Podczas, gdy fakty dotyczące wartości odżywczej kawy i innych napojów zawierających kofeinę przynoszą pewne przekonujące korzyści, niektórzy eksperci nie zgadzają się i są przekonani, że istnieją lepsze sposoby na podniesienie poziomu energii. Napoje zawierające kofeinę – w tym herbata, kawa i „napoje energetyzujące” – są złożonymi napojami zawierającymi setki związków biologicznie czynnych, a wpływ na zdrowie przewlekłego przyjmowania kofeiny może być szeroki w zależności od osoby.
Ponieważ kofeina może pozostawać w twoim organizmie przez cztery do sześciu godzin (i potencjalnie nawet dłużej u niektórych osób), łatwo jest przesadzić. Wszystkie znamienne objawy przedawkowania kofeiny to rozdrażnienie , uczucie paniki. Kofeina jest jedną z najbardziej nadużywanych substancją na świecie.
Ryzyko przedawkowania kofeiny
Kofeina naturalnie występująca w kawie i innych typowych napojach jest środkiem pobudzającym. To substancja chemiczna, która atakuje centralny układ nerwowy (OUN) i jest uważana za stymulant klasy psychoaktywnej metyloksantyny. Podnosi tętno, zwiększa czujność i zmienia sposób pracy mózgu i ciała na wiele różnych sposobów – niektóre są korzystne, a inne niebezpieczne.
Co nauka mówi nam o zaletach i wadach spożywania kofeiny?
Wydaje się, że wszystko sprowadza się do indywidualnej tolerancji i sposobu konsumowania kofeiny. Dotychczasowe badania zgadzają się co do wpływu kofeiny na ciśnienie krwi, aktywność mózgu, równowagę hormonalną, poziom cukru we krwi i ogólny nastrój.
Na przykład, przeprowadzono wiele badań dotyczących korzyści płynących z picia kawy bogatej w przeciwutleniacze na przestrzeni lat, ale wciąż możliwe jest odczytywanie wyników badań na wiele różnych sposobów. Oprócz różnego potencjalnego wpływu na zdrowie, kofeina sprawia, że każdy czuje się nieco inaczej, więc nawet niewielka dawka pozwala uzyskać wiele dobrych i złych efektów.
Herbata i kawa są bardziej naturalnymi, niesłodzonymi źródłami kofeiny – zdecydowanie lepsze opcje niż napoje energetyczne czy napoje gazowane. Aby zmniejszyć spożycie cukru i substancji chemicznych, jednocześnie obniżając zawartość kofeiny, zrezygnuj z napojów energetycznych!
Ile trzeba by wypić, aby doprowadzić do przedawkowania kofeiny
Według National Institute of Health kofeinę można znaleźć w:
Niektóre napoje bezalkoholowe (w tym Pepsi, Coke, Mountain Dew)
Niektóre herbaty (w tym czarna, biała, zielona)
Czekolada, w tym napoje gorąca czekolada i gorzka czekolada
Kawa i wszystkie napoje zawierające kawę
Niektóre środki pobudzające dostępne bez recepty, takie jak NoDoz, Vivarin, Caffedrine i inne
Niektóre leki odchudzające lub poprawiające wydajność
Wiadomo, że zbyt dużo kofeiny może powodować oznaki przedawkowania kofeiny, takie jak nerwowość i zakłócać spokojny sen, ale ryzyko wydaje się wykraczać poza to w niektórych przypadkach. Na przykład trzy lub więcej filiżanek może negatywnie wpłynąć na poziom hormonów i poważnie zwiększyć objawy PMS u niektórych kobiet.
To, co kwalifikuje się jako „nadmierne spożycie” kofeiny, zmienia się w zależności od tego, kogo pytasz i od indywidualnej tolerancji osoby. Na przykład, jeśli chodzi o kawę, niektóre źródła określają ją jako wypicie od ośmiu do dziesięciu filiżanek naraz. Ale dla niektórych osób znacznie mniej niż to może mieć podobne skutki. „Umiarkowana ilość” kawy dla zdrowych osób dorosłych, która jest skorelowana z korzyściami dla zdrowia, wynosiłaby maksymalnie 500 miligramów kofeiny dziennie, czyli około pięciu filiżanek zwykłej kawy domowej.
Ta „bezpieczna” ilość jest również równa nieco więcej niż jednej kawie grande Starbucks (która ma około 360 miligramów). W przypadku kobiet w ciąży zalecana lub tolerowana dawka kofeiny jest mniejsza. Większość ekspertów zaleca nie więcej niż 200 mg dziennie podczas ciąży.
Liczne badania wspomniane w mediach o korzyściach płynących z kawy mogą sprawić, że pomyślisz, że kawa powinna być czymś, na co możesz sobie pozwolić każdego dnia, ale problem polega na tym, że inne badania pokazują, iż picie wielu filiżanek dziennie może zwiększyć ryzyko poronienia, nieprawidłowej ciąży, lęku, problemów z sercem i cukrzycą.
Ile kofeiny potrzeba, aby stała się niebezpieczna i prawdopodobnie doprowadzić do przedawkowania kofeiny?
W większości przypadków to nie kawa powoduje przedawkowanie kofeiny, ale raczej połączenie napojów energetycznych, suplementów i napojów bezalkoholowych, a także kawy lub herbaty.
Na przykład zanotowano niewielką liczbę ofiar śmiertelnych związanych z przedawkowaniem kofeiny, niektórzy w przypadku osób uprawiających fitness i szukających metod schudnięcia poprzez przyjmowanie suplementów z kofeiną. To jeden z tych zbyt powszechnych niezdrowych sposobów, aby schudnąć.
Chociaż zależy to w dużej mierze od osoby, dawka nawet 500 mg kofeiny może wywołać objawy przedawkowania kofeiny. Niektórzy ludzie czują się dobrze, lub ich postrzegane „normalnie”, pijąc około 500 miligramów, podczas gdy inni czują się źle.
Toksyczne dawki są zwykle uważane za cokolwiek ponad 10 gramów dziennie dla osoby dorosłej. Jedna filiżanka kawy zawiera 80-175 miligramów kofeiny, w zależności od ziaren i metody przygotowania. Więc ktoś musiałby wypić około 50-100 zwykłych filiżanek kawy, by osiągnąć śmiertelną dawkę i przedawkować kofeinę.
Inne napoje zawierające kofeinę, które należy rozważyć, obejmują:
McDonald’s Ice Coffee: 200 miligramów
McDonald’s Ice Tea: 100 miligramów
Coke, Pepsi, Dr. Pepper (lub odmiany diety) 12 uncji: 45 miligramów
Napój energetyczny AMP: 160 miligramów
Monster Energy Drink: 160 miligramów
Średnia latte: 150 miligramów
Herbata czarna Lipton: 55 miligramów
Herbata zielona Matcha: 25-70 miligramów
Starbucks Bottled Frappachino: 90 miligramów
Starbucks Iced Espresso lub Cappuccino: 225 miligramów
Starbucks Kawa bezkofeinowa: 25 miligramów
Czarna herbata: 42 miligramy
Zielona herbata: 25 miligramów
Biała, Jaśminowa, Herbata Oolong: 25 miligramów
Herbatka ziołowa: 0 miligramów
Zgodnie z oficjalnymi kryteriami DSM-5, oficjalna diagnoza przedawkowania kofeiny (nazywana „odurzeniem kofeiną”) pojawia się, gdy występuje pięć następujących objawów: niepokój, nerwowość, podniecenie, bezsenność, zaczerwieniona twarz, diureza (mijamy mocz), zaburzenia żołądkowo-jelitowe (rozstrój brzucha, biegunka), skurcze mięśni, chaotyczny przepływ myśli i mowy, tachykardia lub arytmia serca, okresy niewyczerpania lub pobudzenie psychoruchowe.
Nawet jeśli nie wystąpi przedawkowanie kofeiny, spożywanie niewielkich ilości kofeiny może mieć negatywne skutki. Wiesz, że przesadziłeś, jeśli czujesz zawroty głowy, czujesz nerwowość i brak kontroli.
Objawy spożycia zbyt dużej ilości kofeiny, niezależnie od tego, czy zdiagnozowano przedawkowanie kofeiny, mogą obejmować:
Kłopoty z oddychaniem
Zmiany w czujności lub odczuciu „przewodowy”
Zamieszanie
Biegunka, wymioty lub problemy z trawieniem
Zawroty głowy i omdlenia
Gorączka
Halucynacje
Zwiększone pragnienie
Zwiększone oddawanie moczu
Nieregularne bicie serca i kołatanie serca
Skurcze mięśni
Szybkie bicie serca
Oto niektóre z najczęstszych skutków ubocznych kofeiny, zwykle obserwowane u osób z niską tolerancją z powodu niepokoju, złego trawienia, niskiej odporności lub problemów z sercem.
Potencjalne problemy w wyniku picia kofeiny
1. Ma uzależniające cechy
Podobnie jak wszystkie leki, kofeina jest uzależniająca. Jeśli masz złe samopoczucie związane z kofeiną, a używasz jej, bo wydaje Ci się że musisz. W ten sposób przyczyniasz się do chronicznego stresu , być może nadszedł czas na zmianę.
Objawy odstawienia mogą obejmować bóle głowy, lęk, drażliwość, problemy z koncentracją, zmęczenie, problemy z trawieniem i zmiany w apetycie.
Z biegiem czasu najprawdopodobniej będziesz potrzebował coraz więcej kofeiny, aby wywoływać takie same efekty energetyzujące, ponieważ twój mózg i ciało w naturalny sposób budują tolerancję, co jest jednym z powodów, dla których niektórzy naturopaci nie zalecają tego.
Opieranie się na kofeinie dla ciągłej energii jest niebezpieczne, ponieważ może to zaostrzyć lub przeszkodzić w leczeniu zmęczenia nadnerczy i maskować poważne problemy zdrowotne.
2. Może powodować lub pogłębiać niepokój
Wiele osób doświadczyło, że spożywanie kofeiny może pogarszać niepokój, a istnieją niezbite dowody na to, że jest to reakcja biologiczna u wielu osób. Do skutków ubocznych nadmiernego spożycia kofeiny należą: zwiększona częstość akcji serca, niepokój, lęk, depresja, drżenie, trudności w zasypianiu, nadmierne oddawanie moczu i nudności. Więc jeśli cierpisz na ciągły stres i często doświadczasz zdenerwowania, naturalnym lekiem na lęk może być unikanie kofeiny oprócz cukru i innych używek.
Jeśli jesteś osobą, która już cierpi na wysoki poziom stresu i nerwowość, jesteś bardziej podatny na przedawkowanie kofeiny i oznaki złego działania kofeiny. Niektóre badania wykazały, że porównując osoby z zaburzeniami lękowymi i ogólnym lękiem z osobami zdrowymi, osoby z wyższym poziomem lęku doświadczały nasilenia objawów, takich jak nerwowość, strach, nudności, kołatanie serca i drżenie po spożyciu kofeiny. Niektórzy twierdzili nawet, że efekty były podobne do tych, jakie odczuwali podczas ataku paniki.
W kawie bezkofeinowej jest nawet niewielka ilość kofeiny, chociaż zwykle jest to bardzo niski poziom i znacznie lepszy wybór, jeśli masz skłonność do lęku. I nie zapominaj, że kofeinę można znaleźć również we wszystkich formach prawdziwej czekolady z kakao; im ciemniejsza jest czekolada, tym więcej zawiera kofeina, niezależnie od tego, czy jest zdrowsza, czy ma mniej cukru.
3. Może powodować bezsenność i problemy związane ze snem
Nie możesz spać? Ze względu na stymulujące działanie kofeina zaburza sen i może nasilać bezsenność u osób podatnych na problemy ze snem. Nawet jeśli zwykle dobrze śpisz, kofeina może zaburzać naturalny poziom hormonów w twoim organizmie oraz cykle wybudzania i snu, które pomagają w promowaniu spokojnego snu np: potencjalnie zubożającego serotoninę i melatoninę. W rezultacie, prawdopodobnie będziesz potrzebować kofeiny, aby kontynuować dzień.
Jeśli masz problemy z zasypianiem, co jest kluczowe dla zrównoważonej energii i zdrowia, spróbuj ograniczyć napoje z kofeiną i jeżeli koniecznie musisz spożywać je, spożywaj nie później niż w południe każdego dnia lub całkowicie wyeliminować kofeinę. Wprowadzanie zmian w diecie i spożywaniu kofeiny może pomóc w leczeniu bezsenności bez leków; po prostu daj sobie trochę czasu, aby zmniejszyć spożycie i zminimalizować efekty uboczne.
4. Wpływa na poziomy hormonów
Kofeina powoduje, że nadnercza wytwarzają więcej epinefryny i norepinefryny, co z czasem może osłabić nadnercze. Jeśli jesteś osobą, która cierpi na wysoki poziom stresu, jest to kolejny powód, dla którego kofeina nie jest dobrym wyborem dla Ciebie.
We wczesnych badaniach i badaniach na zwierzętach wykazano, że kofeina podnosi poziom testosteronu i estradiolu, co może potencjalnie powodować zaburzenia równowagi hormonalnej i powikłania u niektórych osób. Aby naturalnie zbilansować hormony, większość ludzi musi ograniczyć lub wyeliminować kofeinę, rafinowane węglowodany i cukier.
5. Potencjalnie wyczerpuje składniki odżywcze i przyczynia się do odwodnienia
Kofeina jest moczopędna, więc prawdopodobnie zauważyłeś, że masz zwiększoną potrzebę oddawania moczu w nocy, jeśli pijesz kawę później w ciągu dnia (co może również negatywnie wpływać na twój sen). Chociaż nie wierzy się, że kawa sama w sobie jest bardzo odwadniająca, wciąż nie jest tak nawadniająca jak picie czystej wody lub herbaty ziołowej. Więc jeśli pijesz kawę przez cały dzień, mało prawdopodobne jest, że wypijesz to, czego naprawdę potrzebujesz.
Ponadto kofeina może powodować obniżenie poziomu niektórych kluczowych składników odżywczych, w tym witamin z grupy B, witaminy C, potasu, magnezu, wapnia i cynku.
6. Może przyczynić się do wysokiego ciśnienia krwi
Nie jest całkowicie jasne, jak kofeina wpływa na poziomy ciśnienia krwi, chociaż jest to jeden z obszarów najbardziej zbadanych pod względem wpływu kofeiny na organizm. Niektóre dowody wskazują, że ludzie, którzy piją więcej kofeiny mają przeciętnie wyższy poziom ciśnienia krwi niż ci, którzy piją mało lub bardzo niewiele. Inne badania pokazują, że może podnosić ciśnienie krwi tylko przez kilka minut lub nawet godzin, ale nie powoduje ciągłych zaburzeń związanych z nadciśnieniem tętniczym.
Poziom kofeiny po około dwóch lub trzech filiżankach kawy może również zwiększać ryzyko skurczowego ciśnienia krwi nawet u osób, które nie są podatne na wysoki poziom ciśnienia krwi. Innym punktem widzenia jest to, że gdy ktoś spożywa kofeinę regularnie, faktycznie zaczyna rozwijać tolerancję na nią, a w rezultacie kofeina nie ma długotrwałego wpływu na jego ciśnienie krwi.
Sposób, w jaki konsumujesz kofeinę – na przykład, jak przygotowujesz kawę, a konkretnie ile cukru i produktów mlecznych dodajesz – również ma duże znaczenie. 12-letnie badanie przeprowadzone przez badaczy z Harvardu z ponad 150 000 kobiet opublikowanych w 2005 r. W czasopiśmie Journal of American Medical Association wykazało, że picie napojów zawierających kofeinę może zwiększać ryzyko wysokiego ciśnienia krwi.
Kolejnym bardzo interesującym odkryciem było to, że związek kofeiny z wysokim ciśnieniem krwi nie został uznany za prawdziwy w przypadku konsumpcji kawy, a jedynie napoje zawierające kofeinę, takie jak napoje gazowane.
Istnieją również potencjalne negatywne konsekwencje wysokich dawek kwasu chlorogenowego w kawie. Podczas spożywania wysokich poziomów, zwykle około dwa razy większych od średnich, jakie można uzyskać przeciętny pijący kawę, możliwe jest, że poziom homocysteiny we krwi może wzrosnąć. Homocysteina jest nieprzyjemną cząsteczką zapalną, która jest uważana za czynnik ryzyka chorób serca, ataków serca i udarów mózgu. Takie same efekty mogą wystąpić w przypadku picia bardzo dużych ilości herbaty, na przykład około dwóch litrów dziennie.
7. Jest zwykle łączona z cukrem i sztucznymi składnikami
Podwójny efekt kofeiny to połączenie z cukrem w słodzonej kawie i napojach energetycznych ma jeszcze większy, negatywny wpływ na organizm niż sama kofeina. Nawet jeśli kofeina w kawie lub napojach energetycznych i sportowych sama w sobie nie stanowi problemu, inne wysoko przetworzone składniki z pewnością mogą być.
Na przykład większość śmietanek do kawy syntetycznych jest pełnych przetworzonych składników, cukru, sztucznych słodzików i chemikaliów. Inni popularni towarzysze kawy, tacy jak mleko sojowe, które stało się powszechnym zamiennikiem mleka w latte i innych napojów kawowych na przestrzeni lat, jest dla ciebie złym wyborem.
Nawet zwykłe mleko może wywoływać u wielu ludzi negatywne reakcje – zwłaszcza gdy chodzi o konwencjonalne, nieorganiczne produkty mleczne.
Używanie naturalnych słodzików i niesłodzonego mleka z orzecha kokosowego, migdałów lub surowego mleka jest o wiele lepszym pomysłem.
Zalety picia kawy
1. Bogata w przeciwutleniacze
Jedną z największych zalet picia kawy jest to, że zawiera ogromne ilości przeciwutleniaczy. Obecnie na całym świecie narażeni jesteśmy na duże poziomy toksyczności, na przykład toksyczność wody z kranu, toksyczny filtr przeciwsłoneczny lub zanieczyszczenie powietrza w pomieszczeniach.
Przeciwutleniacze zwalczają tę toksyczność i mogą naprawdę pomóc spowolnić proces starzenia; w rzeczywistości kawa jest uznawana za napój nr 1 dla efektów przeciwstarzeniowych. Może także pomóc chronić przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.
2. Chroni wątrobę
Kolejną zaletą picia kawy jest zwiększenie krążenia i stymulacja wątroby. Na przykład badanie opublikowane w Archives of Internal Medicine pokazuje, że kawa może chronić przed alkoholową chorobą wątroby.
3. Aktywność fizyczna
Chcesz poprawić swoją sprawność fizyczną i zwiększyć aktywność fizyczną? Cóż, zwiększenie wydajności fizycznej i wytrzymałości to jeszcze jedna z korzyści płynących z picia kawy. Badanie opublikowane w 2009 roku w medycynie sportowej pokazuje, że kawa zwiększa czujność i poprawia psychiczną i fizyczną wydajność w krótkim okresie. Kawa pozwala zawodnikom trenować z większą mocą i trenować dłużej.
4. Wspiera funkcję poznawczą
Wykazano również, że kawa zwiększa przepływ krwi do mózgu, co wspiera funkcje poznawcze. Ponadto, spożycie kawy i kofeiny działa jako naturalne leczenie Alzheimera, oprócz innych zaburzeń mózgu.
W badaniu na zwierzętach przeprowadzonym przez Centrum Badawcze Chorób Alzheimera na Florydzie myszy, którym podawano kofeinę w wodzie pitnej od młodego wieku do starszego wieku, wykazywały ochronę przed upośledzeniem pamięci i niższym poziomem nieprawidłowego białka (amyloid beta lub Abeta) w mózgu, który uważany jest za centralny ośrodek rozwoju choroby Alzheimera. „W wieku podeszłym”, poznawczo upośledzone myszy wykazywały przywrócenie pamięci i obniżenie poziomu Abeta w mózgu po zaledwie 1-2 miesiącach leczenia kofeiną.
Chociaż istnieją niewątpliwie liczne korzyści płynące z picia kawy, są również negatywne.
Czy zalety picia kawy przewyższają negatywne strony?
Najlepiej spożywać kawę rano lub przed lunchem, ponieważ jeśli zaczniesz pić ją popołudniu lub szczególnie wieczorem, działanie kofeiny w kawie może wynosić około 12 godzin. Więc jeśli spożyjesz ją po południu, może to zdecydowanie wpłynąć na twój cykl snu. Wiele osób pijących kawę późno w ciągu dnia nie może spać, a ich ogólna jakość snu może być negatywnie odczuwalna.
Czy korzyści płynące z picia kawy przewyższają negatywy? Prawda jest taka, że to naprawdę zależy od twojego stanu zdrowia.
Kawa może być dobrym wyborem dla tych, którzy nie mają problemów z jej spożywaniem. Pamiętaj jednak, aby kupić ekologiczną, naturalną kawę, jeśli zamierzasz ją pić Czemu? Ponieważ dzisiejsza kawa jest jedną z najbardziej opryskiwaną pestycydami rośliną. A jeśli kawa jest dla ciebie zbyt dużym ryzykiem – lub szukasz nieco zdrowszej opcji – wybierz zamiast tego ziołowe herbaty.
Herbata zielona Matcha to niesamowita pożywienie, które ma około jedną trzecią ilości kofeiny w postaci kawy; również korzyści zdrowotne wynikające z białej herbaty, herbaty rooibos i herbaty oolong są ogromne, a te mają około jedną trzecią ilości kofeiny w porównaniu do kawy.
Jest wielu miłośników kawy, więc jeśli twoje ciało dobrze sobie radzi z kawą, możesz nadal czerpać korzyści z picia kawy, ale w rozsądnych ilościach. Pamiętaj tylko, aby pić ją wcześniej w ciągu dnia i wybierać ekologiczną.
Wg naturopaty dr Axa kawa tak, ale od czasu do czasu.
Stanowisko odnośnie kawy wg naturopaty dr Saula.
Świadomi dorośli kofeinę mogą zażywać w porannej kawie – to ich sprawa. Problem polega na tym, że zażywają ją również dzieci i to coraz częściej. Kofeina, metylowa pochodna ksantyny, jest środkiem pobudzającym. Co sądzicie na temat dzieci przyjmujących narkotyki? Czy nauczyły się tego, oglądając telewizję, od przyjaciół, czy też obserwując rodziców?
Większość rodziców nie pozwala swoim dzieciom zażywać kwasu acetylosalicylowego. A kofeina, podobnie jak alkohol, również należy do czynników, które mogą wywoływać wrzody żołądka. Wszystkie te substancje osłabiają wyściółkę żołądka. Kofeina zakłóca także prawidłowy poziom cukru w krwi.
Długotrwały nawyk spożywania kofeiny może prowadzić do poronień, małej masy urodzeniowej noworodków, zawału serca, podwyższonego ciśnienia krwi, niezłośliwych guzów piersi, ataków paniki i problemów z nauką. Osobom pijającym sześć do siedmiu filiżanek kawy dziennie przez dłuższy okres czasu grozi nawet trwałe zaburzenie rytmu serca. Badania medyczne i rozsądek sugerują, że warto zrezygnować z kofeiny.
Jak rzucić kofeinę, nie nabawiając się bólów głowy na skutek odstawienia wg dr Andrew Saula? Poza tym jak zwalczyć stale powracającą ochotę na wypad do Starbucksa?
♦ Witamina C łagodzi objawy towarzyszące odstawieniu kofeiny, zwłaszcza bóle głowy. Badania wykazały również, że zmniejsza apetyt na substancje uzależniające, w tym nawet nikotynę i takie narkotyki jak heroina. Moja propozycja: zażywajcie tyle witaminy, ile organizm potrzebuje do wyeliminowania objawów. Bez względu na ilość. Uwolnienie się od nałogu trwa zazwyczaj nawet kilka miesięcy, ale wysokie dawki witaminy C mogą znacznie przyspieszyć ten proces.
• Zmiana zachowania. Żeby dopieścić swoje potrzeby, warto zastąpić poranną kawę filiżanką innego, ciepłego napoju. Świetnie sprawdzi się tutaj kawa zbożowa, herbata ziołowa, gorąca woda z cytryną albo ciepły sok jabłkowy. Zadbajcie o miłe towarzystwo, celebrujcie rytuał, cieszcie się ciepłem napoju w zimny dzień, tworząc miłe skojarzenia z kubkiem czegoś bezkofeinowego. O właśnie – możecie zacząć od kawy bezkofeinowej.
♦ „A może herbata?” – zapytacie. Cóż, zwyczajna herbata też zawiera kofeinę, mniej więcej o połowę mniej niż kawa. Z drugiej strony her-bata jest także źródłem przeciwutleniaczy, które mają dobroczynne działanie. Owoce i warzywa mają jednak nad nią tę przewagę, że zawierają dużo więcej antyoksydantów i zero kofeiny.
Ludzie często pytają, co jest lepsze – zielona herbata czy czarna herbata? Być może odpowiedź niektórych z was zaskoczy, ale liście obu pochodzą z tej samej rośliny, Camellia sinensis.
Różnica polega na tym, że – w przeciwieństwie do czarnej – tej zielonej nie poddaje się fermentacji. Nierozdrobnione, nieutlenione liście są zdrowsze. Jednak obie herbaty zawierają kofeinę. Filiżanka (150 mililitrów) herbaty zawiera jej mniej więcej tyle, co duży kubek (350 mililitrów) kawy.
• Ponieważ kofeina „wypłukuje” witaminy B i C, uważam, że u osób uzależnionych od kofeiny i tych, którzy chcą ją rzucić, suplementacja jest szczególnie ważna. Amerykanie wypijają ogromne ilości kofeiny. Można ją znaleźć nawet w preparatach na odchudzanie i silnych środkach przeciwbólowych. Uzależnionym od kawy w zerwaniu z nałogiem mogą pomóc homeopatyczne dawki niepalonej kawy coffea cruda 6X (dla tych co wierzą w homeopatię)
Pamiętajcie, jeżeli rano „musicie” napić się kawy, oznacza to, że jesteście uzależnieni. Każde uzależnienie, którego porzucaniu towarzyszą objawy fizyczne, takie jak ból głowy, jest prawdziwym nałogiem. Dotyczy to również kofeiny. Może nadszedł czas, żebyśmy rozpoczynali dzień bez aromatu kawy.
https://draxe.com/benefits-of-drinking-coffee/
https://draxe.com/caffeine-overdose/
Zanim pójdziesz do lekarza A. Saul
Leave A Reply