Do warzyw z rodziny czosnkowatych należą:
cebula,
czosnek,
por,
szczypiorek,
szalotka,
cebula dymka.
Nie tylko dodają one potrawom wspaniałego smaku, lecz także mają dobroczynny wpływ na układ sercowo-naczyniowy i odpornościowy. Wykazują też właściwości przeciw cukrzycowe i antyrakowe. Słyną z charakterystycznych (i podrażniających oczy) związków organicznych zawierających siarkę , które spowalniają wzrost guzów nowotworowych oraz zabijają komórki rakowe. Częste jedzenie cebuli i czosnku wiąże się z obniżonym ryzykiem rozwoju raka w przewodzie pokarmowym. Rośliny czosnkowate zawierają też wysokie stężenie działających antynowotworowo i przeciwzapalnie flawonoidów.
Fitozwiązki pochodzące z roślin czosnkowatych hamują również angiogenezę , czyli uniemożliwiają guzom czerpanie krwi potrzebnej do wzrostu ich komórek. W żółtej i czerwonej cebuli znajduje się więcej antyoksydantów niż w odmianie białej, ale to szalotki są wyjątkowo bogate w polifenole. Z kolei czerwona cebula obfituje w kwercetynę i antocyjan ( obecne również w owocach jagodowych). Rośliny czosnkowate możesz dodawać do każdego dania warzywnego wzbogacają jego smak i wzmacniają prozdrowotne działanie.
Pamiętaj, że muszą one być spożywane na surowo i dobrze przeżute lub drobno posiekane przed jedzeniem czy dodaniem do gotowania , aby zainicjować reakcję chemiczną , w wyniku której powstaną ochronne związki siarkoorganiczne.
Ilości roślin czosnkowych, które znacząco i pozytywnie wpływają na zdrowie człowieka to 1/2 szklanki dziennie.
Podobno alby doszło do wytworzenia związków siarkoorganicznych po posiekaniu należy odczekać 10 minut, a potem zjeść na surowo lub poddać obróbce cieplnej. Do kuracji dla niektórych osób tzw hard corowych:) należy kuracja przeciw pasożytnicza i przywracająca florę bakteryjną jelitom. Przez 2 tygodnie, należy wieczorem dokładnie rozgryźć ząbek czosnku i połknąć ,ewentualnie popić wodą.
Źródła:
Jeść by żyć Dr Fuhrman
Superodporność Dr Fuhrman
Koniec z dietami Dr Fuhrman
Leave A Reply