Borówki, maliny, truskawki, jeżyny należą do produktów zawierających najwięcej przeciwutleniaczy. Barwy owoców jagodowych- głęboka czerwień, fiolet, granat są wytwarzane przez antocyjany skoncentrowane w skórkach.
Ich wysokie spożycie wiąże się z obniżeniem ryzyka rozwoju choroby niedokrwiennej serca (do 45 procent).
Obfitość przeciwutleniaczy w owocach jagodowych pomaga obniżyć ciśnienie krwi, łagodzi stany zapalne, zapobiega uszkodzeniom DNA prowadzącym do rozwoju nowotworów, chroni mózg przed szkodliwymi skutkami działania wolnych rodników i stymuluje aktywność enzymów przeciwutleniających w organizmie. W latach 80. XX wieku odkryto , że kwas elagowy – kolejny przeciwutleniacz obecny w dużych ilościach w owocach jagodowych jak i granatach blokuje rozwój guzów nowotworowych. Udowodniono , że ekstrakty z owoców jagodowych i granatów spowalniają wzrost i wywołują śmieć komórek kilku różnych typów nowotworów.
Jedzenie większej ilości owoców jagodowych może również wspomagać utratę wagi. Coraz więcej wskazuje na to , że antocyjany i polifenole obecne w tego typu owocach hamują syntezę kwasów tłuszczowych w wątrobie i sprzyjają redukcji zapasów tłuszczu. Flawonoidy zawarte w owocach jagodowych sprzyjają zdrowiu serca na wiele różnych sposobów. W trakcie badań z udziałem ludzi odkryto , że spożywanie tego typu owoców zmniejsza stres oksydacyjny i redukuje utlenianie cholesterolu LDL (tzw złego cholesterolu), co pomaga zapobiegać gromadzeniu się blaszki miażdżycowej. Odkryto też, że zawarte w nich flawonoidy zwiększają pojemność przeciwutleniającą osocza krwi, w niektórych przypadkach poprawiają ciśnienie oraz poziom lipidów i glukozy we krwi. Nawet zimą możesz zapewnić sobie dzienną dawkę antocyjanów dzięki dostępności mrożonych owoców jagodowych. Napełnij nimi zamrażalnik w lecie, kiedy możesz je tanio kupić . Poszukaj tych z ekologicznych upraw.
Spożywaj świeże i mrożone owoce jagodowe tak często, jak to tylko możliwie korzystaj z ich prozdrowotnych właściwości. Ze wszystkich owoców to właśnie one oraz granaty mają najwyższy współczynnik mikroskładników na jedną kalorię i chronią przed nowotworami, chorobami serca, nadciśnieniem, cukrzycą oraz demencją.
Źródła:
Jeść by żyć Dr Fuhrman
Superodporność Dr Fuhrman
Koniec z dietami Dr Fuhrman
Leave A Reply