowaga nie zostaje zakłócona.
Jeśli w żywieniu będziecie używać „ostrych” warzyw, aromatycznych ziół, to nie tylko dostarczycie z nadwyżką niezbędne mikro- i makroelementy, ale również nakarmicie organizm solami organicznymi.
Naturalnym substytutem soli są i w kolejności: chrzan, czosnek, cebula, pietruszka, kminek, seler, żurawina, pomarańcza, śliwka, śliwa wiśniowata, ogórek z pomidorem.”
„…Dieta niskosolna lub bezsolna ma ( negatywne następstwa: zwiększa ilość reniny we krwi, która wywołuje skurcz naczyń, obniża wytwarzanie insuliny, zakłóca równowagę w przemianie materii, zarówno w samej komórce, jak i w błonach komórkowych, co prowadzi do dodatkowego zanieczyszczenia organizmu.
Zaś nadmiar soli-to napięcie w pracy całego układu wydzielania, zatrzymanie wody w organizmie (obrzęki), podwyższenie ciśnienia krwi itp. Po prostu trzeba mieć umiar we wszystkim, również w spożywaniu soli, która jest jednym z niezbędnych elementów pracy każdego układu organizmu.”
Woda z solą jako nawodnienie organizmu.
„…Podczas odwodnienia dochodzi do zakłócenia w pracy naczyń włosowatych bariery krew-mózg, w wyniku czego przenikają tu szkodliwe substancje. Staje się to przyczyną wielu zaburzeń neurologicznych, w tym także stwardnienia rozsianego, choroby Parkinsona i Alzheimera.
Woda jest drugim po tlenie środkiem niezbędnym do prawidłowej pracy komórek mózgu i głównym elementem odżywczym wszystkich jego funkcji. Dlatego mózg zawiera 85% wody w całym kanale mózgowo-rdzeniowym, podczas gdy we wszystkich komórkach organizmu jest nie więcej niż 75%.
Dlaczego roztwór fizjologiczny, przypominający składem wodę morską, tak działa?
Otóż dlatego, że w organizmie powinno być dużo soli sodu. Są one środowiskiem, w którym lepiej zachodzą wszystkie procesy energetyczne.
Bez suplementacji solą organizm ludzki potrzebuje znacznie większych wysiłków do przerabiania pokarmu, trudniej odbywają się w nim wszystkie biochemiczne reakcje. To właśnie sól jest dobrym regulatorem wewnętrznego środowiska organizmu. Żadne zwierzęta (konie, krowy, owce i inne) nie mogą żyć bez soli i dobrzy hodowcy zawsze o tym pamiętają, dając im sól do lizania.”
Walka z otyłością
„…Otóż po przyjęciu posolonej wody przytępieniu ulega odczucie głodu, organizm zajęty jest przekształcaniem wody w postać struktury- jonizowaną i energetyczną, na co potrzebuje 10-20 minut. Uczucie głodu powróci dopiero wtedy, gdy rzeczywiście poczujemy niezbędną potrzebę jedzenia.
Zwiększenie objętości wody po jej użyciu prowadzi z kolei do zmniejszenia wagi ciała w wyniku wyprowadzania płynu obrzękowego. Wiadomo, że jedną z plag dla zdrowia człowieka jest otyłość, która w pierwszej kolejności związana jest z odwodnieniem.
Zamiast pić wodę, człowiek zaczyna jeść. Ale jeśli organizm nie będzie tracić nadwyżki energii na pracę fizyczną, to przekształci się ona w tłuszcz. Zaś enzymy, spalające tłuszcz, stymulowane są przez adrenalinę właśnie dzięki aktywności fizycznej. Jednym z takich enzymów jest w szczególności wytwarzana przez trzustkę lipaza, która rozkłada tłuszcz na elementy składowe, wykorzystywane następnie Przez mięśnie i wątrobę.
W tym kryje się przyczyna chudnięcia przy pomocy ruchu z równoczesnym przyjmowaniem wody z niewielką ilością soli. I uwierzcie, efekt będzie znacznie lepszy niż przy każdej innej rozreklamowanej diecie czy suplemencie diety.”
Woda z solą, a młodość
„…Analiza spektralna pokazała, że w wieku 10 lat mamy około 7-10% starych komórek, zaś w wieku 50 lat jest ich około 40-50%. Dlatego, aby pomóc organizmowi szybciej pozbyć się starych komórek, których miejsce powinny zająć młode.”
„…B.W. Bołotowa, który zaleca przed jedzeniem lub 20-30 minut po jedzeniu zanurzyć koniuszek łyżki W soli i to, co na niej pozostanie, wziąć do ust, potrzymać i połknąć, powodując przez to tworzenie dodatkowej porcji soku żołądkowego, który będzie wykorzystany przez organizm do przetworzenia kończących życie komórek, W tym także nowotworowych.„
„…Aby poprawić ogólną kondycję organizmu wystarczy wypić gorącą wodę ze szczyptą soli. Depresja, syndrom przewlekłego zmęczenia, bóle głowy i właściwie wszystkie funkcjonalne lub patologiczne zmiany w organizmie zaczynają się od niedostatku wody, która stymuluje, każdą biochemiczną i energetyczną reakcję.”
„… Minęło przeszło 100 lat, zanim zwrócono uwagę na zaburzenia w wodno-solnej równowadze. Jest to jedna z najczęstszych przyczyn wielu chorób: powinno być wprowadzone tyle samo płynów, ile zostało usuniętych co zapewnia trwałość homeostazy w organizmie. Należy jednak pamiętać, by pić nie pierwszy lepszy napój, a wodę z odrobiną soli: w ciągu dnia trzeba wypić nie mniej niż 2 litry wody z rozpuszczoną solą (dawka soli nie powinna przekroczyć 2 gramów). Spożywanie takich płynów jak herbata, kawa, gazowane napoje, piwo, alkohol prowadzi do stopniowego odwodnienia organizmu. Wielu ludzi nie je zup, to bardzo źle, gdyż są one dodatkowym źródłem cieczy (500 ml), niezbędnej dla organizmu celulozy, pod warunkiem, że są to zupy nietłuste, bezmięsne, warzywne.”
„…Wielu z nas cierpi na różne choroby skóry: łuszczycę, zapalenie skóry, egzemy, twardziny itp.
Wszystko to jest przejawem zanieczyszczenia organizmu, przyczyną którego jest odwodnienie. W takim przypadku, oprócz oczyszczenia organizmu z toksyn należy uzupełnić braki wody oraz unikać mycia się detergentami chemicznymi, takimi jak szampony do włosów zawierającymi alkalia. Używać należy tylko mydła dziecięcego, szarego lub dziegciowego nie częściej niż raz w tygodniu. Nie dotyczy to mycia rąk i głowy.
Pomarszczona, sucha, matowa, trądzikowa, tłusta skóra, wszystko to jest przejawem ogólnego odwodnienia skóry. Bez odpowiedniej ilości wody niemożliwa byłaby hydroliza, podczas której złożone substancje są rozkładane na cząsteczki. Wydzielanie histaminy, regulującej poziom wody w organizmie oraz jej ilość we wszystkich procesach fizjologicznych i metabolicznych zachodzących w ciele, nasila się wraz z wzrastającym pragnieniem.
ALERGIA
Osolona woda jest nie tylko doskonałym środkiem moczopędnym, ale również zmniejsza produkcję histaminy. Człowiek zaczyna odczuwać pragnienie dopiero po pojawieniu się suchości w gardle, ale zanim to nastąpi, organizm już potrzebuje przynajmniej 2 szklanek wody. Wypijając jedną szklankę, jesteśmy przekonani, że zaspokoiliśmy pragnienie i nadal pozostawiamy organizm w stanie odwodnienia, komórki są wciąż bardzo obciążone za sprawą podwyższonej lepkości krwi, płynów śródmiąższowych oraz innych cieczy.
Błędne jest przekonanie, że można nawodnić organizm, wypijając 2 szklanki wody. Aby to zrobić, musimy poświęcić przynajmniej kilka dni.
To na początek, a w dalszym procesie nawadniania organizmu powinno się wypijać 2-2,5 litra cieczy dziennie. Musi być to dla nas tak niezbędne jak oddychanie, biorąc pod uwagę, że woda dodaje mocy komórkom, bez której nie mogłyby normalnie funkcjonować.
Zapotrzebowanie na sól wzrasta podczas intensywnych ćwiczeń, na przykład po długich pieszych wycieczkach zaleca się picie osolonej wody zamiast czystej wody z górskich potoków, gdzie zawartość soli jest bardzo niska.
Tropikalny upał i ciężka praca zwiększają potliwość i tym samym zapotrzebowanie na sól.”
Zastosowanie soli w gospodarstwie domowym
„Oto kilka zaleceń dotyczących stosowania soli w gospodarstwie domowym:
• sól rozcieńczona w ciekłym amoniaku bardzo bobrze wywabia tłuste palmy nawet z delikatnych jedwabnych tkanin, zmieszana z octem jest doskonałym środkiem do czyszczenia czerwonej i żółtej miedzi; tą mieszanką można domyć brudne butelki i karafki;
• impregnowanie drewna roztworem z soli chroni je przed gniciem;
• plamy po tuszu oraz po rdzy możemy wywabić solą zmieszaną z sokiem z cytryny, przedtem roztwór należy wystawić na działanie promieni słonecznych. Po pierwszym zastosowaniu plamy wyraźnie zbledną, zaś po kolejnych ostatecznie znikną;
• brud z przedmiotów wykonanych ze słomy lub trzciny bardzo dobrze można wyczyścić suchą solą, po takim czyszczeniu rzeczy wyglądają jak nowe;
• batystowe chusteczki odzyskają swoją biel, jeśli przed praniem wymoczycie je w osolonej wodzie;
• usuwanie śladów od przypalenia żelazkiem: najpierw trzeba tkaninę zmoczyć w zimnej wodzie i obficie posypać solą, po 20 minutach strząsnąć sól i przepłukać wodą;
• dywan możemy szybko wyczyścić, najpierw posypując go solą, a następnie czyszcząc odkurzaczem;
• stare plamy po herbacie zmyjemy z filiżanek gorącą osoloną wodą lub zetrzemy szczyptą soli;
• jeśli na nowej żeliwnej patelni rozżarzymy trochę soli, jedzenie nie będzie się przypalać;
• jeśli popielniczka nie chce się domyć, należy przetrzeć ją szmatką z odrobiną soli, a następnie przepłukać zimną wodą;
• stare meble, wykonane z jasnej wikliny, możemy odświeżyć, przemywając je chłodną osoloną wodą;
• żeby zmącony olej słonecznikowy stał się przezroczysty, wystarczy do litra oleju dodać łyżeczkę soli, a po trzech dniach przelać go do innej butelki;
• owady z warzyw usuniemy, zanurzając warzywa przed gotowaniem w osolonej wodzie;
• pokrojona cebula będzie dłużej świeża, jeśli położy się ją na talerzu poprzednio posypanym solą;
• żeby pokrojone jabłka nie pociemniały, można je polać lekko osoloną wodą;
• mleko, do którego dodano niewielką ilość soli, nie będzie kwaśniało;
• masło w upalne dni nie będzie się topić, jeśli maselniczkę zawiniemy w ściereczkę zamoczoną w słonej wodzie;
• jeśli do chlebaka włożymy oczyszczony ziemniak i trochę soli, to chleb będzie czerstwiał wolniej;
• czy jajko jest świeże możemy sprawdzić w następujący sposób: w szklance wody należy rozpuścić łyżkę soli, świeże jajko w takim roztworze opuści się na dno, nieświeże będzie pływać u góry, a niezupełnie świeże znajdzie się pośrodku szklanki;
• do wody, w której będziemy gotować jajka, trzeba nasypać soli, jeśli jajko pęknie w osolonej wodzie, nie rozleje się;
• w suchej soli możemy długo przechowywać świeże jajka;
• koncentrat pomidorowy nie pokryje się pleśnią, jeśli z góry posypiemy go warstwą soli;
• aby ciastka nie przypaliły się od spodu, należy blachę pod foremką posypać solą;
• niewielka ilość soli umieszczona w chlebaku będzie chronić chleb od pleśni;
• żeby białka lepiej się ubijały, należy przed ubijaniem dodać do nich szczyptę soli.
Leczenie solą spożywczą
Solne opatrunki
„…8-10% roztwór soli kuchennej posiada dobre właściwości sorpcyjne i w zależności od miejsca zastosowania, bądź to w jelitach albo na skórze, wciąga w siebie płyny organizmu, uwalniając w ten sposób organizm od zanieczyszczeń, usuwając objawy zastoju w narządach i tkankach, jeśli taki roztwór hiper-toniczny stosuje się zewnętrznie, należy używać tylko tkanin przepuszczających powietrze, higroskopijnych prześcieradeł, bluz czy spodni.
Jeśli będzie to schorzenie wątroby, stawów, guzy nowotworowe (ich charakter nie ma znaczenia), to czterokrotnie złożone opatrunki gazowe lub bawełniane ręczniki nasączone hipertonicznym roztworem soli, nakładane na 8-10 godzin na chore miejsca, albo kąpiel solna przy schorzeniach stawów nie tylko przyniosą złagodzenie, ale również uwolnienie od wielu problemów związanych ze zdrowiem.
W przypadku chorób ogólnoustrojowych jak na przykład białaczka i inne należy ubrać na siebie zamoczoną w solance bawełnianą bieliznę i codziennie na noc, a na to jeszcze jedną I parę bielizny. Jest to dość silny zabieg, dlatego należy go wykonywać początkowo przez 3-5 godzin.”
„…Standardowe stężenie roztworu to 2 łyżeczki soli na 250 ml wody, w ten sposób uzyskujemy 8-procentową solankę, która zwykle jest stosowana u dzieci.
Dla dorosłych roztwór jest sporządzany z 2 łyżeczek soli rozpuszczonych w 200 ml wody – to 10-procentowa solanka.
Przed rozpoczęciem leczenia należy ciało przetrzeć ciepłą wodą z mydłem, zaś po zabiegu ciepłym wilgotnym ręcznikiem.
Stosując opatrunki solne, trzeba pamiętać, aby do tego celu używać odpowiednich tkanin. Muszą być higroskopijne (łatwo absorbować ciecz), nie powinno być na nich pozostałości po tłuszczu, maści, alkoholu, jodzie. Do opatrunku najlepiej zastosować kawałek wielokrotnie pranego lnianego lub bawełnianego materiału, lub po prostu użyć gazy.
Materiał lniany lub bawełniany należy złożyć na 4, zaś gazę na 8 warstw. Jeszcze raz podkreślam, że opatrunek musi przepuszczać powietrze, gdyż tylko wtedy płyny tkankowe zostaną wchłonięte.
Ciągła cyrkulacja płynów i powietrze w bandażu mogą wywołać uczucie zimna na skórze. W związku z tym do opatrunku należy użyć ciepłej wody (60-70 °C), nie musi być to woda destylowana, może być zwykła. Przed bezpośrednim nałożeniem opatrunku możemy go lekko ochłodzić.
Bandaż wyżymamy, tak by został tylko trochę wilgotny, kładziemy na bolące miejsce na 10-15 godzin.
Nie wolno opatrunku niczym obwiązywać, uszczelniać. Zwilżony w roztworze kawałek tkaniny należy dobrze obandażować: na klatce piersiowej, brzuchu, tułowiu – szerokim bandażem, zaś na palcach, dłoniach, stopach, twarzy i głowie – wąskim.
8-10-procentowy roztwór soli posiada bardzo dobre właściwości absorpcyjne.
W zależności od miejsca zastosowania, czy to będzie brzuch, czy skóra, solanka zacznie wchłaniać płyny wydzielane przez ciało, tym samym uwalniając organizm z toksyn, eliminując zatory w tkankach oraz innych organach ciała. Stosując hipertoniczny roztwór zewnętrznie, należy pamiętać, by używać tylko oddychających tkanin, prześcieradeł wchłaniających wodę, przepuszczających powietrze koszul oraz spodni.
Bez względu czy jest to choroba wątroby, stawów, nowotworowa (ich charakter nie ma znaczenia) – czterowarstwowy opatrunek z gazy lub innego materiału bawełnianego nakładamy na niedomagające miejsce na 8-10 godzin lub zażywamy solnych kąpieli, które korzystnie wpłyną nie tylko na chore stawy, ale i ogólnie na organizm.”
„…Jak wyjaśnić terapeutyczne działanie solankowych opatrunków? Roztwór soli spożywczej charakteryzuje się aktywnymi absorpcyjnymi właściwościami. Opatrunek (gaza nasączona roztworem soli) działa na zawarty w tkankach płyn zarówno 'wchłaniając go bezpośrednio, jak i pośrednio za pomocą powietrza i gazy. Dlatego efekt terapeutycznych opatrunków jest uzależniony od jakości i grubości bandaży, ich możliwości absorpcyjnych oraz przepuszczalności powietrza.
Dla uściślenia powiem, że solanka (stężenie nie większe niż 10%) absorbuje płyny z ich zawartością znajdujące się w tkankach, jednakże nie narusza erytrocytów, leukocytów oraz żywych komórek tkankowych. Solankowy opatrunek oddziałuje nie tylko na niedomagające miejsce, ale również działa na inne tkanki i narządy znajdujące się pod nim. W miarę wchłaniania płynów z warstwy podskórnej podnosi się płyn znajdujący głębiej, niosąc ze sobą chorobotwórcze pierwiastki, bakterie, wirusy, szkodliwe nieorganiczne elementy, truciznę.
W taki sposób odnawia się i odkaża się płyn w chorym narządzie – proces patologiczny mający miejsce w tkance jest eliminowany. Podobnie dzieje się, gdy solankę stosujemy wewnętrznie. W takim przypadku przyczyny niedomagań są usuwane nie tylko poprzez pory w skórze, ale również poprzez organy wydalające.”
Solne sposoby na niektóre choroby
„…Angina, przewlekłe zapalenie oskrzeli, zapalenie migdałków, zapalenie klony śluzowej nosa, zapalenie krtani
Sól = 1 kg, gorczyca, pieprz, imbir – 2-3 łyżki.
Wszytko należy wsypać na patelnię i podgrzać, mieszając. Podgrzewać do czasu, aż sól stanie się gorąca, trzeba jednak uważać, by jej nie rozżarzyć. Następnie należy włożyć cienkie bawełniane skarpetki, przesypać sól z przyprawami do miski i zanurzyć w niej nogi. Siedzieć, dopóki sól nie ostygnie. Procedurę powtórzyć 4 razy w ciągu doby.
Artroza małych stawów
Przy chorobie zwyrodnienia stawów, na przykład palców ręki lub stóp, dobrze jest przyjmować piaskowe kąpiele. Nie jest to trudna kuracja: piasek z rzeki i sól w równych ilościach zmieszać i podgrzać. Palce zanurzyć w gorącej mieszance z piaskiem i solą, trzymać, aż piasek wystygnie.
Bóle w klatce piersiowej, łamanie w kościach
Korzystne działanie ma podgrzewanie chorych miejsc woreczkami z rozgrzaną do 60 °C gruboziarnistą solą.
Przewlekłe zapalenie zatok
Sól, czosnek – 4 główki.
Czosnek drobno posiekać i dodać do podgrzanej soli. Mieszankę należy przesypać do płóciennego woreczka i przyłożyć do zatok (przednia część policzka). Trzymać woreczek do ostygnięcia. Procedurę powtarzać każdego wieczoru.
Nieżyt żołądka
Sól – 1/2 łyżeczki, gotowana woda – 1/2 szklanki.
Rozpuścić sól w wodzie i lekarstwo gotowe. Od razu po jedzeniu należy przepłukać gardło soloną wodą. Odczekać godzinę i powtórzyć. Ten zabieg odbudowuje błonę śluzową żołądka oraz przywraca równowagę kwasowo-bazową niezbędną dla przewodu pokarmowego.
Bóle gardła
Sól morska – 1 kg, olejek eteryczny – 1-2 krople.
Inhalacje: sól trzeba rozgrzać na patelni i dodać olejek (przy anginie i zapaleniu krtani – olejek z szałwii”, lipy; zapalenie oskrzeli, różne rodzaje kaszlu – fiołkowy i jodłowy).
Jodłowy olejek jest zalecany przy chorobach z elementami astmy (krztusiec, ostre, przewlekłe zapalenie oskrzeli, nieżyt górnych dróg oddechowych).
By zwiększyć efektywność inhalacji, możemy zastosować ziołowe lekarstwa: suche zioła rozetrzeć rękami i posypać nimi podgrzaną i gotową do inhalacji sól. Nagrzewające się od soli zioła będą wydzielać uzdrawiające aromaty.
Schorzenia stawów i kręgosłupa
Kąpiele solne, których stężenie wynosi 2 kg soli na pełną wannę wody o temperaturze 36-37%. Czas trwania kąpieli 10 minut, ilość kąpieli – 10.
Skrofuloza, krzywica
W wiadrze wody rozpuścić 400 g soli. Następnie wlać zawartość do ciepłej wody w wannie. 15-minutowe kąpiele należy stosować 2-3 razy w tygodniu.
Kaszel
Jako środek odksztuszający trzeba wypić na czczo szklankę wody wymieszaną z 1/2 łyżeczki sody i szczyptą soli.
Kompresy stosowane na zapalenie korzonków nerwowych
Morska sól — 1 kg, nalewka z propolisu – 20-30 ml.
Sól morską podgrzać na płycie, tak by stała się gorąca, ale nie parzyła, następnie trzeba ją przesypać do woreczka wykonanego z gazy i bezpośrednio na woreczek wylać 20-30 ml nalewki z propolisu. Położyć woreczek na chore plecy i gdy tylko organizm przyzwyczai się do ciepła , dobrze zabandażować. Ból powinien ustąpić po 3-4 godzinach.
Zalecenia dotyczące stosowania soli do kąpieli
Optymalny cykl rewitalizujących zabiegów to 10-15 kąpieli (co drugi dzień). Zużycie soli na wannę 100-200 g.
Kąpiel (dla całego ciała): 8-15 g soli na 1 1 wody, tempera¬tura wody 35-40 °C. Podczas kąpieli całe ciało jest odżywiane mikroelementami oraz dodatkowo usuwane jest napięcie nerwowe.
Kompresy z solno-wodnych papek pomagają pozbyć się obrzęków, leczyć choroby zapalne, przewlekłe owrzodzenia i rany, osuszają powierzchnię ran. Zawiesina w nasyconym roztworze o temperaturze 30-35 °C.
Kąpiel dla nóg: około 30 g soli na 1 1 wody, temperatura 40-45 °C. Poprawia ukrwienie i pobudza przemianę materii.
Przypominamy, że kąpiele solne w przypadku przewlekłych chorób lub ciąży (zwłaszcza z olejkami eterycznymi) powinny być stosowane bardzo ostrożnie, po uprzedniej konsultacji z lekarzem.
Temperatura w wannie nie powinna przekraczać 36-38 °C. Używając po raz pierwszy nowego olejku eterycznego, należy czas trwania kąpieli ograniczyć do 5 minut. Przy dalszych kąpielach czas może być wydłużony do 15 minut.
Naturalne olejki eteryczne działają stopniowo i delikatnie. Każdy olejek jest substancją złożoną, dlatego też jego działanie jest wielopłaszczyznowe i przejawia się w różnych sferach.
Olejek eteryczny – to substancja o wysokim stężeniu. Stosując go, trzeba przestrzegać dawkowania.”
Artykuł dydaktyczny – autorstwa eksperta w dziedzinie naturopatii Iwana Nieumywakina oraz jego żony Ludmiły
„Sól” -Iwan Nieumywakin
„Endoekologia zdrowa” – Iwan, Ludmiła Nieumywakin
Leave A Reply