G-Bombs to wg dr Fhurmana produkty zapewniające największe wsparcie dla układu odpornościowego. Mają właściwości antyrakowe: zapobiegają transformacji normalnych komórek w komórki nowotworowe i przygotowują organizm do ataku na wszelkie zmiany przedrakowe lub rakowe.
G: GREENS czyli warzywa zielonolistne
Wszystkie warzywa zielonolistne nawet zwykła sałata , mają potężne właściwości przeciwutleniające i antyrakowe. Zawierają substancje chroniące naczynia krwionośne, korzystnie działające na wzrok i redukujące ryzyko rozwoju cukrzycy. W sałacie znajdziesz wiele przeciw utleniających fitozwiązków, m.in. beta-karoten, luteinę,zeaksantynę, witaminę C, kwas kawowy, kwercetynę i antocyjany. Naturalne rośliny są pakunkami na które składa się wiele aktywnych biologicznie związków chemicznych określenie „fitochemikalia” (fitoskładniki) które oznacza roślinne związki chemiczne czyli tysiące związków chemicznych zawartych w roślinach , które mają istotny wpływ na ludzkie zdrowie i odporność. „Ponieważ ani przetworzona żywność ani pokarmy zwierzęce nie zawierają wystarczającej ilości składników odżywczych bogatych w przeciwutleniacze lub fitoskładniki współczesna dieta dramatycznie sprzyja zapadalności na choroby. Warzywa są bogate w cenne związki organiczne ich spożywanie (szczególnie zielonych liści warzyw ) jest prostym sposobem na zapewnienie sobie diety z idealną dawką przeciwutleniaczy.
Najkorzystniejsze jest spożywanie dużych ilości zielonych warzyw , gdyż posiadają najwyższą wartość odżywczą co oznacza, że przypada w nich najwięcej mikroelementów na jedną kalorię są też najbogatszym pokarmem w alfa-karoten.
Alfa-karoten występuje także w warzywach pomarańczowych ma duże właściwości przeciwutleniające.
Produkty mające wysoki współczynnik alfa-karotenu w przeliczeniu na ilość kalorii:
– kapusta bok choy
– kapusta
– czerwona papryka
– marchew
– mangold (burak liściowy podobny do botwiny)
– zielona papryka
– szparagi
– kapusta włoska liściasta
– brokuły
– groszek
– dynia olbrzymia
Fitoskładników nie znajdziemy w suplementach diety należy także pamiętać że w dużym stopniu giną one pod wpływem obróbki cieplnej jak gotowanie dlatego istotne jest aby warzywa spożywać w formie surowej. Dr Furman w swojej książce opracował tabelę zawartości składników odżywczych , w której umieścił najcenniejsze warzywa i owoce pod względem składników pokarmowych typu:
wapń, karotenoidy, błonnik , kwas foliowy, magnez , selen , witaminę C itp
najcenniejszymi z nich to: jarmuż , rzeżucha, liściasta kapusta włoska kiełki brukselki chińska kapusta bok choy szpinak rukola kapusta brokuł kalafior itd
Następnie dr Furman zwraca uwagę na warzywa krzyżowe nazwa pochodzi od kwiatów które maja 4 symetrycznie rozłożone płatki tworząc kształt krzyża Warzywa krzyżowe to : brokuły, brukselka, chińska kapusta bok choy, chrzan, czerwona kapusta ,jarmuż, kalafior , kalarepa, kapusta, kapusta ogrodowa,liście rzepy jadalnej, musztardowiec indyjski, rukola, rzepa, rzeżucha, rzodkiewka
„Warzywa krzyżowe oprócz tego ,że mają unikalny skład chemiczny : posiadają związki zawierające siarkę które odpowiadają za ostry lub gorzki smak. Gdy ściany ich komórek zostają przełamane na skutek mielenia lub krojenia zachodzi reakcja chemiczna która przetwarza związki zawierające siarkę w izotiocyjaniny (ITC) szereg związków o udowodnionym potężnym działaniu podnoszącym odporność i zwalczającym nowotwory. Np brokuły i brukselka, które są bogatym źródłem sulforafanu który zapobiega łączeniu się koncerogenów z DNA co za tym idzie powstawaniu zmian nowotworowych w komórkach. Aktywują też enzymy które chronią komórkę przed jakimikolwiek następstwami uszkodzeń DNA , które już powstały. Aby aktywować ITC należy przed np dodaniem warzyw krzyżowych do zupy lub dania należy je rozgniatać, kroić lub wyciskać sok by zwiększyć produkcję ITC . Innymi słowy, te cenne ITC nie są formowane w roślinie są wytwarzane w naszej jamie ustnej gdy przeżuwamy i miażdżymy komórki. Niektóre wartości ITC mogą zostać stracone wskutek gotowania lub gotowania na parze , zatem najwięcej korzyści odnosimy, kiedy jemy warzywa krzyżowe na surowo. I tu też dobra wiadomość… Gotowanie nie niszczy właściwości ITC ono jedynie dezaktywuje enzym , który katalizuje powstawanie ITCa po dodaniu do zupy i jej ugotowaniu wciąz będą aktywne i cenne ITC.
Aby zmaksymalizować korzyści odpornościowe warzyw krzyżowych należy postępować następująco:
1) zielone warzywa krzyżowe przeżuwaj dokładnie starając się zmiażdżyć każdą komórkę
2) przecieraj , miel, lub siekaj zanim dodasz do zupy czy potrawy
3) gotując na parze staraj się gotować delikatnie , aby nie były zbyt miękkie
Warzywa zielonolistne spożywaj codziennie , w dużych ilościach
A teraz pomyśl ile zjadasz zielonych warzyw dziennie i to na surowo…
Źródła:
Jeść by żyć Dr Fuhrman
Superodporność Dr Fuhrman
Koniec z dietami Dr Fuhrman
Leave A Reply