Ocet jabłkowy jest przydatny w wielu stanach chorobowych a także w profilaktyce, takich jak zbilansowanie pH, zwiększenie ilości dobrych bakterii jelitowych i kontrola masy ciała
Zastosowania octu jabłkowego są wszechstronne jego działanie antybakteryjne pomaga wyleczyć stopę sportowca i leczy rany, kwas octowy pomaga tonizować skórę i leczyć łupież, a te same związki sprawiają, że jest on przydatny do czyszczenia i dezynfekcji w domu.
Ocet został odkryty w okolicach 5000 lat pne. Początkowo wykorzystywany jako środek konserwujący żywność, wkrótce pojawiły się zastosowania lecznicze octu.
Hipokrates używał octu do leczenia ran, podczas gdy lekarze w 1700 używali go do leczenia wszystkiego, od oparzeń trującego bluszczu, kaszlu po bóle żołądka. Ocet był nawet stosowany w leczeniu cukrzycy. Ocet, oznaczający „kwaśne wino” w języku francuskim, może być wytworzony z praktycznie dowolnego węglowodanu, który może być poddany fermentacji, w tym z winogron, daktyli, kokosa, ziemniaków, buraków i oczywiście jabłek.
Korzyści i zastosowania octu jabłkowego są obecnie powszechnie znane, dlatego często gości w spiżarniach wielu ludzi. Tradycyjnie ocet wytwarza się w długim, powolnym procesie fermentacji, czyniąc go bogatym w bioaktywne składniki, takie jak kwas octowy, kwas galusowy, katechinę, epikatechinę, kwas kawowy i inne, nadając mu silne właściwości przeciwutleniające, działanie przeciwbakteryjne i wiele innych korzystnych właściwości.
Jak podano w Medscape General Medicine:
„Powolne metody są zwykle stosowane do produkcji tradycyjnych octów winnych, a kultura bakterii kwasu octowego rośnie na powierzchni cieczy, fermentacja zachodzi powoli w ciągu tygodni lub miesięcy. Dłuższy okres fermentacji pozwala na gromadzenie nietoksycznego szlamu złożonego z drożdży i bakterii kwasu octowego, znanych jako „matka” octu. „
„Matka” octu, podobna do pajęczyny, substancji opartej na aminokwasach, znalezionej w nieprzetworzonym, niefiltrowanym occie, wskazuje, że ocet jest najlepszej jakości. Większość producentów pasteryzuje i filtruje ocet, aby zapobiec formowaniu się matki, ale ciemny i mętny ocet jest najlepszy, szczególnie jeśli planujesz go spożywać.
Ocet jest przydatny nie tylko do gotowania, ale także do celów zdrowotnych, czyszczenia, pielęgnacji ogrodu, higieny itp W rzeczywistości jest on jednym z najbardziej ekonomicznych i wszechstronnych środków na całym świecie. Zalecam trzymanie go w domu przez cały czas …
Nie ma oficjalnych wytycznych dotyczących spożywania octu wewnętrznie. Niektórzy ludzie przyjmują jedną do dwóch łyżeczek dziennie, rozcieńczając go w szklance wody, przed posiłkami lub rano. Nie odnotowuje się skutków ubocznych przyjmowania niewielkich ilości octu jabłkowego, a badania sugerują, że może przynieść on realne korzyści dla zdrowia.
Podobno wypicie łyżki octu jabłkowego prowadzi do pozbycia się czkawki. Przypuszcza się, że ocet jabłkowy „nadmiernie pobudza” zakończenia nerwowe a to powoduje redukcję czkawki.
Dla codziennego zdrowia jelit pomoże Ci mieszanina
2 łyżeczek octu jabłkowego najlepiej bio z łyżeczką surowego miodu w szklance ciepłej wody.
Wpływ octu jabłkowego na komórki nowotworowe, wsparcie immunologiczne
Kolejną rzeczą, jaką zapewnia ocet jabłkowy, jest odtruwanie układu limfatycznego, co pomaga zoptymalizować homeostazę w organizmie. Może to wynikać z przeciwutleniaczy zawartych w occie jabłkowym, zmniejszających uszkodzenia oksydacyjne przez wolne rodniki, poprawiając jednocześnie zarówno twoją krew, jak i narządy.
The Truth About Cancer stwierdza:
„Ocet jabłkowy został niedawno określony jako silny środek przeciwbakteryjny i alternatywa dla toksycznych i drogich chemicznych środków dezynfekujących. Jedna z najbardziej śmiertelnych bakterii, Mycobacterium tuberculosis, jest odporna na środki dezynfekujące, ale okazuje się, że jest zabijana przez kwas octowy. Szczególnie u pacjentów z obniżoną odpornością ocet jabłkowy jest doskonałym naturalnym środkiem przeciwbakteryjnym, który usuwa szkodliwe bakterie i zapewnia wsparcie immunologiczne.”
Kilka badań z użyciem probówek wykazało, że ocet może zabijać komórki rakowe.
Authority Nutrition przytacza kilka badań; jedno w szczególności przeprowadzone w Japonii zastosowano kilka rodzajów fermentowanych octów w celu wywołania apoptozy (programowanej śmierci komórki) w komórkach białaczkowych.
W innym badaniu złośliwy nowotwory sutka i okrężnicy, a także nowotwory płuc, pęcherza i gruczołu krokowego były hamowane przy użyciu octu ryżowego, ale zwłaszcza nowotworowych nowotworów okrężnicy, które były zredukowane w 62 procentach.
Ocet jabłkowy dla zdrowia
• Cukrzyca
Ocet jest uważany za anty-glikemiczny i ma korzystny wpływ na poziom cukru we krwi. Uważa się, że kwas octowy w occie może obniżyć poziom cukru we krwi, uniemożliwiając całkowite trawienie złożonych węglowodanów, co osiąga się przez przyspieszenie opróżniania żołądka lub zwiększenie wychwytu glukozy przez tkanki ciała.
Jedna z teorii głosi, że ocet może dezaktywować niektóre enzymy trawienne, które rozkładają węglowodany w cukier, co spowalnia konwersję złożonego węglowodanu w cukier z posiłku. Daje to Twojemu ciału więcej czasu na „wyciągnięcie” cukru z krwi, co zapobiega wzrostowi poziomu cukru.
Całkiem sporo badań popiera stosowanie octu jako leczenia cukrzycowego.
Jedno z badań wykazało, że stosowanie octu poprawia wrażliwość na insulinę u 19 procent osób z cukrzycą typu 2 i 34 procent osób z cukrzycą przedwczesną.
Jeszcze inne badania, które wykazały, że biorąc dwie łyżki octu jabłkowego przed spaniem, obniżyły poziom cukru we krwi u osób z cukrzycą typu 2 aż o 6 procent w pomiarze porannym.
Niedawne badania wykazały, że trzy grupy obejmujące osoby dorosłe ze stanem przed cukrzycowym, cukrzycą typu 2 i zdrowymi – po zażyciu ok 30ml octu jabłkowego z posiłkiem o wysokiej zawartości węglowodanów, składający się z białego bajgla z masłem i szklanką pomarańczowego soku; ,wszystkie miały niższy poziom glukozy we krwi w porównaniu z placebo.
Ale jest coś więcej: osoby ze stanem przedcukrzycowym obniżyły poziom glukozy we krwi prawie o połowę, a osoby z cukrzycą typu 2 obniżyły poziom glukozy we krwi o 25 procent.
• Zdrowe serce
Ocet wspiera zdrowie serca na wiele sposobów. Jak wyjaśniono w Journal of Food Science:
„Polifenole, takie jak kwas chlorogenowy, który jest obecny w dużych ilościach w occie jabłkowym, może hamować utlenianie LDL i poprawiać zdrowie poprzez zapobieganie chorobom sercowo-naczyniowym”.
Stwierdzono również, że ocet zmniejsza poziomy triglicerydów i poziomy VLDL (szkodliwa forma cholesterolu) w badaniach na zwierzętach.
• Utrata wagi
Ocet może pomóc Ci schudnąć, ponieważ wydaje się, że ma działanie przeciw otyłości, zwiększając uczucie sytości i zmniejszając całkowitą ilość spożywanego pokarmu.
Na przykład, gdy ochotnicy spożyli niewielką ilość octu wraz z posiłkiem bogatym w węglowodany (bajgiel i sok), konsumowali mniej jedzenia przez resztę dnia. Redukcja wyniosła około 200 do 275 kalorii dziennie – ilość, która spowodowałaby miesięczną utratę wagi nawet do 1,5 kg .
Ponadto oddzielne badania, w których przyjmowano ocet wraz z chlebem, nie tylko obniżały poziom glukozy i insuliny, ale także zwiększały poziom sytości. Ocena sytości była bezpośrednio związana z poziomem kwasu octowego zawartego w occie jabłkowym.
Badacze wnioskują, że to kwas octowy może „włączyć” geny wyzwalające, które inicjują zdolność enzymów do rozkładania tłuszczu, co zapobiega przybieraniu na wadze. Pomaga także w odczuwaniu sytości
.Badanie przeprowadzone w Japonii przeprowadziło podobną podwójnie ślepą próbę u otyłych osób dorosłych, każdy o podobnej masie ciała, pomiarze talii i wskaźniku masy ciała (BMI), i podzielonych na trzy grupy. Przez 12 tygodni członkowie jednej grupy pili 15ml octu jabłkowego jedna grupa miała napój z 30ml octu jabłkowego a trzecia grupa miała napój bez octu jabłkowego. Kiedy badania się skończyły, ci, którzy pili ocet jabłkowy mieli niższą masę ciała i tłuszcz z brzucha, mniejsze obwód w talii i niższy poziom trójglicerydów w porównaniu do innych.
Naukowcy napisali: „Podsumowując, dzienne spożycie octu może być przydatne w profilaktyce zespołu metabolicznego poprzez zmniejszenie otyłości”.
• Zatkane zatoki
Ocet jabłkowy pomaga rozluźnić i zmniejszyć śluz w organizmie, pomagając oczyścić zatoki. Ma również
właściwości antybakteryjne, dzięki czemu jest użyteczny w przypadku infekcji.
Oto co należy zrobić:
1. Dodaj 1/2 łyżeczki octu jabłkowego do kubka ciepłej przefiltrowanej wody, a następnie wymieszaj
2. Wlej część mieszanki o nosa możesz skorzystać z dzbanka neti lub z buteleczki po wodzie utlenionej.
• Ból gardła
Właściwości przeciwbakteryjne octu jabłkowego mogą być również przydatne w bólach gardła. W razie potrzeby płucz gardło mieszanką około jednej trzeciej octu jabłkowego z domieszką ciepłej wody. Możesz również użyć do tego nierozcieńczonego octu jabłkowego
1. Wypij niewielką ilość nierozcieńczonego octu jabłkowego.
2. Jeśli możesz to wytrzymać, powtarzaj kilka razy dziennie.
3. Między każdym łykiem powinna być 30-minutowa przerwa. Po każdej dawce należy pić wodę.
Możesz zastosować też inną mieszankę na ból gardła:
1 łyżka. octu jabłkowego
2 łyżki wody
1 łyżka surowego miód
¼ łyżeczki. mielonego imbiru
Opcjonalnie: ¼ łyżeczki pieprz cayenne
Pij miksturę małymi łykami co kilka godzin i połykaj powoli, aby uzyskać maksymalny kontakt mieszaniny z gardłem.
• Reflux i inne dolegliwości trawienne
Reflux zazwyczaj wynika z posiadania zbyt mało kwasu w żołądku. Możesz z łatwością polepszyć trawienie i zwiększyć kwas w żołądku, biorąc jedną łyżkę surowego niefiltrowanego octu jabłkowego w dużą szklankę wody dziennie.
Pektyna w occie jabłkowym może również pomóc złagodzić skurcze jelit.
Ponadto,ocet jabłkowy nie tylko skutecznie stymuluje soki trawienne, które pomagają organizmowi rozkładać żywność, zawiera także zdrowe kwasy, takie jak kwas izobutyczny, octowy, propionowy i mlekowy, które mogą kontrolować wzrost niepożądanych drożdży i bakterii w żołądku i całym ciele .
Jeśli masz problemy, takie jak zapalenie okrężnicy, owrzodzenie ocet jabłkowy z dodatkiem sfermentowanych warzyw ma potencjał, aby złagodzić kilka rodzajów problemów żołądkowych.
Lekki kwas wytwarzający się w trakcie fermentacji to kwas mlekowy, a nie kwas octowy, dobry jest aby poprawić mikrobiom jelitowy.
W jednym z badań Health.com donosi:
„Ocet jabłkowy może być dobrodziejstwem dla trawienia, w oparciu o wyniki badań przeprowadzonych na myszach z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego. Naukowcy odkryli, że gdy kwas octowy został dodany do wody pitnej, u zwierząt zanotowano wyższy poziom dobrych bakterii w jelitach, takich jak Lactobacillus i Bifidobacteria oraz zmniejszone objawy choroby przewodu pokarmowego. „
• Podrażnienia skóry
Ocet jabłkowy działa na różne dolegliwości skórne, od ukąszeń przez trucizny, aż po poparzenia słoneczne. Możesz zastosować go bezpośrednio na podrażnioną powierzchnię lub spróbować namoczyć w kąpieli wodnej z około jedną filiżanką octu.
• Okłady na siniaki i obrzęki
Rozcieńczony ocet na kompresie z gazy przyśpiesza znikanie siniaków i łagodzi obrzęki.
• Brodawki
Miejscowe stosowanie octu jabłkowego może pomóc w usuwaniu brodki, prawdopodobnie z powodu wysokiego poziomu zawartego w nim kwasu octowego. Możesz spróbować namoczyć wacik w occie i zastosować go na brodawkę, przykrywając opatrunkiem, na noc.
1. Namocz bawełnianą watkę w occie.
2. Nałóż wacik na brodawkę i dobrze przykryj.
3. Pozostaw na noc i potem usuń wacik
• Zastrzyk energii
Ocet jabłkowy zawiera potas i enzymy, które pomagają wyeliminować zmęczenie. Ponadto jego aminokwasy mogą pomóc w zapobieganiu gromadzeniu się kwasu mlekowego w organizmie, co dodatkowo zapobiega zmęczeniu.
• Zwiększenie poziomu odtruwania wątroby
Badania wykazały, że ocet jabłkowy odgrywa rolę w odtruwaniu wątroby i może stymulować krążenie. Ma również właściwości lecznicze, które mogą wpływać na skórę i krew oraz eliminować szkodliwe toksyny w organizmie.
Ocet jabłkowy może również oczyścić węzły chłonne i promować lepsze krążenie limfy, co może przyczynić się do poprawy funkcjonowania układu odpornościowego.
• Przerost Candida
Zbyt wiele bakterii Candida, które w rzeczywistości są naturalnie występującymi drożdżami, w twoim ciele jest powiązanych z wieloma różnymi problemami zdrowotnymi, takimi jak infekcje drożdżowe, zmęczenie, słaba pamięć, depresja, bóle głowy, głód cukru.
Przerost Candida zwykle ma miejsce, gdy organizm jest zbyt zakwaszony z powodu nadmiernego spożycia przetworzonej żywności lub cukru, lub jeśli w systemie nie ma wystarczającej ilości dobrych bakterii. Ponieważ ocet jabłkowy jest fermentowany i posiada korzystne drożdże, może służyć jako prebiotyk dla zdrowych bakterii, zasadniczo pomagając w rozwoju dobrych bakterii.
Ocet jabłkowy używany w Twoim domu
Do użytku domowego można używać octu z destylowanego białego wina i octu jabłkowego, wykonanego z
fermentujących owoców, takich jak jabłka.
• Naturalne czyszczenie
Ocet jest jednym z najlepszych naturalnych środków czyszczących, a to głównie ze względu na jego właściwości przeciwdrobnoustrojowe. Po dodaniu do żywności, kwasy organiczne w occie (zwłaszcza kwas octowy) przenikają przez błony komórkowe w celu zabicia bakterii. Żywność fermentowana octem ma naturalny arsenał przeciwdrobnoustrojowych kwasów organicznych, w tym kwasu octowego, mlekowego, askorbinowego, cytrynowego, jabłkowego, propionowego, bursztynowego i winowego.
W jednym z badań stwierdzono, że kwas octowy jest zabójczy nawet dla E. coli , podczas gdy inne badania wykazały, że substancje takie jak kwas octowy, sok cytrynowy lub kombinacja soku z cytryny i octu są skuteczne przeciwko salmonelli.
• Środek chwastobójczy
Ocet jest bardzo skuteczny w zwalczaniu chwastów w twoim ogrodzie. Howard Garrett, znany również jako The
Dirt Doctor, podzielił się swoją receptą na herbicyd na bazie octu (ten spray zwalczy każdą roślinę, którą dotknie, więc używaj go tylko dla tych, które chcesz usunąć):
Formuła herbicydu
◦ 3,8l octu 10%
◦ Dodaj 28 ml pomarańczowego oleju lub d-limonenu
◦ Dodaj 1 łyżkę melasy (opcjonalnie – niektórzy twierdzą, że to nie pomaga)
◦ 1 łyżeczka mydła w płynie lub innego środka powierzchniowo czynnego (np. Bio Wash)
◦ Nie dolewaj wody
• Zneutralizuj zapachy
Ocet jabłkowy wlany do szklanki pomoże zneutralizować nieprzyjemne zapachy w Twoim domu.
• Mycie owoców i warzyw
Ocet jest jednym z najlepszych naturalnych środków do usuwania niektórych pestycydów i bakterii ze świeżych pokarmów. Wypróbuj roztwór 10% octu na 90% wody jako kąpiel, aby krótko zanurzyć produkty. Po prostu umieść warzywa lub owoce w roztworze i dokładnie opłucz (nie używaj tego procesu na delikatnych owocach, takich jak jagody, ponieważ mogą one zostać uszkodzone podczas procesu lub przesiąknąć octem)
• Naturalny środek polerski
Ocet jabłkowy można wykorzystać do wypolerowania różnych metali:
◦ Dla srebra: Wymieszaj pół szklanki octu z 2 łyżkami sody oczyszczonej. Moczyć srebro przez kilka godzin, a następnie spłucz
◦ W przypadku mosiądzu, brązu i miedzi: uformuj pastę, mieszając równe części soli i octu, a następnie całkowicie pokryj przedmioty, pocierając je, aż zniknie nalot. Spłucz zimną wodą i osusz czystym ręcznikiem.
Skóra , włosy, higiena i ocet jabłkowy
• Płukanie włosów
Ocet jabłkowy pomaga usunąć nawarstwienie produktów jakich jak pianki żele itd i zrównoważyć poziom pH skóry głowy. Spróbuj co tydzień spłukać jedną trzecią szklanki octu zmieszanego z czterema szklankami wody.
W przypadku łupieżu:
1. Zmocz skórę głowy octem jabłkowym rozcieńczonym z wodą wymieszanymi w równych częściach. Możesz użyć rozpylacza.
2. Owiń ręcznik wokół głowy i pozostawić mieszankę na godzinę.
3. Wypłucz włosy, powtarzaj zabieg dwa razy w tygodniu.
• Tonik do twarzy
Rozcieńczony ocet jabłkowy na waciku sprawia, że prosty toner do twarzy i środek czyszczący zapobiegający
wypryskom.
• Dezodorant
Ocet jabłkowy pomaga zabić bakterie wywołujące nieprzyjemne zapachy, możesz wetrzeć odrobinę octu pod pachami, aby uzyskać naturalny dezodorant.
• Zdrowie jamy ustnej
Płukanie wodą z octem jabłkowym może pomóc wyeliminować nieświeży oddech i wybielić zęby. Należy jednak pamiętać, że ocet jabłkowy jest bardzo kwaśny. Głównym składnikiem jest kwas octowy, który jest dość agresywny, więc zawsze należy go rozcieńczyć wodą przed połknięciem.
Czysty ocet jabłkowy może uszkodzić szkliwo lub tkanki jamy ustnej i gardła. Zawsze go rozcieńczaj.
Kwasowość w occie jabłkowym jest przydatna i można go zastosować jako płyn do płukania jamy ustnej, a nawet do czyszczenia szczoteczki do zębów (i protezy dentystycznej) ze względu na jego właściwości antybakteryjne (moczenie w roztworze pół szklanki wody, 2 łyżki octu jabłkowego i 2 łyżeczek sody oczyszczonej) .
Tylko pamiętajcie – ta sama kwasowość może uszkodzić zęby, jedno badanie określa to zjawisko jako „erozję zębową”, więc we wszystkich tych zastosowaniach najlepsze jest rozcieńczenie octu wodą.
Zapach stóp i ciała
Wcieranie octu w stopy może pomóc wyeliminować bakterie i brzydkie zapachy na stopach
Wcieranie go w pachy może również pomóc zneutralizować zapach ciała.
• Kojący Płyn po goleniu
Wyrzuć sztuczne chemiczne płyny po goleniu i zamiast tego nałóż ocet jabłkowy Po prostu rozcieńcz go w
równych porcjach z czystą wodą.
Jak korzystać z octu jabłkowego w przyrządzaniu potraw
Istnieje wiele kreatywnych sposobów wykorzystania octu jabłkowego w kuchni. Spróbuj użyć go w domowych marynatach i sosach, zupach, a nawet koktajlach. Można go nawet dodać do wypieków (podkręci smak) i oczywiście użyć go w sosie sałatkowym (na przykład zmieszaj z oliwą z oliwek, czosnkiem i musztardą).
Ocet jest również dobry do ryb i służy jako świetna marynata do mięsa, nadając im dobry smak. Możesz również spróbować swoich sił w marynowanych warzywach, używając octu.
Ocet jest również ważnym dodatkiem do domowego bulionu z bio kości. Jeśli chodzi o wytwarzanie bulionu, ocet
pomaga wychwycić wszystkie cenne minerały z kości.
Prosty i pyszny sos do brokułów, szparagów lub sałatek uzyskasz mieszając/miksując:
1 łyżkę octu jabłkowego i soku z cytryny,1/2 łyżeczki zmielonego czosnku, odrobinę zmielonego czarnego pieprzu i kilka świeżych posiekanych liści bazylii
Jeśli spożywasz ocet z powodów terapeutycznych, ale nie lubisz jego smaku, możesz alternatywnie spożywać inne sfermentowane pokarmy, aby uzyskać korzystne kwasy. Pomoże to również w zasiedleniu jelit korzystnymi bakteriami.
Jaki wybrać ocet jabłkowy?
Wybierz swój ocet mądrze: unikaj destylowanego, pasteryzowanego octu.
Potrzebujesz ekologicznego, niefiltrowanego, nieprzetworzonego octu, który jest ciemny i czasem mętny.
Jak już wspomniano, ta mętność jest spowodowana przez substancję podobną do pajęczyny zwaną „matką” i jest wskaźnikiem wysokiej jakości produktu. Wreszcie, jeśli myślisz o przyjmowaniu octu jabłkowego, długotrwałe nadmierne stosowanie może spowodować niski poziom potasu i może niekorzystnie wpłynąć na gęstość kości – więc umiar jest ważny.
Ponadto, ocet jabłkowy może teoretycznie wchodzić w interakcje z lekami moczopędnymi, środkami przeczyszczającymi i lekami na cukrzycę i choroby serca. Jeśli jesteś pod opieką lekarza i chcesz spróbować octu jabłkowego, porozmawiaj najpierw z lekarzem, aby upewnić się, że nie wpłynie to na żadne z aktualnie przyjmowanych leków.
Możesz rozważyć użycie sfermentowanych warzyw. Podobnie jak ocet, jest łagodnym kwasem, ale zamiast kwasu octowego, jakim jest ocet, zawiera kwas mlekowy. Oprócz przydatności do wielu z powyższych elementów, odpowiednio przefermentowane warzywa zapewnią dwie główne korzyści, pomogą uzupełnić i poprawić mikrobiom jelitowy.
Możesz zrobić samodzielnie ocet jabłkowy , ale musisz na niego długo czekać im dłużej fermentuje tym lepiej wtedy nabiera mocy. Minimum 4 tygodnie choć po tym czasie i tak jak dla mnie jest słaby jeżeli chodzi o jego moc. Robiłam ocet kilka razy ale jednak jestem zwolenniczką octów jabłkowych bio kupnych, są zdecydowanie mocniejsze 🙂 Dobry bio ocet jabłkowy kupisz w Rossmannie czy w każdym ekologicznym sklepie ze zdrową żywnością za ok 1 litr zapłacisz 12-13zł. Pijąc 2 razy dziennie rozcieńczony ocet butelka starczy Ci na ponad 3 tygodnie.
Źródła:
https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2017/01/02/taking-apple-cider-vinegar-at-night.aspx?
https://articles.mercola.com/apple-cider-vinegar-benefits-uses.aspx
Leave A Reply