Czy wiesz, że Twój słuch może odnieść korzyści ze spożywania niektórych pokarmów?
Jeśli masz kłopoty ze słuchem lub zauważysz, że Twój słuch nie jest tak dobry, jak kiedyś, twoja dieta (i / lub dodatkowa suplementacja) może być odpowiedzią.
W rzeczywistości zaburzenia żywieniowe są coraz częściej uważane za przyczyny ubytku słuchu. Utrata słuchu związana z wiekiem nie jest spowodowana żadnym rodzajem dysfunkcji mechanicznych w uchu. Jest to także związane z tym , w jaki sposób mózg przetwarza informacje, które skutkują pogorszeniem słuchu.
Co więcej, Twój mózg jest w stanie dostarczyć właściwą informację zwrotną do ucha, filtrując niepożądane informacje,. Zakłócenia filtracji występują, gdy osiągniesz 40 lat i 50 lat. Bez sprawnego systemu filtrowania prawdopodobnie część informacji będzie trudna dla Ciebie do wyodrębnienia.
Dobrą wiadomością jest to, iż utrata słuchu związana z wiekiem może być odwracalna. Szum w uszach, zwykle powodowany jest przez uszkodzenia spowodowane hałasem, podobnie jak nagła utrata słuchu.
Składniki odżywcze, które chronią i poprawiają słuch
Wśród substancji odżywczych uznanych za najbardziej korzystne dla ochrony i usprawnienia słuchu są:
Karotenoidy, zwłaszcza astaksantyna i witamina A
Foliany
Cynk
Magnez
Te substancje odżywcze wspierają słuch na wiele sposobów, w tym:
Ochrona przed stresem oksydacyjnym
Zapobieganie uszkodzeniom wolnych rodników
Poprawa przepływu krwi, zmniejszając tym samym uszkodzenie ślimaka związane z uszkodzonym układem naczyniowym
Poprawa metabolizmu homocysteiny
„Europejskie badanie z 1984 roku wykazało poprawę od 5 do 15 decybeli u pacjentów z ubytkiem słuchu związanym z wiekiem, gdy podawano witaminy A i E. Inni badacze stwierdzili, że niedobór witaminy A powoduje spadek liczby komórek czuciowych w nosie, języku i ucho wewnętrznym.
W 2009 r. Japońscy naukowcy stwierdzili, że osoby dorosłe z najwyższym poziomem witaminy A i karotenoidów w osoczu krwi mają najmniejsze ryzyko utraty słuchu.
I w 2014 r. Badacze stwierdzili, że niedobór witaminy A podczas ciąży, zwłaszcza we wczesnych stadiach rozwoju płodu „może predysponować potomstwo do wady ucha wewnętrznego i utratę słuchu sensorycznego”.
Foliany mogą wyeliminować szum w uszach
W przypadku szumu usznego wywołanego hałasem, który charakteryzuje się przewlekłym lub częstym dzwonieniem w uszach, skuteczna okazały się foliany ( witamina B9). Foliany obniżają również homocysteinę. Wysoki poziom homocysteiny związany jest z utratą słuchu z wiekiem.
Ogólnie rzecz biorąc, idealnym sposobem na podniesienie poziomu folianów jest spożywanie dużej ilości świeżych, surowych i ekologicznych, zielonych warzyw liściastych. Kwas foliowy jest syntetyczną formą zwykle występującą w suplementach.
Najlepiej foliany uzyskać z pożywienia niż z suplementacji kwasu foliowego. Aby kwas foliowy mógł być odpowiednio przyswajany w organizmie, należy go najpierw aktywować w jego biologicznej aktywnej formie – L-5-MTHF. Jest to forma, która może przekroczyć barierę krew-mózg.
Szacuje się, iż większość dorosłych osób ma trudności z przekształceniem kwasu foliowego w postać bioaktywną z uwagi na genetyczną redukcję aktywności enzymów. Z tego powodu, jeśli przyjmiesz kwas foliowy z suplementu, upewnij się, że zawiera naturalny folian, a nie syntetyczny kwas foliowy. Przyjmuj go w postaci np L-metylofolianu wapnia, soli wapniowej, który jest aktywną postacią folianu (w Polsce np Metafolin) Dzieci zazwyczaj poprawnie przekształcają kwas foliowy.
Szparagi, szpinak, zielenica i brokuły są dobrymi źródłami kwasu foliowego, podobnie jak fasola, w tym soczewica i fasola garbanzo.
Cynk dla nagłego ubytku słuchu
Badania wykazały, że cynk może być użyteczny w przypadku idiopatycznego nagłego uszkodzenia słuchu (SSNHL). SSNHL – nagła, niewyjaśniona utrata słuchu – zazwyczaj leczona jest dużymi dawkami sterydów, chociaż leczenie steroidami jest kontrowersyjne, a dowody na poparcie ich skuteczności są ograniczone.
Choć nieznana jest przyczyna SSNHL, jedną z teorii są wirusowe zakażenia lub choroby immunologiczne.
Cynk ma właściwości przeciwwirusowe, a badania wykazały, że może zapobiec powstawaniu lub przyklejaniu się do błon nosowych typowych wirusów. Cynk ma również właściwości wspomagające odporność, pomagając organizmowi na początku infekcji wirusowej.
W jednym z badań 14 66 pacjentów z SSNHL losowo podzielono na dwie grupy; Połowa otrzymała leczenie kortykosteroidami, podczas gdy druga połowa otrzymała doustny glukonian cynku plus leczenie kortykosteroidami. Poziom stężenia cynku w surowicy zbadano na początku i na końcu badania.
Ci, którzy otrzymywali cynk, doświadczali znacznie większy odzysk słuchu.
„Obserwowano istotną korelację między zmianami stężenia cynku w surowicy a progami słyszenia, a także między zmianami stężenia cynku w surowicy a odsetkiem odzysku słuchu w grupie zażywającej cynk.
Uzupełnianie cynku może poprawić odbudowę słuchu pacjentów z SSNHL. Jego działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne może pomóc zmniejszyć stres oksydacyjny.
Dobrze zrównoważona dieta jest najlepszym źródłem cynku
Za każdym razem, gdy izolujesz jeden minerał i spożyjesz go niezależnie od innych, możesz ryzykować powstanie nierównowagi. Biorąc cynk w sposób niekontrolowany może być przyczyną jego nadmiaru.
Nadmiar cynku :
Wpływa na zdolność organizmu do wchłonięcia innych minerałów, zwłaszcza miedzi, co może prowadzić do niedokrwistości
Zwiększa ryzyko raka gruczołu krokowego u mężczyzn
Wywołuje nudności, bóle brzucha, wymioty i biegunkę
Zalecane dawkowanie dzienne (RDA) dla cynku:
11 miligramów (mg) dziennie u dorosłych mężczyzn
8 mg dla kobiet (jeśli karmiąc piersią lub w ciąży, potrzebujesz około 3 mg więcej)
5 mg dla 4- do 8-latków
8 mg dla 9 do 13-latków
3 mg dla niemowląt
Najlepszym wyjściem aby nie przedawkować cynku, pobieraj go z żywności. Oprócz produktów bogatych w białko, takich jak wołowina i owoce morza, inne źródła żywieniowe cynku obejmują nasiona dyni, tahini (nasiona sezamu), orzechy nerkowca, migdały, grzyby crimini, szpinak, warzywa morskie i ser cheddar.
Ostrygi od 16 do 182 mg cynku na 100 gramów, a następnie wątroba, która zawiera 12 mg cynku na 100 gramów. Cynk jest lepiej pochłaniany ze źródeł zwierzęcych niż ze źródeł roślinnych, więc jeśli poważnie zależy Ci na zwiększeniu spożycia cynku, warto rozważyć dodanie do swojej diety więcej organicznej wołowiny lub wątroby.
Podawanie dożylnie magnezu , a poprawa słyszenia.
Wykazano również, że podawany dożylnie magnez poprawia SSNHL. W jednym z badań, 48% pacjentów z SSNHL po przyjęciu dożylnym magnezu, odczuło znaczną poprawę słyszenia. Gdy dodano w połączeniu z inhalacją karboru (mieszanina dwutlenku węgla i tlenu). Kolejne 27 proc. doświadczyło znaczącej poprawy.
Magnez możesz suplementować poprzez kąpiele w soli Epsom (1 szklanka na standardową wannę) lub stosować oliwę magnezową. A także spożywać pokarmy bogate w magnez : sezam, migdały, pestki dyni, kakao, brokuły, słonecznik, szpinak.
Szukając sposobów przywrócenia utraconego słuchu z powodu hałasu.
Poprzez zwiększenie produkcji białka zwanego neurotrofiną-3 (NT3) badaczom udało się odwrócić utratę słuchu u myszy, które zostały częściowo ogłuszone głośnym hałasem.
Jak się okazuje, NT3 odgrywa kluczową rolę w komunikacji pomiędzy ośrodkiem słuchu, a mózgiem. NT3 pomaga ustalić tak zwane synapsy wstęgowe, które łączą komórki w uchu wewnętrznym z komórkami nerwowymi w mózgu. W przypadku bardzo głośnego hałasu, te wstrząsy synoptyczne są uszkadzane, co powoduje utratę słuchu.
Normalne starzenie może również uszkodzić synapsę wstęgową, więc NT3 może również przeciwdziałać utracie słuchu związanej z wiekiem. Aby zwiększyć produkcję NT3, badacze użyli rekombinacji genu.
Tamoksyfen (organiczny związek chemiczny) został wprowadzony do komórek wspomagających w uchu wewnętrznym, co skłaniało te komórki do wytworzenia dodatkowego białka NT3. Naukowcy odkryli, że myszy, które doświadczyły wzmożonej produkcji NT3, odzyskały słuch w okresie 2 tygodni, w porównaniu z myszami, które nie miały dodatkowej produkcji NT3.
Astaksantyna wzbudza ekspresję NT3
Chociaż naukowcy szukają rozwiązania w celu podniesienia NT3, niektóre badania sugerują, iż astaksantyna może być użyta w tym celu.
Astaksantynę, która jest częścią rodziny karotenoidów, uważa się za jedną z najsilniejszych przeciwutleniaczy, które natura ma dzisiaj do zaoferowania.
Astaksantyna jest silniejsza niż beta-karoten, alfa-tokoferol, likopen i luteina i wykazuje bardzo silną aktywność oczyszczania wolnych rodników, która chroni komórki, organy i tkanki ciała przed uszkodzeniami oksydacyjnymi. Działa również silnie przeciwzapalnie i może przekraczać barierę krew-mózg i barierę krew-siatkówka.
W rzeczywistości, astaksantyna okazała się mieć duże korzyści dla zdrowia mózgu i oczu, a także może być korzystna dla Twojego słuchu, jak również, dzięki tej zdolności przyczynia się do zwiększania NT3.
Badanie dotyczyło wpływu astaksantyny na ekspresję NT3 u szczurów ze ścięgnistym uszkodzeniem rdzenia kręgowego, wykazano, że NT3 również zwiększa wzrost neuronów rdzenia kręgowego. Według autorów, astaksantyna była w stanie „znacząco promować ekspresję NT3”.
Istnieją tylko dwa główne źródła naturalnej astaksantyny – mikroalagi, które ją wytwarzają (Haematococcus pluvialis) oraz morskie organizmy, które spożywają glony, takie jak łosoś, skorupiaki i kryl.
Jeśli zdecydujesz się przyjmować astaksantynę, zaleca się od 2 mg na dobę.
Astaksantynę można także znaleźć w oleju z kryla, ale należy sprawdzić jej stężenie na opakowaniu danego leju.
Aby poprawić słuch i kondycję oczu, zaleca się dawki od 8 do 10 mg dziennie.
Zwiększenie BDNF może poprawić również słuch
Czynnik neurotropowy (BDNF), odgrywa ważną rolę w rozwoju i przeżyciu neuronów, słuchu w mózgu. Jednym badaniu z 1996 roku naukowcy odkryli, że utratę słuchu komórek słuchowych i neuronów słuchowych można zapobiegać poprzez terapie, które zwiększają zarówno NT3 lub BDNF.
Co ciekawe, jednym z czynników stylu życia, który w naturalny sposób zwiększa BDNF są ćwiczenia. Ćwiczenia mogą pomóc w zapobieganiu utraty słuchu w ramach tego mechanizmu.
Jaki jest najlepszy sposób, aby chronić swój słuch?
Na całym świecie 360 milionów ludzi ma umiarkowaną lub silną utratę słuchu z różnych przyczyn, hałasu lub choroby zakaźnej stosowania niektórych leków i starzenia. Ważna jest ochrona słuchu przed hałasem. Poniższe zalecenia mogą pomóc chronić słuch i uniknąć utraty słuchu:
1) Zmniejsz głośność osobistych urządzeń audio
2) Wypróbuj aplikację miernika decybeli na smartfonie, który będzie ostrzegał jeśli poziom głośności będzie na szkodliwym poziomie
3) Noś zatyczki do uszu podczas odwiedzania hałaśliwych miejsc, a jeśli pracujesz w hałaśliwym otoczeniu, noś słuchawki ochronne przez cały czas
4) Ogranicz czas poświęcany na działania związane z hałasem
5) Rób regularne przerwy podczas korzystania z osobistych urządzeń audio
6) Ogranicz codzienne korzystanie z osobistych urządzeń audio do mniej niż jedną godzinę
7) Jeśli korzystasz z hałaśliwych urządzeń noś słuchawki ochronne
PODSUMOWANIE
Zdrowa, zróżnicowana dieta oparta o prawdziwe nieprzetworzone pokarmy może zapewnić ochronę słuchu, który osłabia się z wiekiem. Dla poprawy słuchu spożywaj karotenoidy, zwłaszcza astaksantynę, witaminę A, foliany, cynk i magnez.
Źródła:
http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2016/12/05/nutrients-protect-improve-hearing.aspx
Leave A Reply