Kolejny przepis na kaszę gryczaną. Proste szybkie danie, gdy masz ugotowaną kaszę i cieciorkę.
Jeżeli robisz np kotlety z cieciorki możesz zostawić trochę ciecierzycy, lub w ostateczności wykorzystać cieciorkę z puszki lub gotowego słoika. To danie się sprawdza w okresie zimowym gdy nie mamy dostępu do niektórych warzyw. Pomidory w tym okresie mają drewniany smak, więc można je zastąpić suszonymi pomidorami.
kasza gryczana prażona 200g
ciecierzyca ugotowana 1 szklanka
suszone pomidory kilka sztuk do smaku
zioła ulubione do smaku
cebula 1 sztuka
Przepłucz kaszę w wodzie, ugotuj i zostaw pod przykryciem do napęcznienia.
Na patelni, na łyżce oleju kokosowego, zeszklij cebulę pokrojoną w kostkę, dodaj zioła ( oregano, bazylia, tymianek, wędzoną paprykę ).
Następnie dodaj kaszę i cieciorkę kilka pociętych drobno suszonych pomidorów. Wszystko lekko podgrzej i wymieszaj.
Podawaj z natką pietruszki lub/i z kiełkami.
Możesz potrawę zabrać w pudełku (lunchbox) do pracy 🙂
Leave A Reply