• Strona główna
  • O mnie
  • Kontakt
  • Współpraca
  • Patronite
  • Konsultacja
  • Moje konto
  • Rodzaj konta
  • Zaloguj się
  • Kategorie wpisów

    • Ciasta i desery (12)
    • Diety (67)
    • Dziecko / Ciąża / Kobieta (297)
    • Lifestyle (14)
    • Najnowsze (21)
    • Nowotwory / Guzy (200)
    • Obiady (44)
    • Ogólne (394)
    • Pasożyty (127)
    • Podróże (0)
    • Przepisy (5)
    • Przyroda i zwierzęta (2)
    • Śniadania/ kolacje (55)
    • Zdrowie w praktyce (338)
  • Strona główna
  • O mnie
  • Kontakt
  • Współpraca
  • Patronite
  • Konsultacja
  • Moje konto
  • Rodzaj konta
  • Zaloguj się

  • Diety
  • Dziecko / Ciąża / Kobieta
  • Lifestyle
  • Pasożyty
  • Podróże
  • Przepisy
  • Przyroda i zwierzęta
  • Nowotwory / Guzy
  • Zdrowie w praktyce

Gofry bezglutenowe, które zawsze się udają

9 lutego, 2017

Przepis sprawdzony przeze mnie kilkukrotnie:). Pochodzi z bloga natchniona.pl. Składniki trochę zmodyfikowane. W przepisie tym co byś nie zrobił;) gofry się udają,  nie są jednak aż tak chrupiące jak te z mąki pszennej, być może to wina też gofrownicy.

Wiem , że gofrownice prostokątne wyciskają  cieńsze ciasto, niż te w serduszka.

Gofry są najsmaczniejsze świeże , później robią się twarde i suche.

Jednego razu pomyliłam się i zamiast mąki z amarantusa i ryżowej dałam mąkę gryczaną- gofry się udały:)

                          

Składniki:

– 100 g mąki ryżowej najlepiej pełnoziarnistej

– 25 g mąki z amarantusa

– 25 g mąki ziemniaczanej

– 1 łyżeczka eko proszku do pieczenia- winianu potasu

– szczypta sody

– szczypta soli

– 1 łyżka  ksylitolu/ syropu daktylowego

– kilka kropel olejki waniliowego

– 2 jajka (białka i żółtka osobno)

– 3/4 szklanki mleka roślinnego lub wody

– 50 g masła lub oleju kokosowego

Czynności:

Mąkę przesiej, dodaj proszek do pieczenia, sodę, słodzidło i sól. Masło/olej kokosowy  rozpuść w garnuszku.

Białka ubij na sztywną pianę. Do sypkiej mieszanki dodaj, żółtka, rozpuszczone masło/olej kokosowy i mleko/wodę  połącz mikserem. Ostrożnie dodaj białko do masy i wymieszaj. Białka napowietrzają ciasto przez to gofry są puszyste.

Ciasto odstaw na 15 minut.

Rozgrzej gofrownicę, wylewaj ciasto na środek gofrownicy , piecz do uzyskania zezłocenia. Gofry przełóż na kratkę do ostudzenia i uzyskania chrupkiej powierzchni.

Podawaj po przestygnięciu np z dżemem 🙂

Share

Ciasta i desery  / Obiady  / Ogólne  / Śniadania/ kolacje

Izabela

Leave A Reply


Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • O mnie

    Miłośniczka zdrowego odżywiania, wielbicielka wszystkiego co zdrowe, nałogowo "pochłaniam" książki o zdrowiu, medycynie naturalnej i oczywiście kulinarne.

    Więcej o mnie

  • Najnowsze wpisy

    • Protokół suplementacji jodem Dr Brownsteina
    • Dlaczego potrzebujesz jodu? Czarodziejski pierwiastek.
    • Suplementy w chorobach immunologicznych Myers
  • Kategorie wpisów

    • Ciasta i desery (12)
    • Diety (67)
    • Dziecko / Ciąża / Kobieta (297)
    • Lifestyle (14)
    • Najnowsze (21)
    • Nowotwory / Guzy (200)
    • Obiady (44)
    • Ogólne (394)
    • Pasożyty (127)
    • Podróże (0)
    • Przepisy (5)
    • Przyroda i zwierzęta (2)
    • Śniadania/ kolacje (55)
    • Zdrowie w praktyce (338)


  • Zapisz się do newslettera


    • Strona główna
    • Kontakt
    • Współpraca
    • Patronite
    • Konsultacja
    • Moje konto
    • Wyloguj się
    • Diety
    • Dziecko / Ciąża / Kobieta
    • Lifestyle
    • Pasożyty
    • Podróże
    • Przepisy
    • Przyroda i zwierzęta
    • Nowotwory / Guzy
    • Zdrowie w praktyce

© Copyright LetsBlog Theme Demo - Theme by ThemeGoods