• Strona główna
  • O mnie
  • Kontakt
  • Współpraca
  • Patronite
  • Konsultacja
  • Moje konto
  • Rodzaj konta
  • Zaloguj się
  • Kategorie wpisów

    • Ciasta i desery (12)
    • Diety (67)
    • Dziecko / Ciąża / Kobieta (297)
    • Lifestyle (14)
    • Najnowsze (21)
    • Nowotwory / Guzy (200)
    • Obiady (44)
    • Ogólne (394)
    • Pasożyty (127)
    • Podróże (0)
    • Przepisy (5)
    • Przyroda i zwierzęta (2)
    • Śniadania/ kolacje (55)
    • Zdrowie w praktyce (338)
  • Strona główna
  • O mnie
  • Kontakt
  • Współpraca
  • Patronite
  • Konsultacja
  • Moje konto
  • Rodzaj konta
  • Zaloguj się

  • Diety
  • Dziecko / Ciąża / Kobieta
  • Lifestyle
  • Pasożyty
  • Podróże
  • Przepisy
  • Przyroda i zwierzęta
  • Nowotwory / Guzy
  • Zdrowie w praktyce

G-BOMBS wg dr Fuhrmana część 5 Owoce jagodowe i granaty (B:Berries) nutritarianizm

22 marca, 2016

Borówki, maliny, truskawki, jeżyny należą do produktów zawierających najwięcej przeciwutleniaczy. Barwy owoców jagodowych- głęboka czerwień, fiolet, granat są wytwarzane przez antocyjany skoncentrowane w skórkach.

Ich wysokie spożycie wiąże się z obniżeniem ryzyka rozwoju choroby niedokrwiennej serca (do 45 procent).

         

Obfitość przeciwutleniaczy w owocach jagodowych pomaga obniżyć ciśnienie krwi, łagodzi stany zapalne, zapobiega uszkodzeniom DNA prowadzącym do rozwoju nowotworów, chroni mózg przed szkodliwymi skutkami działania wolnych rodników i stymuluje aktywność enzymów przeciwutleniających w organizmie. W latach 80. XX wieku odkryto , że kwas elagowy – kolejny przeciwutleniacz obecny w dużych ilościach w owocach jagodowych jak i granatach blokuje rozwój guzów nowotworowych. Udowodniono , że ekstrakty z owoców jagodowych i granatów spowalniają wzrost i wywołują śmieć komórek kilku różnych typów nowotworów.

              

 Jedzenie większej ilości owoców jagodowych może również wspomagać utratę wagi. Coraz więcej wskazuje na to , że antocyjany i polifenole obecne w tego typu owocach hamują syntezę kwasów tłuszczowych w wątrobie i sprzyjają redukcji zapasów tłuszczu. Flawonoidy zawarte w owocach jagodowych sprzyjają zdrowiu serca na wiele różnych sposobów. W trakcie badań z udziałem ludzi odkryto , że spożywanie tego typu owoców zmniejsza stres oksydacyjny i redukuje utlenianie cholesterolu LDL (tzw złego cholesterolu), co pomaga zapobiegać gromadzeniu się blaszki miażdżycowej. Odkryto też, że zawarte w nich flawonoidy zwiększają pojemność przeciwutleniającą osocza krwi, w niektórych przypadkach poprawiają ciśnienie oraz  poziom lipidów i glukozy we krwi. Nawet zimą możesz zapewnić sobie dzienną dawkę antocyjanów dzięki dostępności mrożonych owoców jagodowych. Napełnij nimi zamrażalnik w lecie, kiedy możesz je tanio kupić . Poszukaj tych z ekologicznych upraw.

Spożywaj świeże i mrożone owoce jagodowe tak często, jak to tylko możliwie korzystaj z ich prozdrowotnych właściwości. Ze wszystkich owoców to właśnie one oraz granaty mają najwyższy współczynnik mikroskładników na jedną kalorię i chronią przed nowotworami, chorobami serca, nadciśnieniem, cukrzycą oraz demencją.

Źródła:

Jeść by żyć Dr Fuhrman

Superodporność  Dr Fuhrman

Koniec z dietami Dr Fuhrman

Share

Diety  / Dziecko / Ciąża / Kobieta  / Ogólne  / Zdrowie w praktyce

Izabela

Leave A Reply


Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • O mnie

    Miłośniczka zdrowego odżywiania, wielbicielka wszystkiego co zdrowe, nałogowo "pochłaniam" książki o zdrowiu, medycynie naturalnej i oczywiście kulinarne.

    Więcej o mnie

  • Najnowsze wpisy

    • Protokół suplementacji jodem Dr Brownsteina
    • Dlaczego potrzebujesz jodu? Czarodziejski pierwiastek.
    • Suplementy w chorobach immunologicznych Myers
  • Kategorie wpisów

    • Ciasta i desery (12)
    • Diety (67)
    • Dziecko / Ciąża / Kobieta (297)
    • Lifestyle (14)
    • Najnowsze (21)
    • Nowotwory / Guzy (200)
    • Obiady (44)
    • Ogólne (394)
    • Pasożyty (127)
    • Podróże (0)
    • Przepisy (5)
    • Przyroda i zwierzęta (2)
    • Śniadania/ kolacje (55)
    • Zdrowie w praktyce (338)


  • Zapisz się do newslettera


    • Strona główna
    • Kontakt
    • Współpraca
    • Patronite
    • Konsultacja
    • Moje konto
    • Wyloguj się
    • Diety
    • Dziecko / Ciąża / Kobieta
    • Lifestyle
    • Pasożyty
    • Podróże
    • Przepisy
    • Przyroda i zwierzęta
    • Nowotwory / Guzy
    • Zdrowie w praktyce

© Copyright LetsBlog Theme Demo - Theme by ThemeGoods