Rośliny strączkowe mają działanie przeciwcukrzycowe , a ich spożywanie sprzyja utracie wagi , bo organizm trawi je powoli.
Biała fasola, ciecierzyca, soczewica pomarańczowa, połówki grochu zielonego, czerwona fasola czarna fasola, fasola adzuki, soczewica zielona, fasolka mung – w środku
Stabilizuje to poziom cukru we krwi , redukuje głód, obniża chęć do konsumowania nadmiernej liczby kalorii i pomaga kontrolować zachcianki żywieniowe. Bardzo wysoka zawartość błonnika i skrobi opornej – węglowodanów które nie są rozkładane przez enzymy trawienne sprawia , że rośliny strączkowe to wyjątkowe pożywienie.
FASOLA ADZUKI
FASOLA MUNG
Rośliny strączkowe obfitują w składniki mineralne i błonnik szczególnie ten rozpuszczalny, mają też niski indeks glikemiczny. Te cechy decyduję o właściwościach obniżających ciśnienie krwi. Rośliny strączkowe mają też potężne właściwości antynowotworowe. Zawarta w nich skrobia oporna jest przekształcana przez pożywne dla organizmu bakterie jelitowe w kwasy tłuszczowe, które pomagają zapobiegać rakowi okrężnicy. Podobnie jak błonnik skrobia oporna „opiera się ” procesowi trawienia i przechodzi przez jelito cienkie , nie ulegając strawieniu. Z tego właśnie powodu niektórzy naukowcy uznają skrobię oporną za trzeci rodzaj błonnika.
FASOLA CZARNA CZARNE OCZKO ŻÓŁTY GROCH POŁÓWKI
Fasola jest najlepszym źródłem skrobi opornej . Skrobia zawarta w fasoli to pół na pół skrobia podlegająca powolnemu trawieniu i skrobia oporna , choć zawartość tej ostatniej zależy od rodzaju fasoli oraz od sposobu jej przyrządzania. Oznacza to, że znaczna część kalorii pochodzenia węglowodanowego nie jest przyswajalna przez organizm.
soczewica żółta i pomarańczowa- najdelikatniejsza , zielona
w jednym z badań zaobserwowano że jedzenie fasoli, grochu czy soczewicy częściej niż 2 razy w tygodniu zmniejszyło ryzyko zachorowania na raka okrężnicy o 50 procent . Wysokie spożycie roślin strączkowych wiąże się też z obniżeniem ryzyka rozwoju raka przełyku, żołądka, nerki i raka piersi .
Najbardziej odżywcze strączki wg Dr Fuhrmana to:
soczewica
biała fasola typu „nortern bean”
czerwona fasola kidney
czarna fasola
fasolka „czarne oczko”
biała fasola typu „navy bean”
Nawet mała porcja sprawi , że poczujemy się najedzeni , jednakże docelowo powinno się spożywać co najmniej jedną pełną filiżankę dziennie.
Możesz również kiełkować rośliny strączkowe. Namocz całe ziarna w słoiku na noc. Odcedź, opłucz i przez kilka następnych dni codziennie wymieniaj wodę, aż kiełki będą gotowe do spożycia.
Jeśli po zjedzeniu roślin strączkowych zdarzają ci się wzdęcia , upewnij się, że jedząc , bardzo dokładnie przeżuwasz ziarna. Minie trochę czasu, zanim w twoim przewodzie pokarmowym rozwiną się bakterie zdolne do ich trawienia. Możliwe, że początkowo będziesz musiał ograniczyć ich spożywanie. Jednak nie rezygnuj z nich i przyzwyczajaj się do nich powoli.
Co do lektyn dr Fuhrman uważa , iż po moczeniu i długim gotowaniu lektyn w strączkach nie ma lub są ilości dosłownie śladowe , sam w leczeniu chorób immunologicznych używa właśnie strączków.
Źródła:
Jeść by żyć Dr Fuhrman
Superodporność Dr Fuhrman
Koniec z dietami Dr Fuhrman
Leave A Reply