Prosty, szybki obiad:)
Kotlety jaglano-pieczarkowe
– kasza jaglana ugotowana 2 szklanki ,
najlepiej żeby była ciepła czyli świeżo ugotowana
lub jeżeli takiej nie mamy podgrzewamy dodając trochę wody ,
kasza musi być taka dla dobrego lepienia kotletów
– kilka pieczarek 5-6 sztuk
– 2 cebule
– przyprawy wg uznania u mnie: kurkuma, sól himalajska, suszony czosnek, wędzona papryka
1) cebulę i pieczarki kroimy w drobną kostkę lekko przesmażamy na patelni ,
2) łączymy kaszę z pieczarkami i cebulkę , dla lepszego sklejenia kotletów stopką od miksera 1/3 kaszy z pieczarkami miksujemy, taka pulpa ładnie nam sklei składniki.
Takiego zabiegu również używam do rozdrobnienia różnych niewygodnych składników dla mojego synka , ponieważ ma problemy z jedzeniem kawałków cebuli i pieczarek:) ot takie dziwactwo:)
Odnośnie dzieci :możemy w kotletach poprzez lekkie zmiksowanie przemycić coś z czym dziecko ma problemy np dodatkowe warzywo:)
3) obie masy łączymy i lepimy kotlety ,
4) smażymy kotlety na małym ogniu z obydwu stron niedopuszczająca do zbytniego zrumienienia , jeżeli nie możemy obejść się bez panierki , panierujemy kotlety w czym lubimy np mielonych ziarnach słonecznika, pestkach dyni czymś najlepiej bezglutenowym.
Podajemy np z ryżem pełnoziarnistym i sosem pomidorowym:
Szybki sos pomidorowy miksujemy 1 pomidora , kilka suszonych pomidorów z oleju, kilka orzechów np nerkowca . Doprawiamy ziołami np bazylią , oregano.
surówki
Pierwsza: kapusta z marchewką- kiszonka 5 dniowa
Druga mix zielonych sałat z pomidorami i suszonymi pomidorami
Życzę udanych eksperymentów:)
Leave A Reply