Każda choroba na podłoże w zatruciu twierdzą lekarze i naukowcy medycyny ekologicznej.
Odtruwać organizm , zdaniem lekarzy „od przyczyn”, to coś więcej aniżeli głodować i od czasu do czasu coś połknąć na przeczyszczenie. To bardziej skomplikowany aniżeli może się wydawać medyczny zabieg i jedno z najważniejszych narzędzi dzisiejszej medycyny w walce z chorobami środowiskowymi. Odtrucie jest jednym z najbardziej prostych, skutecznych i najefektywniejszych sposobów przerwania błędnego koła chorób cywilizacji.
Zalegające organizm, niewidzialne trucizny, muszą być wydalone na zewnątrz.
Lekarze praktykujący tę technikę uważają, że nie chodzi tu wyłącznie o usunięcie z organizmu wszelkich substancji nieorganicznych (metale ciężkie, chemikalia, wzmacniacze smakowe, barwniki, aromaty, konserwanty, alkohol, pozostałości po syntetycznych lekach, pestycydy itp.) ale tez co jest tak samo ważne, o przywrócenie optymalnej możliwości przyswajania składników odżywczych z pokarmu . Inną i podobnie ważną korzyścią z tego zabiegu jest lepsze wchłanianie substancji czynnych , zawartych w lekach.
Detox całego ciała ma przede wszystkim na celu uzyskanie właściwego odczynnika pH (7,2-7,5) umożliwiającego szybszy proces reperacji uszkodzonych komórek i tkanek . Najbardziej optymalnym wskaźnikiem niezależnie od rodzaju choroby jest „lekko alkaiczny” . (Można to określić papierkiem lakmusowym śliniąc go )
Detox całego ciała
1) Z 6 grejpfrutów, 6 pomarańczy, 6 cytryn. Wyciskamy z nich sok do pojemnika szklanego z ilością 4l wody przefiltrowanej wkładamy do lodówki.
2) Rano po opuszczeniu łóżka wypijamy pół szklanki wody z 1 łyżeczką soli Epsom (czysta postać siarczanu magnezu). Czynność tę powtarzamy jeszcze dwukrotnie, tak aby zakończyć ją w ciągu godziny
3) po trzech godzinach wypijamy szklankę wcześniej przygotowanego soku tak czynimy przez każdą kolejną godzinę. Dopuszczalne jest spożycie grejpfruta lub pomarańczy.
4) Powyższe „obżarstwo” uzupełniamy 1 tabletką (500mg) wapnia trzy razy dziennie (najlepiej w postaci fosforanu wapnia).
5) Czynności te powtarzamy przez cały dzień następny.
Bóle głowy, mięśni lub może zawroty i słabość, jakie mogą wystąpić, oznaczają, że nagromadzone toksyny opuszczają organizm.
UWAGA Najlepsze do użycia są owoce organiczne. Jeżeli nie masz do nich dostępu z uwagi na duże stężenie pestycydów w owocach południowych wymagana jest ich kąpiel w roztworze kwaśnym a potem zasadowym.
Usuwanie bakterii, grzybów i pestycydów:
Usunięcie szkodliwych bakterii Płuczemy owoce najpierw w wodzie o odczynie kwaśnym przez 2-3 minuty. Na 1 litr wody dodaj ok. pół szklanki octu (najlepiej winnego lub jabłkowego, jak nie masz może być zwykły) albo 2-3 łyżki kwasku cytrynowego.
Usunięcie pestycydów. Po wyjęciu warzyw z wody kwaśnej płuczemy je w wodzie o odczynie alkalicznym przez kolejne 2-3 minuty. Na 1 litr wody dodaj 1 czubatą łyżkę sody kuchennej.
Opłukujemy warzywa w czystej wodzie (neutralne pH 7)
źródła:
„Od lekarza do grabarza” Jerzy Maslanky
zdjęcia internet
Leave A Reply