• Strona główna
  • O mnie
  • Kontakt
  • Współpraca
  • Patronite
  • Konsultacja
  • Moje konto
  • Rodzaj konta
  • Zaloguj się
  • Kategorie wpisów

    • Ciasta i desery (12)
    • Diety (67)
    • Dziecko / Ciąża / Kobieta (297)
    • Lifestyle (14)
    • Najnowsze (21)
    • Nowotwory / Guzy (200)
    • Obiady (44)
    • Ogólne (394)
    • Pasożyty (127)
    • Podróże (0)
    • Przepisy (5)
    • Przyroda i zwierzęta (2)
    • Śniadania/ kolacje (55)
    • Zdrowie w praktyce (338)
  • Strona główna
  • O mnie
  • Kontakt
  • Współpraca
  • Patronite
  • Konsultacja
  • Moje konto
  • Rodzaj konta
  • Zaloguj się

  • Diety
  • Dziecko / Ciąża / Kobieta
  • Lifestyle
  • Pasożyty
  • Podróże
  • Przepisy
  • Przyroda i zwierzęta
  • Nowotwory / Guzy
  • Zdrowie w praktyce

Kalafior z fasolką w pomidorach

24 września, 2016

Banalnie proste danie. Gotowana na parze fasolka szparagowa  oraz kalafior w sosie pomidorowym.

Do dania możemy dodać natkę pietruszki, koperek, kiełki, oliwki co kto lubi.

Potrzebne będą nam:

 fasolka szparagowa 1 kg

kalafior 1/2 sztuki
cebula 2 sztuki
pomidor 3 sztuki
oregano suszone do smaku
bazylia suszona do smaku
sól np himalajska do smaku
kiełki do smaku
natka pietruszki do smaku
koperek do smaku
olej kokosowy do podsmażenia
 

Kalafiora i fasolkę gotujemy na parze.

Na patelni na odrobinie oleju kokosowego podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę , następnie dodajemy pomidory pokrojone w kostkę. Jeżeli lubimy dodajemy starty na tarce ząbek czosnku, zioła: bazylię, oregano lub zioła prowansalskie.  Wszystko dusimy do miękkości.

Na talerze nakładamy ugotowaną fasolkę i kalafior i polewamy sosem pomidorowym , mieszamy. Na koniec dodajemy np oliwki, koperek, natkę pietruszki, kiełki.

Wersja dla dziecka

Kalafior i fasolkę polewamy zmiksowanym sosem pomidorowym dla wzbogacenia go odżywczo możemy podczas miksowania dodać do niego ugotowaną pomarańczową soczewice lub kilka orzechów lub ziaren (np nerkowca , migdały , słonecznik ) i 2-3 suszone pomidory w oleju. U mnie lekko zmiksowane dla uniknięcia wygrzebywania cebuli;)

Potrawa posypana płatkami drożdżowymi, które są bogate w selen.

Share

Obiady  / Ogólne  / Śniadania/ kolacje

Izabela

Leave A Reply


Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • O mnie

    Miłośniczka zdrowego odżywiania, wielbicielka wszystkiego co zdrowe, nałogowo "pochłaniam" książki o zdrowiu, medycynie naturalnej i oczywiście kulinarne.

    Więcej o mnie

  • Najnowsze wpisy

    • Protokół suplementacji jodem Dr Brownsteina
    • Dlaczego potrzebujesz jodu? Czarodziejski pierwiastek.
    • Suplementy w chorobach immunologicznych Myers
  • Kategorie wpisów

    • Ciasta i desery (12)
    • Diety (67)
    • Dziecko / Ciąża / Kobieta (297)
    • Lifestyle (14)
    • Najnowsze (21)
    • Nowotwory / Guzy (200)
    • Obiady (44)
    • Ogólne (394)
    • Pasożyty (127)
    • Podróże (0)
    • Przepisy (5)
    • Przyroda i zwierzęta (2)
    • Śniadania/ kolacje (55)
    • Zdrowie w praktyce (338)


  • Zapisz się do newslettera


    • Strona główna
    • Kontakt
    • Współpraca
    • Patronite
    • Konsultacja
    • Moje konto
    • Wyloguj się
    • Diety
    • Dziecko / Ciąża / Kobieta
    • Lifestyle
    • Pasożyty
    • Podróże
    • Przepisy
    • Przyroda i zwierzęta
    • Nowotwory / Guzy
    • Zdrowie w praktyce

© Copyright LetsBlog Theme Demo - Theme by ThemeGoods