Większość pacjentów chce wiedzieć , dlaczego to właśnie oni zachorowali, a nie znajomy, który stosuje gorszą dietę czy nałogowo pali. Wszyscy znamy takie osoby, które paliły po cztery paczki papierosów dziennie, od kiedy skończyły dziewięć lat i dożywały dziewięćdziesiątki, nie zachorowawszy na raka, albo takie, które w całym swoim życiu nie zjadły nawet jednego warzywa, a mimo to udało im się ustrzec przed tą chorobą. To jednak wyjątki. Większość ludzi płaci wysoką cenę za brak rozwagi w kwestii stosowanej diety itp.
Z drugiej strony na raka chorują także ci, którzy wydają się robić wszystko tak, jak należy. Odpowiedź na to częściowo tkwi w tym, na ile jesteśmy w stanie chronić swoje DNA.
W naszych komórkach jest wbudowany złożony system ochronny, w którego skład wchodzi kilkanaście enzymów antyoksydacyjnych, a także antyoksydantów pochodzących z substancji odżywczych. Większość zatem ma swoje źródło w spożywanych przez nas produktach.
DNA jest niezbędne do życia, zatem w naszych organizmach znajdują się liczne systemy ochronne mające na celu zapobieżenie poważnym uszkodzeniom genów. Jeden z nich to właśnie antyoksydacyjne enzymy oraz białka. Wszystkie są ważne jednak niezbędny jest glutation – specjalna cząsteczka mieszcząca się we wszystkich komórkach. Wiemy , że osoby, u których jej poziom jest niski, są bardziej narażone na zachorowanie na raka.
Glutation jest bardzo istotny, a jego poziom w komórkach łatwo można zwiększyć, spożywając określone produkty i odżywcze suplementy. Taką rolę spełnia l-cysteina, który znajduje się w dużych ilościach w czosnku. Jednak zażywana w postaci suplementu może być szkodliwa i stanowić ektotoksynę ( med. mocno toksyczny jad bakteryjny wydzielany na zewnątrz komórki, często dostający się do krwioobiegu osoby zakażonej i atakujący narządy wewnętrzne oraz ośrodkowy układ nerwowy). Bezpieczniej jest przyjmować N-acetylo-L-cysteinę, ponieważ zanim uwolni się cysteina , substancja jest już w komórce. Cysteina jest toksyczna tylko poza komórkami mózgowymi. Poziom Glutationu zwiększa się znacząco również dzięki naturalnemu produktowi: kwasowi alfa- liponowemu (ALA).
Ponadto stanowi on silnie działający antyoksydant. Poziom glutationu wzrasta też po spożyciu większości flawonoidów znajdujących się w owocach i warzywach.
Wykazano, że jego niski poziom w tkankach – co zdarza się niezwykle często sprawia, że podwaja się liczba wolnych rodników, zaś poziom glutationu w komórkach spada.
Niektóre leki chemoterapeutyczne mogą powodować znaczny niedobór tych kilkunastu enzymów chroniących DNA, co sprawia , że zdrowe komórki ulegają znaczącemu osłabieniu i stają się bardzo narażone na uszkodzenia. Dzieje się tak zwłaszcza podczas przedłużających się cyklów chemioterapii i intensywnej radioterapii.
W przeciwieństwie do antyoksydacyjnych substancji odżywczych, antyoksydacyjne enzymy w dużym stopniu zależą od aspektu dziedziczności.
Jeśli od urodzenia mamy osłabioną zdolność do ich wytwarzania, zwiększa się ryzyko zachorowania , również na raka. Jeśli ktoś ma osłabioną zdolność do tworzenia glutationu w organizmie, a pali tyle samo co osoba , która ma duże zdolności generowania danego oksydantu, jest bardziej narażona na zachorowanie na chorobę nowotworową i zdarzy się to szybciej niż u tej drugiej osoby.
O tym czy mamy silny, bądź słaby system enzymów antyoksydacyjnych nie możemy się dowiedzieć ponieważ nie możemy tego zbadać.
Jeśli do swojej diety nie włączy się niezbędnych substancji odżywczych, system antyoksydacyjny może ulec znacznemu osłabieniu , zwłaszcza po operacji, chemio-czy radioterapii.
Glutation ma jeszcze i tę właściwość, że zmniejsza toksyczność niektórych leków chemoterapeutycznych, na przykład cyklfosfamidu i cisplatyny.
Liczne badania wykazały, że antyoksydanty-zwłaszcza , te które bardzo skutecznie chronią DNA- znacząco zmniejszają ryzyko zachorowania na raka, zaś u osób już chorych mogą spowolnić rozwój guza i zmniejszyć jego agresywność. Poza tym chronią DNA zdrowych komórek przed niszczącymi skutkami innych form leczenia na przykład chemio- czy radioterapii. Dzięki temu znacząco zmniejsza się ryzyko rozwinięcia się nowotworów wtórnych spowodowanych leczeniem .
Aby wspomóc swoje zdrowie możesz przyjmować glutation w tej formie jest to najlepsza forma. Firma przykładowa.
Glutation wraz z dobrej jakości z probiotykiem ma właściwości naprawcze wyściółki jelit- przeciekające jelito
Źródło:
Fragment książki „Naturalne strategie w walce z rakiem ” Dr Russell L. Blaylock
Zdjęcia internet
Leave A Reply