Glony niebieskozielone to nie tylko glony (algi), lecz także określone bakterie o niezwykłym sinym zabarwieniu, stąd nazwa. Bogate odżywczo akweny, takie jak zatoki mórz i duże jeziora śródlądowe, umożliwiają szybki rozwój tych glonów. W warunkach dużej koncentracji niebieskozielone algi „zakwitają”, a woda nabiera niebieskawego zabarwienia.
Od dawna glony te należały do produktów żywnościowych o największym nasyceniu składnikami odżywczymi, do czego przyczynia się również ich prebiotyczna zdolność dokarmiania pożytecznych bakterii jelitowych. Aztekowie zbierali je z jeziora Texcoco w środkowym Meksyku, a ludy afrykańskie zamieszkujące brzegi jeziora Czad w środkowo-zachodniej Afryce już przed wiekami odkryły zdrowotne zalety suszonych glonów niebieskozielonych. Obecnie ich znakomitym źródłem są Hawaje.
SPIRULINA
Jednym z popularnych typów jest spirulina, znana z wysokiego stężenia żelaza, wapnia, niacyny, potasu, magnezu, beta-karotenu i kilku witamin B.
Białko zawarte w spirulinie jest trawione w 85%, podczas gdy pochodzące z wołowiny – tylko w 20%.
Właściwości spiruliny: lekko słony smak; działanie ochładzające; buduje płyny Yin; bardzo odżywcza dla ciała; oczyszcza nerki i wątrobę z toksyn,
buduje i poprawia jakość krwi,
oczyszcza naczynia krwionośne,
sprzyja rozwojowi właściwej flory bakteryjnej jelit,
hamuje wzrost grzybów, bakterii oraz drożdży.
Stosowana w leczeniu:
anemii, zapalenia wątroby, nieżytu żołądka i innych stanów zapalnych, cukrzycy, hipoglikemii, otyłości, przejedzenia, niedożywienia, słabego napięcia skóry, chronicznych wyprysków skórnych.
Posiada zestaw wzmacniających odporność składników odżywczych: beta-karoten, chlorofil, kwas gamma-linolenowy (GLA).
Warto też wspomnieć o profilaktycznym działaniu spiruliny, która obfitując w niebieski pigment fikocyjaninę, rodzaj biliproteiny, hamuje rozwój kolonii raka. Zdecydowane niebieskie zabarwienie rzadko spotyka się wśród produktów żywnościowych.
Spirulina chroni też nerki przed uszkodzeniem na skutek przyjmowania silnie działających lekarstw.
Astronauci NASA zażywali ten środek jako suplement w trakcie misji kosmicznych. Z powodu intensywnego smaku i imponującego profilu odżywczego spirulina jest fantastycznym dodatkiem do koktajli.
Do dziś powstało blisko tysiąc dwieście artykułów naukowych oceniających glony niebieskozielone i spirulinę, z czego siedemdziesiąt analizuje jej zdolność do oddziaływania na komórki rakowe.
Według University of Maryland Medical Center badania na zwierzętach i in vitro sugerują, że
„spirulina wzmaga wytwarzanie przeciwciał, białek zwalczających infekcje oraz innych komórek podnoszących odporność, a także pomaga w zwalczaniu zakażeń i przewlekłych chorób, takich jak nowotwory”
Memorial Sloan Kettering Cancer Center podaje, że glony niebieskozielone mogą chronić DNA przed mutacjami oraz podnosić liczbę komórek NK u ludzi.
Choć chlorella wykazuje mnóstwo zalet zdrowotnych, dr Axe naturopata daje pierwszeństwo spirulinie, a to ze względu na jej gęstość odżywczą. Może ona też pomóc osobom mającym problemy z zatokami lub starającym się stracić na wadze. Służy naszemu organizmowi przez ograniczenie stanów zapalnych, które prowadzą do swędzenia, cieknącej wydzieliny z nosa, zatkania nosa i kichania. W odniesieniu do odchudzania bogata w białko spirulina powściąga apetyt.
Prowadzone w Meksyku badania uniwersyteckie i rządowe wykazują, że spirulina jest przydatna w leczeniu niedożywienia u dzieci. Również Chińczycy z powodzeniem podawali spirulinę w przypadkach niedoboru, a spirulina w połączeniu z rybą – dzięki wysiłkom doktora Johna McMillina – przez ponad 50 lat była stosowana do leczenia najpoważniejszych przypadków dziecięcego niedożywienia.
Być może najcenniejszą odżywczą cechą spiruliny, przyczyniającą się do leczenia niedoboru, jest wyjątkowo wysoki poziom kwasu tłuszczowego GLA (gamma-linolenowego). Zawiera ona również podstawowy kwas omega 3 alfa-linolenowy. Ważny dla wzrostu i rozwoju GLA w największej obfitości występuje w mleku matki.
Spirulina jest drugim w kolejności źródłem pełnowartościowego pożywienia. Czasami zalecamy podawanie spiruliny ludziom, którzy jako niemowlęta nigdy nie byli karmieni piersią, ażeby wesprzeć rozwój hormonalny i mentalny, który mógł u nich nigdy nie nastąpić ze względu na brak właściwego odżywiania w dzieciństwie.
Mikroalga chlorella także jest przydatna w leczeniu niedoborów i niedożywienia u dzieci. Zawiera wiele podobnych składników odżywczych co spirulina, ale lepiej działa na organizm krańcowo osłabionego i wątłego dziecka, ponieważ jest nieco mniej ochładzająca i oczyszczająca.
Spirulina jest też efektywna w eliminowaniu drożdży Candida. W Stanach Zjednoczonych ich przerost – czyli kandydoza – stał się znakiem rozpoznawczym wielu chorób autoimmunologicznych, jak czytamy w artykule z „Clinical Microbiology Reviews”. Przesunięcie w stronę diety bogatej w cukier i nienaturalne składniki, a także zwiększenie oporności na leki przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze spowodowały znaczny wzrost infekcji drożdżakowych.
Artykuł opublikowany w „Journal de Mycologie Medicale” ukazał, że spirulina jest efektywnym środkiem przeciw mikrobom, a jej właściwości odpornościowe pomagają organizmowi w eliminacji komórek Candida.
CHLORELLA
Spirulina i jej glonowa kuzynka chlorella nie tylko zwiększają obecność probiotyków w mikrobiomie, lecz także zabezpieczają dobre bakterie jelitowe przed śmiercią. Napromieniowanie, metale ciężkie (pochodzące na przykład z dużego stężenia arsenu w wodzie pitnej oraz rtęci w rybach) i toksyny mogą zabijać bakterie jelitowe, a spirulina i chlorella chronią przewód pokarmowy przed takimi szkodami.
Chlorella zawiera trochę mniej białka, odrobinę beta-karotenu i ponad dwa razy więcej kwasu nukleinowego i chlorofilu. Jest droższa od spiruliny ze względu na konieczność uzdatnienia jej do spożycia poprzez proces poprawiający strawialność jej twardych, zewnętrznych ścianek komórkowych.
Ścianki te, kiedyś uważane za przeszkodę hamującą trawienie, okazały się nawet wartościowe, ponieważ wiążą metale ciężkie, pestycydy i czynniki rakotwórcze typu PCBs (polichlorobifenyle) oraz w bezpieczny sposób usuwają je z organizmu.
Inną cechą ścian komórkowych chlorelli jest pewna podstruktura, która zawiera złożone polisacharydy. Działają one inaczej niż zawarte w niebieskozielonych algach mukopolisacharydy – pobudzają produkcję interferonu i innych przeciwnowotworowych i stymulujących odporność substancji. Zawierają także związki podobne do tych posiadanych przez bakterie, które wzmacniają odporność i chronią przed mutacjami.
Zasada podobieństw („podobne lecz podobnym”) wyjaśnia wzmacniające odporność działanie chlorelli w inny sposób. Istnieje duże prawdopodobieństwo, że organizmy z twardą zewnętrzną ścianą komórkową posiadają takie właściwości, które wzmacniają strukturę naszych komórek, chroniąc je przed atakującymi organizmami i toksynami.
Badania kliniczne zawarte w piśmie „Environmental Health Perspectives”, wskazują, że chlorella pomaga w detoksykacji dwutlenków polichlorowanych u ludzi oraz może zabezpieczać organizm w razie ekspozycji na promieniowanie.
Na przykład aby uzyskać tę samą ilość chlorofilu i kwasu nukleinowego, trzeba kupić więcej spiruliny niż chlorelli.
Wielu ludzi spożywa chlorellę dla szczególnego składnika odżywczego. Został on wyizolowany z chlorelli w latach 50 i nie występuje w żadnym innym pożywieniu zielonym. Jest to tzw. „czynnik wzrostu chlorelli” (Chlorella Growth Factor – CGF), związany ze specyficzną naturą zawartego w chlorelli kwasu nukleinowego.
Kwas nukleinowy w ludzkim ciele (RNA/DNA) jest odpowiedzialny za kierowanie odnową, wzrostem i naprawą komórek. Ilość kwasu nukleinowego zmniejsza się z wiekiem: w istocie to jego niedobór wpływa na przedwczesne starzenie i osłabioną odporność. Niszczą go także brak ćwiczeń, stres, zanieczyszczenie środowiska i nieprawidłowa dieta. Odnowa kwasu nukleinowego jest zatem ważna dla szeroko pojętego zdrowia ciała i długowieczności.
Chlorella posiada prawdziwe jądro, jest dlatego bardziej rozwiniętym organizmem niż inne zielone mikroalgi, a jej RNA/DNA charakteryzuje się wyższą jakością. Ta cecha RNA/DNA, wyrażana przez CGF, wzmacnia odporność przez poprawę funkcjonowania komórek typu T i R, broniących nasze organizmy przed wirusami i innymi atakującymi je mikroorganizmami, oraz makrofagów niszczących raka i odpady powstałe w wyniku komórkowej przemiany materii.
Zasadniczo chlorelli używa się do podobnych celów co spiruliny, chociaż istnieją znaczące różnice w ich zastosowaniu. Spośród wszystkich mikroalg chlorella najmniej wychładza, a najbardziej tonizuje i najłagodniej oczyszcza. Jest najbezpieczniejsza w użyciu w przypadkach wszelkich niedoborów.
Dzięki CGF poprawia procesy wzrostu u dzieci, utrzymuje zdrowie w późnym wieku, leczy urazy, inicjuje wzrost tam, gdzie został zatrzymany przez chorobę lub stan zwyrodnieniowy, w tym chorobę Alzheimera, rwę kulszową, paraliż, ataki apopleksji, stwardnienie rozsiane, nerwowość i inne zaburzenia nerwowe.
Czynnik wzrostu chlorelli (CGF) pobudza prawidłowy wzrost, ale nie stymuluje rozwoju procesów chorobowych np. narastania guzów.
Z powodu jednej z najwyższych zawartości chlorofilu, chlorella jest zalecana przy wszelkich dolegliwościach wymagających działania oczyszczającego, odnawiającego i przeciwzapalnego, jakie właśnie zapewnia chlorofil.
Pobudzające układ odpornościowy działanie CGF i przeciwwirusowy wpływ chlorofilu pomagają w leczeniu następujących zaburzeń, związanych z obecnością wirusów i grzybów, które okradają organizm z energii: wzrost drożdży (Candida albicans), wirus Epsteina-Barra, utrata odporności na skutek zespołu przewlekłego zmęczenia (CFIDS)i AIDS.
Chlorella wykazuje szczególnie dobroczynne działanie w przypadkach wszystkich zaburzeń poziomu cukru we krwi – cukrzycy, hipoglikemii, depresji maniakalnej – ponieważ większość zawarte¬go w niej białka, podobnie jak w spirulinie, jest już wstępnie przetrawiona i bezpośrednio reguluje wahania zawartości cukru we krwi.
Chlorella zawiera więcej kwasów tłuszczowych niż spirulina czy sinica. Około 20% z nich to oczyszczające naczynia krwionośne kwasy omega 3 i kwas linolenowy. Prawdopodobnie właśnie dlatego uważa się, że glon ten skutecznie obniża poziom cholesterolu i chroni przed arteriosklerozą.
Chlorella nie zawiera biliproteiny fikocyjaniny, która występuje w niebieskozielonych algach – spirulinie i sinicach – wobec czego nie wykazuje podobnego działania przeciwnowotworowego. Osoby, które chcą jednocześnie wykorzystać wzmacniające układ odpornościowy działanie CGb i tikocyjaniny, powinny po prostu zażywać dodatkowo jakąś niebieskozieloną algę. Połączenie jakichkolwiek alg (dwóch lub więcej) jest korzystne, zwłaszcza jeżeli właściwości każdej z nich są dla danej osoby wskazane. Ogólnie rzecz biorąc, inne zastosowania chlorelli pokrywają się z pozostałymi zastosowaniami pożywienia zielonego. W dostępnej na ryku chlorelli ponad 23% wartości kalorycznej pochodzi z tłuszczów, dlatego też algi tej nie stosuje się raczej do leczenia otyłości.
Zarówno spirulina, jak i chlorella mają dużą i zrównoważoną zawartość składników odżywczych, które przyczyniają się do oczyszczenia i odtrucia organizmu. Pod względem poziomu białka oraz kombinacji witamin, minerałów i fitoskładników chlorella wyprzedza o krok spirulinę. Gdy stosuje się je naraz, działają synergicznie.
Niestety, twarde zewnętrzne ściany chlorelli są trudne do strawienia, dlatego kupując suplementy z nią, najlepiej zadbaj, by była to w pełni strawna cracked cell wall chlorella (chlorella z rozerwanymi ścianami komórkowymi).
Codzienne przyjmowanie zaledwie 10-15 g białka w formie mikroalg może zaspokoić potrzeby organizmu do tego stopnia, że zmniejsza się zapotrzebowanie na białko zwierzęce. Ponadto za pomocą takiego sposobu odżywiania można skutecznie leczyć poważne uszkodzenia wątroby wynikające ze złej diety, alkoholizmu czy spożywania produktów lub używek niszczących niezbędne dla organizmu składniki.
Dawkowanie mikroalg
Jeśli do wyleczenia konkretnych stanów chorobowych potrzebne są dokładnie określone ilości chlorofilu, protein czy innych składników odżywczych, dawki mikroalg mogą się bardzo różnić i dlatego muszą być ściśle dopasowane do potrzeb pacjenta. Jeżeli chcemy stosować mikroalgi jako suplement diety, zapobiegawczo albo do wzmocnienia układu immunologicznego, to możemy dawkować je zgodnie z opisem podanym na opakowaniu. Jednakże optymalna dawka zależy od kilku czynników. Każda mikroalga ma swoiste właściwości i zalety, wobec czego zaleca się, by każdy samodzielnie opracował dawkowanie dla siebie na podstawie poziomu swojej aktywności, wagi i stanu zdrowia. Najlepiej zacząć od najmniejszej dawki i zwiększać ją stopniowo według potrzeb.
Idealnie dobrana dawka podnosi poziom energii i zmniejsza ilość niekorzystnych „zachcianek” pokarmowych.
Problemy trawienne czy ból w przedniej części głowy, jakie mogą towarzyszyć zażywaniu mikroalg, są zazwyczaj objawem procesu uzdrawiania, chociaż mogą też świadczyć o tym, że dawka jest zbyt duża.
W drugim przypadku należy na kilka tygodni zmniejszyć dawkę (od '/5 do '/10 standardowej ilości). Kiedy po tym okresie zwiększy się dawkę do średniej i nie wywoła ona tej samej niekorzystnej reakcji, oznacza to, że dolegliwości były spowodowane nagłym uwolnieniem się toksyn w organizmie, który to proces już się zakończył. Im większe zaburzenia czy poziom zatrucia organizmu, tym mniejsza powinna być dawka początkowa. Aby zregenerować wątrobę lub przeprowadzić inną poważną kurację, powinno się zażywać mikroalgi przez co najmniej rok.
Zasadniczo zaleca się przyjmowanie zarówno tych, jak i innych suplementów co najwyżej sześć razy w tygodniu. Mikroalgi mogą być spożywane między posiłkami, jeżeli potrzebujemy dodatkowej porcji energii, albo przed posiłkami tudzież zamiast posiłku.
Zdarzyło się, że pacjenci zauważyli podczas irygacji jelita grubego, że tabletki z mikroalgami nie zostały całkowicie strawione. Mikroalgi posiadają właściwości hydrofilowe (wchłaniają wodę). Aby skompresowane i pozbawione wody tabletki zostały odpowiednio strawione, muszą zostać dobrze przeżute i popite dużą ilością płynu. Może to być zupa jedzona podczas posiłku, ale jeśli jest to woda, należy ją wypić przynajmniej pól godziny przed jedzeniem, aby nie rozcieńczać soków trawiennych. Osoby, które nie tolerują żucia suchych tabletek, mogą namaczać je w wodzie przez co najmniej godzinę przed spożyciem lub też przyjmować sproszkowane czy granulowane mikroalgi zmieszane z płynami lub wilgotnymi pokarmami.
Dawkowanie spiruliny:
Spirulina jest dostępna w formie proszku, kapsułek, tabletek, czasami płynu lub płatków.
Stosowanie zapobiegawcze: dla większości ludzi odpowiednia jest „standardowa” 10-gramowa dawka – 1 czubata łyżeczka proszku lub 5 g tabletek dwa razy dziennie.
Podwójna ilość (20 g dziennie) to skuteczna maksymalna dawka w przypadku cukrzycy, hipoglikemii, zaćmy i anemii. Jednak nawet większa ilość spiruliny nie jest toksyczna. Sportowcy i pozostali ludzie o dużych potrzebach energetycznych zażywają czasami po 20g od dwóch do trzech razy dziennie.
W okresie ciąży i laktacji zapotrzebowanie na białko jest co najmniej 20% wyższe niż normalnie.czyli spożycie można zwiększyć o 20%
Dawki dla dzieci
Dawkowanie mikroalg przed ukończeniem pierwszego roku życia niemowlęta mogą przyjmować po 1/2 łyżeczki (1,25 g) spiruliny do dwóch razy dziennie; Dawki te mogą być stopniowo zwiększane aż do ich podwojenia, kiedy dziecko osiągnie 18. miesiąc życia.
W poważnych przypadkach niedoboru można zwiększać ilość tego rodzaju pożywienia przez podawanie go raczej częściej, aniżeli w większych dawkach. Dziecko po ukończeniu siódmego roku życia może przyjmować maksymalnie 1 łyżkę stołową (7,5 g) spiruliny na dzień,
Ważne jest, by znaleźć najodpowiedniejszy sposób zażywania spiruliny, tak aby odpowiadały nam i smak, i struktura danego suplementu. Niektórzy potrzebują tygodnia do dwóch, aby docenić smak spiruliny. Proszek można łatwo wymieszać z płynnymi posiłkami oraz płynami. Dodaje się go często do zup, sosów i dressingów.Aby zmieszać spirulinę z wodą, sokiem, ciepłym napojem ze zbóż lub herbatką korzenną, należy mieszać składniki w mikserze przez krótką chwilę przy niskiej prędkości, żeby napój się nie spienił. Jeżeli nie ma się miksera, należy dodać do proszku trochę soku z cytryny, co ułatwi zmieszanie go z płynem. Unikaj zanurzenia łyżeczki ze spiruliną w płynie – proszek się do niej przyklei. Po prostu ciągle mieszając, stopniowo dodawaj proszek do płynu.
1 pełna łyżeczka – 3g- 3000mg
1 czubata łyżeczka – 5g- 5000mg
1 płaska łyżka – 7,5 – 7500mg
1 pełna łyżka – 10g – 10 000mg
Dawkowanie chlorelli :
Stosuje się je podobnie jak spirulinę, choć zazwyczaj w mniejszych ilościach. Ponieważ chlorella ma dużą zawartość chlorofilu i kwasów nukleinowych (RNA/ DNA), dzienna dawka zapobiegawcza to 2-3 g. W okresach natężenia stresu lub podczas choroby potrzeba 6-12 g.
Chlorella jest dostępna w postaci tabletek lub w saszetkach zawierających określoną liczbę granulek.
Dzięki temu, że sinica rośnie dziko i jest przetwarzana w niskich temperaturach, oraz ze względu na ogromną zawartość chlorofilu i gorzki charakter, alga ta jest bardzo aktywna:
1 g lub 2 g stanowią „standardową” dzienną dawkę.
W okresie choroby i nasilonego stresu skutecznie działa 3-10 g dziennie. Najlepiej podzielić tę ilość na trzy równe porcje i przyjmować trzykrotnie w ciągu dnia.
W okresie ciąży i laktacji zapotrzebowanie na białko jest co najmniej 20% wyższe niż normalnie.czyli spożycie można zwiększyć o 20%
Dawki dla dzieci
Dawkowanie mikroalg przed ukończeniem pierwszego roku życia niemowlęta mogą przyjmować po 1/4 łyżeczki (0,6 g) chlorelli do dwóch razy dziennie; Dawki te mogą być stopniowo zwiększane aż do ich podwojenia, kiedy dziecko osiągnie 18. miesiąc życia.
W poważnych przypadkach niedoboru można zwiększać ilość tego rodzaju pożywienia przez podawanie go raczej częściej, aniżeli w większych dawkach. Dziecko po ukończeniu siódmego roku życia może przyjmować maksymalnie półtorej łyżeczki (4 g) chlorelli na dzień,
Bez względu na to, jaki jest twój zdrowotny problem czy cel, zalecane jest, byś dodawał łyżeczkę spiruliny do codziennego smoothie (koktajlu) lub zażywał te algi w formie suplementu renomowanej marki ważne aby była bio czy organic, ze względu na jej czystość i nieskażenie toksynami z wód na której jest hodowana.
Pamiętaj że odczuwalne różnice możesz odczuć dopiero po 3 miesiącach. Algi to nie suplement, a pokarm więc możesz go spożywać codziennie, bez przerwy.
Źródła:
Dr Josh Axe- Jedz brudniej i czuj się lepiej
Paul Pitchford – Odżywianie dla zdrowia
Leave A Reply