Bataty to inaczej słodkie ziemniaki w przeciwieństwie do białych są bardzo odżywcze. W porównaniu z białymi ziemniakami mają o 50% więcej składników odżywczych. Polecane są przy chorobach jelit, gdyż przyczyniają się do tworzenia dobrego środowiska jelit. Działają uspokajająco na układ trawienny i jelita. W połączeniu z tłuszczem kokosowym najlepiej extra virgin lub ewentualnie kokosowym rafinowanym są świetną potrawą zdrowotną, także dla osób z chorobami tarczycy.
Bataty, jak już wcześniej wspomniałam, spowalniają wchłanianie cukrów w organizmie człowieka, pomagają uregulować stężenie glukozy we krwi oraz obniżyć insulinooporność. Dodatkowo posiadają stosunkowo niski indeks glikemiczny (około 50), jak na swoje właściwości odżywcze, który to również pomaga w ustabilizowaniu poziomu glikemii. Dlatego też, bataty polecane są osobom cierpiącym na cukrzycę.
Olej kokosowy stanowi bardzo dobre źródło tłuszczy nasyconych jak i energii. Do tego ma właściwości przeciwpasożytnicze i przeciwwirusowe jak i przeciwgrzybiczne. Dlatego jeżeli pieczemy czy podsmażamy zawsze w pierwszym rzędzie używajmy tłuszczu kokosowego to wyjdzie nam tylko na zdrowie.
Pamiętam gdy byłam wszystko jedząca spróbowałam batatów jako frytek były dla mnie okropne w smaku i za słodkie. Dzisiaj ponad 3 lata głównie na diecie roślinnej uwielbiam bataty:)
Bataty to także dobre źródło błonnika, jeśli dodamy do nich czosnek i sól himalajską, mamy świetny posiłek leczniczy:)
Podawajmy od najmłodszych lat dzieciom bataty w tej formie, polubią je na pewno. Mój syn kiedyś fan białych ziemniaków, obecnie wybiera zawsze bataty:)
batat (czerwony ziemniak) 4 duże sztuki
olej kokosowy extra virgin lub rafinowany 1-2 łyżki
czosnek 1 ząbek starty lub suszony
sól himalajska do smaku po upieczeniu ziemniaków
Ziemniaki umyć lub wymoczyć w kwasku cytrynowym. Wysuszyć, pokroić ze skórką na plastry potem na paski otrzymując kształt frytek.
Bataty są bardzo twarde dlatego przy krojeniu należy uważać na palce, najlepiej kupować mniejsze bataty.
Pokrojone frytki rozłożyć na blaszce dodać starty czosnek i olej kokosowy.
Piec w 180 stopni Celcjusza do lekkiego przyrumienienia.
Po upieczeniu posypać solą himalajską. Podawać z jogurtem lub sałatą i awokado.
Awokado to bardzo dobre i bogate źródło tłuszczu i innych substancji odżywczych bardzo polecane także przy schorzeniach jelit i tarczycy.
Wersja dla dziecka bataty z domowym keczupem i jogurtem kozim
Wersja dla dorosłych frytki batatowe, awokado i mieszanka sałat z czerwoną cebulą octem balsamicznym, oliwą z oliwek, odrobiną syropu daktylowego.
Leave A Reply