Problem podwyższonego cholesterolu w obecnych czasach dotyczy bardzo dużej grupy ludzi.
Na czynniki krwi składają się w takiej sytuacji podwyższony poziom cholesterolu, trójglicerydów, LDL (lipoprotein niskiej gęstości), lipoproteiny (a) oraz innych czynników ryzyka. Czynniki te nadają jednak tylko drugorzędne znaczenie, ponieważ rozstrzygającym faktorem ryzyka wystąpienia chorób układu krążenia jest niestabilność ścian naczyń krwionośnych, wywołana długotrwałym niedoborem witamin.
Z tego względu nazywamy je też faktorami drugorzędnymi lub drugiej rangi. Podwyższony poziom cholesterolu, jak również inne czynniki ryzyka związane z krwią, nie są przyczyną choroby sercowo-naczyniowej, a konsekwencją rozwijającej się choroby naczyń.
Medycyna konwencjonalna, oparta na farmaceutykach, ogranicza się do leczenia symptomów chorób układu krążenia a w głównej mierze do redukcji czynników ryzyka we krwi, ignorując ich główną przyczynę – osłabienie naczyń krwionośnych.
Jako przyczynę podwyższonych wartości cholesterolu we krwi podaje się: uwarunkowane genetycznie zaburzenia metabolizmu tłuszczów i nieodpowiednią dietą. To rozumienie jest błędne i wymaga niezwłocznego uzupełnienia. Leżące u podstaw choroby osłabienie ścian naczyń krwionośnych pozostaje więc nie leczone. Najnowsze typy leków obniżających poziom cholesterolu – statyny, blokujące syntezę cholesterolu, stosowane są przez miliony ludzi w nadziei na poprawę stanu zdrowia. Tymczasem zgodnie z informacjami zawartymi w Journal of the American Medical Association(JAMA) (Magazyn Amerykańskiego Stowarzyszenia Medycznego), numer z 3 stycznia 1996 roku, statyny wywołują nowotwory, mają inne, poważne działania uboczne i powinno się „unikać ich, jeżeli tylko jest to możliwe”
Nowoczesna medycyna komórkowa prezentuje całkowicie nowy pogląd, dotyczący przyczyny wzrostu drugorzędnych czynników ryzyka we krwi i jednocześnie określa metody prewencji chorób serca. Cholesterol, trójglicerydy, lipoproteiny niskiej gęstości (LDL), lipoproteina (a) i inne produkty metabolizmu są idealnymi czynnikami naprawczymi, a ich poziom w krwi wzrasta w odpowiedzi na strukturalne osłabienie ścian naczyń. Sygnałem do podwyższonej produkcji tłuszczów krwi w wątrobie są więc uszkodzenia ścian tętnic. Chroniczny niedobór witamin i innych składników odżywczych prowadzi do wzmożonej, trwającej latami nadprodukcji molekuł naprawczych i odkładania się blaszek miażdżycowych.
Medycyna komórkowa pozwala nie tylko na zrozumienie funkcji złogu miażdżycowego, czyli „wspornika” ściany arterii przy niedoborze witamin, ale również roli wymienionych, drugorzędnych czynników ryzyka, jako molekuł naprawczych w zubożonej w składniki odżywcze ścianie naczynia.
Zapamiętaj, że tylko wtedy będziesz należał do grupy ryzyka chorób układu krążenia, jeżeli ściany Twoich tętnic osłabione będą poprzez długotrwały niedobór witamin i innych składników odżywczych! Tak więc trafne jest zaklasyfikowanie cholesterolu i innych tłuszczów krwi do grupy drugorzędnych lub podporządkowanych czynników ryzyka. Najważniejszym sposobem na obniżenie poziomu cholesterolu i innych drugorzędnych czynników ryzyka w krwiobiegu jest stabilizacja ścian naczynia i obniżenie tym samym metabolicznego zapotrzebowania na zwiększoną produkcję tych czynników w wątrobie. Nie dziwi zatem fakt, że dzienny dodatek witamin i wybranych komórkowych składników odżywczych jest najlepszą naturalną metodą obniżenia produkcji, a tym samym poziomu faktorów ryzyka we krwi.
Medycyna komórkowa pomaga pogłębić naszą wiedzę o różnych czynnikach wpływających na profil ryzyka danej osoby. Podstawowe poziomy cholesterolu i innych czynników ryzyka związanych z krwią są w Twoim organizmie określone genetycznie i nie mogą być zmienione.
Istnieją jednak dwa sposoby obniżenia ryzyka choroby sercowo–naczyniowej: odpowiednia dieta i dostarczanie organizmowi niezbędnych składników, regulujących metabolizm komórkowy.
Badania naukowe i kliniczne potwierdziły pozytywne oddziaływanie na czynniki ryzyka następujących składników odżywczych: witamina C, witamina B3 (kwas nikotynowy), witamina B5 (pantotenian), witamina E, karnityna.
• Programy Zdrowia Komórkowego zawierają wybór witamin i innych niezbędnych składników odżywczych, które pomagają obniżyć poziom drugorzędnych czynników ryzyka. Te niezbędne składniki redukują poziom produkcji cholesterolu oraz innych molekuł naprawczych w wątrobie, przyczyniając się w tym samym czasie do naprawy ścian naczynia.
• Zalecenia dla pacjentów z podwyższonym poziomem cholesterolu i innych drugorzędnych czynników ryzyka: obniżanie poziomu cholesterolu bez jednoczesnego ustabilizowania ściany naczynia jest terapią niewystarczającą i niewłaściwą.
Rozpocznijcie tak szybko, jak to jest możliwe stabilizowanie ścian naczyń krwionośnych. W konsekwencji unormuje się poziom cholesterolu i innych czynników ryzyka we krwi. Jeżeli jesteś w trakcie kuracji lekami obniżającymi poziom cholesterolu lub lipidów, Dr Rath zachęca do jak najszybszego zaprzestania ich zażywania, ale za porozumieniem z prowadzącym lekarzem, dotyczy to szczególnie pacjentów z ciężkimi zaburzeniami metabolicznymi
Jedz więcej produktów zbożowych, warzyw i innych pokarmów bogatych w błonnik, aby „wypłukać” nadmiar cholesterolu z organizmu w sposób naturalny.
Dr Constance Spittle w medycznym czasopiśmie The Lancet, w roku 1972, pisała, że dostarczanie witamin pacjentom z chorobą sercowo-naczyniową często prowadziło do czasowego wzrostu poziomu cholesterolu we krwi.
Dla porównania, poziom cholesterolu u osób zdrowych nie wzrastał po podaniu witamin.
Czasowy wzrost poziomu cholesterolu jest dodatkowym sygnałem procesu uzdrawiania w ścianach naczyń i zmniejszania się złogów tłuszczu. Opisany tu mechanizm działa oczywiście nie tylko w przypadku cholesterolu, ale również trójglicerydów, LDL, lipoproteiny (a) i innych drugorzędnych czynników ryzyka, które poprzez lata zgromadziły się wewnątrz ścian naczyń i powoli przenikały do krwiobiegu.
Zalecenia dr Ratha w tym przypadku:
Wzrost poziomu cholesterolu w surowicy krwi, w czasie stosowania terapii witaminowej, oznacza, że następuje naturalna redukcja złogów tłuszczów w Twoich naczyniach. Kontynuuj dalej realizację programu witaminowego.
Po kilku miesiącach poziom cholesterolu we krwi spadnie, często poniżej wartości początkowej.
Proces normalizacji wartości tłuszczów w surowicy możesz przyśpieszyć poprzez uzupełnienie dziennej diety w produkty zawierające błonnik, na przykład: warzywa, owoce, produkty zbożowe.
Wpływ witaminy C na poziom cholesterolu i innych tłuszczów we krwi został udokumentowany w licznych badaniach klinicznych. Ponad 40 z tych badań zostało przeprowadzonych przez dra Harrie Hemilä z Uniwersytetu w Helsinkach, w Finlandii.
U pacjentów z wysokim poziomem cholesterolu (ponad 270mg/dl) wprowadzenie do diety dodatku witaminy C pozwalało obniżyć poziom cholesterolu nawet o 20%. Dla porównania, u pacjentów ze średnim lub niskim początkowym poziomem cholesterolu wykazano tylko niewielki jego spadek, lub wartości pozostawały niezmienione.
W badaniach finansowanych przez Amerykańskie Stowarzyszenie Serca, dr B. Sokoloff udowodnił, że dwa lub trzy gramy witaminy C dziennie mogą obniżyć poziom trójglicerydów w krwi średnio o 50% – 70%. Okazało się, że witamina C zwiększa produkcję enzymów (lipaz), katalizujących rozkład tłuszczów, też trójglicerydów, nawet do 100%.
Dr W.J. Hermann i jego współpracownicy zaobserwowali podobne działanie w przypadku witaminy E.
Dalsze badania kliniczne pokazują, że również inne komórkowe składniki odżywcze współdziałając z witaminą C obniżają poziom cholesterolu i innych tłuszczów we krwi
Lista tych składników obejmuje m. in. witaminę B3 (kwas nikotynowy), witaminę B5 (pantotenian), witaminę E, karnitynę oraz inne niezbędne składniki.
O zdecydowanej przewadze stworzonych przez dr Ratha programów Zdrowia Komórkowego nad spożyciem „mega–dawek” pojedynczych witamin stanowi efekt synergicznego działania poszczególnych komponentów.
Drugorzędnym czynnikiem ryzyka, jest lipoproteina (a). Właściwe działanie lipoproteiny (a) jest bardzo użyteczne; spełnia ona wiele różnych funkcji, na przykład podczas gojenia ran. Jeżeli jednak ściana naczynia jest osłabiona długotrwałym niedoborem witamin, lipoproteina (a) zmienia się w czynnik ryzyka choroby sercowo-naczyniowej, dziesięć razy groźniejszy od wysokiego poziomu cholesterolu. Przyjrzyjmy się bliżej, czym różnią się molekuły lipoproteiny (a) od molekuł innych tłuszczów.
Cholesterol i trójglicerydy nie unoszą się we krwi, tak jak tłuszcz unosi się w zupie. Wszystkie te substancje związane z białkami w małe okrągłe cząsteczki transportowe tworzą – lipoproteiny (połączenie lipidów z proteinami). W naszym krwiobiegu cyrkulują nieprzerwanie miliony lipoprotein. Do najbardziej znanych przedstawicieli należą: lipoproteiny wysokiej gęstości (HDL, czyli tak zwany „dobry cholesterol”) oraz lipoproteiny niskiej gęstości (LDL, tak zwany „zły cholesterol”).
W organizmie cierpiącym na niedobór witamin, lipoproteina (a) staje się najgroźniejszym drugorzędnym czynnikiem ryzyka:
• choroby wieńcowej i zawałów serca
• udarów mózgu
• nawrotów zwężeń tętnic po angioplastyce naczyń wieńcowych
• zatorów po operacji bypassów
Jak dowodzą badania kliniczne, na poziom lipoproteiny (a) nie wpływa ani żadna z diet, ani też żaden z dostępnych obecnie leków na receptę obniżających poziom lipidów we krwi. Nie dziwi zatem fakt, że jedynymi substancjami obniżającymi poziom lipoproteiny (a) okazały się jak dotychczas witaminy.
Profesor Carlson wykazał, że dwa do czterech gramów witaminy B3 (kwas nikotynowy) dziennie mogą obniżyć poziom lipoproteiny (a) nawet o 36%. Ponieważ wysoki poziom kwasu nikotynowego może powodować wysypki skórne, zaleca się stopniowe zwiększanie dziennej dawki witaminy B3. Nasze własne badania wykazały, że również witamina C wywołuje efekt redukcji lipoprotein, a przez to obniża ich poziom we krwi. Krótko podsumowując podobnie i w tym przypadku, witaminy z jednej strony stabilizują ścianę arterii i z drugiej obniżają poziom we krwi czynników naprawczych i ryzyka. Wraz z substancjami „teflonowymi”- lizyną i proliną, wymienione wyżej dwie witaminy mogą w znaczącym stopniu obniżyć ryzyko choroby sercowo-naczyniowej, związane z poziomem lipoproteiny (a)
Działania terapeutyczne pozwalające zmniejszyć ryzyko związane z lipoproteiną (a)
1. Obniżenie poziomu lipoproteiny (a) we krwi
– witamina B3 (kwas nikotynowy)
– witamina C
2. Zmniejszenie lepkości lipoproteiny (a)
– lizyna
– prolina
Dlaczego niedźwiedzie nie wymarły?
Jeśli ktokolwiek z moich czytelników nadal uważa, że cholesterol może być przyczyną zawałów serca, chciałbym podzielić się z nim następującymi spostrzeżeniami:
Niedźwiedzie oraz miliony innych zwierząt zapadających w sen zimowy, mają przeciętny poziom cholesterolu ponad 400 mg/dl.
Jeśli cholesterol rzeczywiście byłby przyczyną miażdżycy, zawałów serca i udarów mózgu, niedźwiedzie i inne zwierzęta zapadające w sen zimowy wyginęłyby już dawno temu. Powód, dzięki któremu niedźwiedzie są ciągle wśród nas jest prosty –produkują one w swoich organizmach duże ilości witaminy C, która stabilizuje ściany ich naczyń. Fakt, że niedźwiedzie nie wyginęły dowodzi, iż:
1. Podwyższony poziom cholesterolu we krwi nie jest główną przyczyną miażdżycy, zawałów serca i udarów mózgu.
2. Osiągnięcie i utrzymanie stabilności ścian naczyń przez optymalne zaopatrzenie w witaminy jest ważniejsze od obniżania poziomu cholesterolu i innych czynników ryzyka w krwiobiegu.
3. Cholesterol i inne metaboliczne molekuły mogą stać się czynnikami ryzyka tylko w wypadku, gdy ściany naczyń są osłabione chronicznym niedoborem witamin.
Wykaz specjalnych komórkowych składników odżywczych przy zaburzeniach metabolizmu tłuszczów
Przyjmujcie dziennie podwyższone dawki następujących komórkowych składników odżywczych:
•witamina C:
zapewnia ochronę i naturalne leczenie ścian naczyń, normalizuje podwyższoną produkcję cholesterolu i in. czynników ryzyka w wątrobie oraz ich poziom we krwi.
• witamina E:
antyutleniacz, zapewnia ochronę lipidów i komórek przed samoutlenianiem.
• witamina B1:
zapewnia optymalizację metabolizmu komórkowego i zaopatrzenie w bioenergię.
• witamina B2:
zapewnia optymalizację metabolizmu komórkowego i zaopatrzenie w bioenergię.
• witamina B3:
obniża nadmierną produkcję cholesterolu i lipoprotein w wątrobie
• witamina B5:
strukturalny komponent głównej metabolicznej molekuły komórek (koenzym A), w przemianie materii optymalizuje degradację i syntezę tłuszczów.
• witamina B6, biotyna i kwas foliowy:
przyśpieszają rozpad czynnika ryzyka homocysteiny w metabolizmie komórkowym.
• karnityna:
optymalizuje metabolizm kwasów tłuszczowych, obniża poziom triglicerydów.
Normy w Polsce dla cholesterolu:
Normy cholesterolu są różne w różnych krajach, np. w USA są o 100 jednostek wyższe niż w Polsce, a co ciekawe w niektórych państwach w ogóle ich się nie stosuje. W Polsce stężenie cholesterolu całkowitego we krwi na poziomie 200 mg/dl uznaje się za prawidłowe u osób zupełnie zdrowych i młodych.
Jednak najbezpieczniejsze dla naszego zdrowia jest stężenie nieprzekraczające 190 mg/dl. Dotyczy to zwłaszcza osób chorych lub zagrożonych schorzeniami układu krążenia – im poziom cholesterolu całkowitego niższy, tym lepiej.
Ważne stężenia frakcji cholesterolu LDL i HDL
Ważne są stężenia frakcji cholesterolu – LDL i HDL. U osoby zdrowej, u której nie występują dodatkowe czynniki ryzyka, np. w postaci palenia papierosów, nadwagi, spożywania dużych ilości tłuszczów zwierzęcych – za normę można przyjąć LDL na poziomie 130 mg/dl. Ale już u pacjentów po zawale, udarze, cierpiących na chorobę niedokrwienną serca powinien być znacznie niższy niż 100 mg/dl, natomiast u chorych na cukrzycę – nie przekraczać 70 mg/dl.
HDL, zwany powszechnie dobrym cholesterolem, jest niezwykle ważny dla naszego organizmu. Zdrowi mężczyźni powinni go mieć więcej niż 40 mg/dl, a kobiety więcej niż 50 mg/dl. Ale już u osób cierpiących na schorzenia układu krążenia jego stężenie we krwi musi przekraczać 60 mg/dl. Im więcej, tym lepiej, ponieważ to HDL „wymiata” z krwi zły cholesterol. Zatem im jest go więcej, tym więcej złego cholesterolu zostanie unieszkodliwione. Tylko przy dużym stężeniu HDL tętnice zaopatrujące serce i mózg w krew i tlen będą działały niezawodnie.
Osoby, które mają wysoki (powyżej 60 mg/dl) poziom HDL, uważa się za długowieczne, ponieważ średnio żyją one o 5–7 lat dłużej niż ci, którzy mają tzw. normalny poziom tej frakcji cholesterolu. Najskuteczniejszą formą walki z nadmiarem LDL jest ruch. To nie slogan, ale udowodniona wieloma badaniami prawda. Im więcej się gimnastykujemy, tym lepiej.
Podsumowanie
Stężenie cholesterolu całkowitego jest dopuszczalne nawet w wartościach ok 300 mg/dl , ale nadmiar cholesterolu może świadczyć, iż ściany Twoich tętnic nie są w najlepszym stanie, co ma wpływ na odkładanie się cholesterolu w drogach żółciowych i tkankach wątroby prowadząc do jej powiększenia i stłuszczenia , oraz zatrzymania cholesterolu w uszkodzonych ścianach tętnic. Aby temu zapobiec Dr Rath zaleca suplementację witaminową, aby przeciwdziałać uszkodzeniom tętnic i odkładaniu się cholesterolu.
Wysoki cholesterol nie jest tak niebezpieczny jak niski, dlatego iż niski poziom cholesterolu stanowi poważne ryzyko zachorowania na raka, choroby psychiczne, udary, samobójstwa, choroby wątroby, anemię i AIDS. Za niski cholesterol uznaje się wartość poniżej 150mg /dl
Dr Ratha sprzedaje swoje suplementy, specjalnie „skonstruowane” na potrzeby konkretnych dolegliwość np na obniżenie cholesterolu proponuje: Metavit . Preparat nie jest tani, nie namawiam nikogo na jego kupno patrząc na skład preparatu można samemu dobrać sobie oddzielnie witaminy i z pewnością wyjdzie ekonomiczniej. Należy zwrócić uwagę na wartości te są na 1 tabletkę, więc skoro należy przyjąć 3 wartości mnożymy przez 3 i mamy dzienne zapotrzebowanie.
90 tabletek 164zł – kuracja na 30 dni
Dietetyczny środek odżywczy uzupełniający codzienną dietę w składniki wspomagające przemiany tłuszczów – szczególnie cholesterolu i trójglicerydów oraz homocysteiny.Metavit™ zawiera synergiczną kombinację komórkowych składników odżywczych, szczególnie ważnych w normalizacji metabolizmu tłuszczów.
Metavit™ jest Formułą powstałą w oparciu o wnikliwe badania naukowe. Komórkowe składniki odżywcze Metavit™ wraz z Formułą podstawową Vitacor PlusT gwarantują dobry efekt odżywczy. Celem dalszego polepszenia metabolizmu cholesterolu, zalecamy spożywanie pokarmów bogatych w błonnik, lub dodatkowo Formułę MacroBalance-DrinkMix.
Sposób użycia
U dorosłych zaleca się przyjmowanie dziennej dawki Metavit™ razem z posiłkami, popijając płynami. W ten sposób składniki odżywcze są optymalnie wchłaniane i ich ilość we krwi może być utrzymywana na równym poziomie w ciągu dnia.
Dawkowanie
dorośli:
3 x dziennie 1 tabl.
Opakowanie
90 tabletek
Skład
1 tabletka zawiera
witamina C 333,4 mg
witamina E 27,5 mg
witamina B1 3,3 mg
witamina B2 4,9 mg
witamina B3 116,7 mg
witamina B5 16,7 mg
witamina B6 3,3 mg
witamina B12 10 µg
kwas foliowy 133,3 µg
biotyna 33,3 µg
L-karnityna 33,3 mg
betaina 23,3 mg
Źródła:
„Dlaczego zwierzęta nie mają zawałów…tylko my ludzie”- dr Rath
Leave A Reply