Banalnie proste danie. Gotowana na parze fasolka szparagowa oraz kalafior w sosie pomidorowym.
Do dania możemy dodać natkę pietruszki, koperek, kiełki, oliwki co kto lubi.
fasolka szparagowa 1 kg
kalafior 1/2 sztuki
cebula 2 sztuki
pomidor 3 sztuki
oregano suszone do smaku
bazylia suszona do smaku
sól np himalajska do smaku
kiełki do smaku
natka pietruszki do smaku
koperek do smaku
olej kokosowy do podsmażenia
Kalafiora i fasolkę gotujemy na parze.
Na patelni na odrobinie oleju kokosowego podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę , następnie dodajemy pomidory pokrojone w kostkę. Jeżeli lubimy dodajemy starty na tarce ząbek czosnku, zioła: bazylię, oregano lub zioła prowansalskie. Wszystko dusimy do miękkości.
Na talerze nakładamy ugotowaną fasolkę i kalafior i polewamy sosem pomidorowym , mieszamy. Na koniec dodajemy np oliwki, koperek, natkę pietruszki, kiełki.
Wersja dla dziecka
Kalafior i fasolkę polewamy zmiksowanym sosem pomidorowym dla wzbogacenia go odżywczo możemy podczas miksowania dodać do niego ugotowaną pomarańczową soczewice lub kilka orzechów lub ziaren (np nerkowca , migdały , słonecznik ) i 2-3 suszone pomidory w oleju. U mnie lekko zmiksowane dla uniknięcia wygrzebywania cebuli;)
Potrawa posypana płatkami drożdżowymi, które są bogate w selen.
Leave A Reply