Orzechy, nasiona, pestki i awokado to najdoskonalsze naturalne skarby , które są dla nas najlepszym źródłem zdrowego tłuszczu. Mogą zaspokoić prawdziwy głód lepiej niż olej , ponieważ zawierają ważne mikroskładniki oraz błonnik, mają o 74-procent kalorii mniej niż taka sama porcja oleju. Komponując swoją zdrową dietę , pamiętaj o nich koniecznie. Są dobrym źródłem białka , które odpowiada za 15-25 procent zawartych w nich kalorii. Twarde skorupki chronią wnętrze przed pestycydami i zanieczyszczeniami środowiska. Surowe orzechy , pestki i nasiona -nie te solone i prażone- zapewniają maksymalne korzyści zdrowotne.
Nasiona są też doskonałym źródłem żelaza, cynku, wania, białka, potasu, magnezu, witaminy E oraz folianów Mają potężne właściwości antynowotworowe, chronią przed rozmaitymi chorobami . Obecny w nich tłuszcz zwiększa absorpcję ochronnych składników pokarmowych ze spożywanych w tym samym posiłku warzyw. Nasiona obfitują w składniki mineralne i przeciwutleniacze m. in. roślinne sterole , które pomagają obniżyć poziom cholesterolu.
Niektóre rodzaje nasion i orzechów – siemię lniane, nasiona konopi siewnej, nasiona chia i orzechy włoskie – są bogate w korzystne dla prawidłowego funkcjonowania serca i mózgu kwasy tłuszczowe omega-3
Nasiona, pestki i orzechy działają niczym gąbka pochłaniająca tłuszcz w przewodzie pokarmowym i zapobiegająca wchłanianiu się wszystkich kalorii z tłuszczu do organizmu. Co więcej „wyciągają” z krwiobiegu niezdrowe tłuszcze , zwiększają zawartość cholesterolu w stolcu i wspomagają wydalanie „złych: tłuszczów z organizmu.
Nasiona siemienia lnianego, chia i sezamu bogate są w lignany – fitoestrogeny roślinne chroniące przed chorobą nowotworową. Badania przeprowadzone z udziałem pacjentek z rakiem piersi , które spożywały dziennie średnio około 0,3 miligrama lignanów pochodzących z nasion,obserwowane je 10 lat i odkryto uderzający , bo aż 71-procentowy spadek śmiertelności z powodu raka piersi w porównaniu z innymi pacjentkami , które jadły mniej lignanów lub w ogóle od nich stroniły.
Jedna mała łyżeczka nasion siemienia lnianego zawiera 7 miligramów lignanów. Antyrakowe właściwości pożywienia są silniejsze , zanim rozwinie się choroba i maleją wraz z rozwojem nowotworu, jednak to badanie mimo wszystko wykazało 70-procentową skuteczność liganów u kobiet , które już chorowały.
orzechy włoskie, migdały, sezam, pestki dyni, siemię lniane (złoto len) orzechy laskowe,
orzechy nerkowca w środku ziarna słonecznika
Nasiona konopi siewnej oraz chia, siemię lniane, orzechy włoskie są również bogate w kwas tłuszczowy omega-3 ALA, podczas gdy większość orzechów zawiera głównie kwas linolowy , czyli kwas tłuszczowy z rodziny omega-6. Ponieważ kwasy tłuszczowe omega-3 są trudniej dostępne , spożywanie produktów naturalnie bogatych w ALA jest bardzo ważne. Badania wykazują , że regularne spożywanie ALA obniża ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego i raka. Naukowcy odnotowali też, że niedobór tego kwasu tłuszczowego może prowadzić do depresji, stanów lękowych i nieumiejętności radzenia sobie ze stresem.
Orzechy, pestki i nasiona są niezwykle korzystne dla zdrowia , jednak mają więcej kalorii i tłuszczu w porównaniu z warzywami, roślinami strączkowymi i owocami , dlatego należy je spożywać w mniejszych ilościach.
O ile nie jesteś szczupły i nie ćwiczysz regularnie, zjadaj nie więcej niż 60g dziennie orzechów, pestek i nasion. Jeśli masz dużą nadwagę a chcesz zmaksymalizować proces odchudzania, powinieneś ograniczyć spożywanie wysokokalorycznych nasion, pestek, orzechów i awokado do jednej porcji ok 30g dziennie. Jednak nie eliminuj ich z diety całkowicie. Obecność surowych nasion, pestek i orzechów w diecie pomaga w stłumieniu nadmiernego apetytu i w rzeczywistości sprzyja redukcji masy ciała,a nie jej przyrostowi.
Najlepiej przyswajalne nasiona np siemienia są w formie świeżo zmielonej. Jedząc orzechy i pestki dostarczamy wiele składników odżywczych , jednak są one wchłanialne w 40%, podobno moczenie zwiększą swoje wartości odżywcze i to właśnie moczenie uwalnia pozostałe 60%.
Źródła:
Jeść by żyć Dr Fuhrman
Superodporność Dr Fuhrman
Koniec z dietami Dr Fuhrman
Leave A Reply