Grzyby mają wiele cennych właściwości . Zarówno suszone jak i gotowane, dodają wyjątkowego smaku oraz konsystencji potrawom z warzyw i roślin strączkowym.
Maitake
W ostatnim czasie w różnych odmianach grzybów zidentyfikowano sporą liczbę związków chemicznych przeciwdziałających rozwojowi nowotworów. Odkryto na przykład że zawarte w nich lektyny potrafią rozpoznać i związać komórki anormalne oraz rakowe, sygnalizując układowi odpornościowemu, że należy je zniszczyć. Jednocześnie zapobiegają podziałowi i replikowaniu się zdegenerowanych komórek. Fitozwiązki obecne w grzybach wspierają też funkcjonowanie komórek NK (od ang. naturall killer), czyli wyspecjalizowanych komórek układu immunologicznego odpowiadających za atakowanie i niszczenie komórek rakowych oraz tych zainfekowanych wirusami.
Reishi
Portabella
Grzyby zawierają inhibitory aromatazy– związki chemiczne, które potrafią blokować produkcję estrogenu.
Dotyczy to nawet najbardziej powszechnych odmian pieczarek białych i brązowych.
Wysoka aktywność hamująca aromatazę: pieczarki, cremini, portabella, reishi, maitake
Umiarkowana aktywność hamująca aromatazę: shiitake, kurki, młode pieczarki niewielka lub żadna aktywność: boczniak ostrygowaty, uszak bzowy Niezależnie od zdolności hamowania aromatazy wszystkie gatunki przebadanych grzybów posiadają cenne właściwości chroniące przed nowotworem piersi , są one odporne na działanie gorąca , co oznacza, że działają również wtedy , gdy grzyby zostaną ugotowane.
W grzybach obecne są również inhibitory angiogenezy . Wykazano , że wszystkie ich odmiany mają właściwości antynowotworowe, a zawarte w nich fitozwiązki przeciwdziałają rozwojowi raka żołądka, jelita grubego i prostaty. A ponieważ proces angiogenezy odpowiada też za gromadzenie się tkanki tłuszczowej w ciele, hamujące go grzyby sprzyjają odchudzaniu.
Pieczarki brunatne
białe
Grzyby mają działanie odwrotne do insuliny , co pomaga obniżyć poziom cukru we krwi i utrudnia odkładanie się tkanki tłuszczowej. Ich właściwości , jeśli chodzi o wpływ na utratę wagi są naprawdę niezwykłe. Mogłoby się wydawać , że jedzenie ich zamiast mięsa, oleju, chleba sprzyja chudnięciu bo są niskokaloryczne. Ale mechanizm ich działania jest znacznie bardziej skomplikowany. Potrafią bowiem blokować enzym rozkładający węglowodany na cukry proste , co zapobiega skokowym wzrostom poziomu cukru we krwi, które zazwyczaj towarzyszą trawieniu produktów zawierających węglowodany.
Grzyby wpływają nawet lepiej niż probiotyki na rozwój ważnych dla zdrowia bakterii jelitowych . Budują też odporność na patogeniczne bakterie takie jak salmonella czy bakterii powodującej rzekomobłoniaste zapalenie jelit. Co więcej podnoszą poziom immunoglobuliny A w ślinie i w śluzówce jelita, to zaś zwiększa odporność organizmu na infekcje i stany zapalne układu pokarmowego. Pamiętaj , że przed jedzeniem większość grzybów powinno się poddać obróbce termicznej. Pieczarki białe i brązowe oraz grzyby portabello zawierają potencjalnie rakotwórczą substancję zwaną agarytyną. Po ugotowaniu jej stężenie wyraźnie spada.
Spożywaj 1 szklankę grzybów dziennie.
źródła:
Fragment książki „Superodporność” Joe Fhurman
drfhurman.com
Leave A Reply