• Strona główna
  • O mnie
  • Kontakt
  • Współpraca
  • Patronite
  • Konsultacja
  • Moje konto
  • Rodzaj konta
  • Zaloguj się
  • Kategorie wpisów

    • Ciasta i desery (12)
    • Diety (67)
    • Dziecko / Ciąża / Kobieta (297)
    • Lifestyle (14)
    • Najnowsze (21)
    • Nowotwory / Guzy (200)
    • Obiady (44)
    • Ogólne (394)
    • Pasożyty (127)
    • Podróże (0)
    • Przepisy (5)
    • Przyroda i zwierzęta (2)
    • Śniadania/ kolacje (55)
    • Zdrowie w praktyce (338)
  • Strona główna
  • O mnie
  • Kontakt
  • Współpraca
  • Patronite
  • Konsultacja
  • Moje konto
  • Rodzaj konta
  • Zaloguj się

  • Diety
  • Dziecko / Ciąża / Kobieta
  • Lifestyle
  • Pasożyty
  • Podróże
  • Przepisy
  • Przyroda i zwierzęta
  • Nowotwory / Guzy
  • Zdrowie w praktyce

Czy jedzenie żółtek jajek to dobry pomysł czy zły?

14 kwietnia, 2016

Jest sporo kontrowersji dotyczących jajek. Weganie spożywanie ich mocno krytykują, a mięsożercy spożywają je dość często. Są osoby , które trzymają się zasad nie jem jajek bo podnoszą cholesterol, taki mi powiedział lekarz;).

Żółtka jaj zawierają witaminy A, D, E i K, oraz tłuszcze omega-3. W porównaniu do białek, żółtka zawierają więcej kwasu foliowego i witaminy B12, choliny, luteiny i zeaksantyny.

Spożywanie żółtek nie było zalecane ponieważ twierdzono, że zawierają dużo cholesterolu i tłuszczów nasyconych. Twierdzono, że należy unikać, ich tak jak żywności pochodzenia zwierzęcego właśnie ze względu na nadmiar  cholesterolu i nasyconych tłuszczów. W latach 50 demonizowano cholesterol, jak później się okazało wadliwymi badaniami Ancela Keys.

Jednak jak się okazuje cholesterolu ma wiele korzyści zdrowotnych. Odgrywa on kluczową rolę w regulowaniu szlaków białka oraz wpływa na regulację innych procesów komórkowych.

Cholesterol odgrywa kluczową rolę  błonach komórkowych. Cholesterol jest prekursorem kwasów żółciowych, więc bez wystarczających ilości cholesterolu, system trawienny może źle funkcjonować.

Odgrywa również ważną rolę w mózgu, który to zawiera około 25 procent cholesterolu w organizmie. To ma kluczowe znaczenie dla tworzenia  połączeń między neuronami, które pozwalają myśleć, uczyć się nowych rzeczy i tworzyć wspomnienia.

Jedzenie pokarmów bogatych w cholesterol nie prowadzi do wysokiego poziomu cholesterolu, a wysoki poziom cholesterolu nie powoduje chorób serca.

Jedno żółtko zawiera około 210 miligramów (mg) cholesterolu, to spora dawka , więc niezorientowane instytucje zalecają ograniczenie ich spożycie.

Kardiolog dr Steven Nissen szacuje, że tylko 20 procent poziom cholesterolu we krwi pochodzi z diety. Reszta cholesterolu w organizmie jest wytwarzana przez wątrobę, co sprawia, że ​​organizm potrzebuje cholesterolu.

Spożywanie  ponad sześciu jaj tygodniowo również nie zwiększa ryzyka wystąpienia udaru mózgu i udar niedokrwiennego mózgu.

 Kiedy jesz żółtka, dostarczasz organizmowi wiele cennych składników odżywczych, w tym:

 Cholina jest witaminą z grupy B, ma wpływ na rozwój mózgu. Jest prekursorem neuroprzekaźnika acetylocholiny, która odgrywa rolę w procesach pamięci i kontroli mięśni. Cholina jest również ważna dla zdrowia błon komórkowych i ma właściwości przeciwzapalne. Szacuje się, że 90 procent populacji USA może być niedobór choliny. Niektóre z objawów związanych z niskim poziomem obejmują problemy z pamięcią, letarg i trwałą mgłę mózgową. Twój organizm może syntetyzować tylko niewielkie ilości tego składnika, więc należy uzyskać go z diety.

Jedno żółtko zawiera prawie 215 mg choliny.

Luteina i zeaksantyna są karotenoidami. Luteina i zeaksantyna najaktywniej gromadzą się w soczewce oka i centralnej części siatkówki – plamce żółtej. Plamka żółta siatkówki oka umożliwia widzenie centralne i jest odpowiedzialna za ostrość widzenia. Luteina i zeaksantyna są jedynymi karotenoidami występującymi zarówno w plamce, jak i soczewce oka ludzkiego. Pełnią dwojaką funkcję w obu tkankach: działają jako silne antyoksydanty i filtrują wysokoenergetyczne światło niebieskie.
Niebieskie światło – zarówno słoneczne, jak i wewnątrz budynków – może powodować stres oksydacyjny i uszkodzenia wolnorodnikowe w narządach wystawionych na działanie światła, takich jak oczy i skóra. Badania pokazują, że luteina i zeaksantyna zmniejszają intensywność niebieskiego światła w siatkówce aż o 90%, znacznie ograniczając uszkodzenia oksydacyjne.

Chociaż nie ma zaleceń co do dziennej dawki luteiny i zeaksantyny, badania wykazały, korzyści zdrowotne dla luteiny w dawce 10 mg dziennie, a przy dawce 2 mg na dzień zeaksantyny. Jedno żółtko zawiera około 0,2 mg luteiny i zeaksantyny.

Żółtka jaj są również doskonałym źródłem zdrowego tłuszczu i białka, przy jednoczesnym zapewnieniu Ci witamin, których zazwyczaj ludziom brakuje. Jedzenie żółtka może nawet być idealnym sposobem, aby rozwiązać najczęstsze braki składników odżywczych, w tym witaminy A, E i B6, miedź, wapń i foliany.

W jakiej formie spożywać jaja?

 Dr Mercola znany naturopata twierdzi ,iż jaja są tak dobre dla ludzi, że można ich zjeść 12 tygodniowo, co jest prostym i opłacalnym sposobem na dodaniu wartościowego pokarmu do swojego odżywiania, ale pod warunkiem, że zostaną one prawidłowo ugotowane lub najlepiej nie ugotowane.

Jaja muszą pochodzić ze źródła wysokiej jakości, wtedy najlepiej spożywać je na surowo . Jaja można także spożywać w formie jajka na miękko z płynnym żółtkiem lub płynnym żółtkiem i częściowo płynnym białkiem (zdjęcie poniżej)

                    

Ważne jest, aby spożywać żółtka, które są tylko lekko gotowane, ponieważ ciepło może uszkodzić wiele cennych składników odżywczych w żółtku. Dwa surowe żółtka mają właściwości przeciwutleniające równoważne pół porcji żurawiny (25 gramów) i prawie dwa razy tyle, ile jabłka.

Gdy jaja smażysz lub gotujesz na twardo zmniejszasz ich właściwości przeciwutleniające o około 50 procent, a gdy ugotujesz je w mikrofalówce ich właściwości jeszcze bardziej się zmniejszą.

 Poziom cholesterolu w żółtku może utlenić się w wysokich temperaturach, zwłaszcza gdy jest ono w kontakcie z żelazem znajdującym się w białkach podczas obróbki cieplnej, na przykład w jajecznicy, a takie utlenianie przyczynia się do przewlekłego zapalenia w organizmie. Z tego właśnie  powodu, jajecznica jest jednym z najgorszych sposobów na przygotowanie jaj.

Wybieraj jajka tylko organiczne i z wolnego wybiegu.

Ważne jest, aby wybrać jajka ze źródła o wysokiej jakości. Jajka z wolnego wybiegu czy organiczne jajka są o wiele lepsze, jeśli chodzi o zawartości składników odżywczych, natomiast tradycyjne jaja mogą być skażone bakteriami chorobotwórczymi, takimi jak salmonella.

Jajko jest uważane za ekologiczne, jeśli kurczak karmiony był tylko żywnością ekologiczną, to oznacza, że ​​nie wchłonął dużych ilości pestycydów z ziaren kukurydzy GM (głównie) kur, karmionych tradycyjnie.

Według amerykańskiego Departamentu Rolnictwa (USDA) dane odżywczych dla jaj handlowych  w porównaniu z jajami od kur hodowanych na pastwiskach zawierały :

        2 do 3 razy więcej witaminy A
2 razy więcej kwasów omega-3, kwasy tłuszczowe
3 razy więcej witaminy E
7 razy więcej beta-karoten

 Jeśli kupujesz jajka z supermarketu, należy pamiętać, że etykiety mogą być bardzo zwodnicze, więc lepiej tam jaj nie kupuj.

Najwyższej jakości żółtka jaj są koloru jasno pomarańczowego, nie żółtego. Najlepiej jajka kupować lokalnie, w sklepach ze zdrową żywnością

Jeżeli masz jeszcze rozterki związane z tym czy spożywać żółtka czy nie? Odpowiedź brzmi TAK:)

Najsmaczniejszą formą zjedzenia surowych żółtek jest jajko na miękko lub zdrowy kogel-mogel (surowe żółtka, syrop daktylowy lub erytrytol i trochę surowego kakao- wszystko utrzeć) 🙂

Źródło:

http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2016/02/29/egg-yolk-benefits.aspx?utm_source=facebookmercola&utm_medium=social&utm_content=ranart&utm_campaign=20160413_egg-yolk-benefits

http://www.solgar.pl/wiedza/leksykon/luteina

Share

Nowotwory / Guzy  / Ogólne  / Zdrowie w praktyce

Izabela

Leave A Reply


Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • O mnie

    Miłośniczka zdrowego odżywiania, wielbicielka wszystkiego co zdrowe, nałogowo "pochłaniam" książki o zdrowiu, medycynie naturalnej i oczywiście kulinarne.

    Więcej o mnie

  • Najnowsze wpisy

    • Protokół suplementacji jodem Dr Brownsteina
    • Dlaczego potrzebujesz jodu? Czarodziejski pierwiastek.
    • Suplementy w chorobach immunologicznych Myers
  • Kategorie wpisów

    • Ciasta i desery (12)
    • Diety (67)
    • Dziecko / Ciąża / Kobieta (297)
    • Lifestyle (14)
    • Najnowsze (21)
    • Nowotwory / Guzy (200)
    • Obiady (44)
    • Ogólne (394)
    • Pasożyty (127)
    • Podróże (0)
    • Przepisy (5)
    • Przyroda i zwierzęta (2)
    • Śniadania/ kolacje (55)
    • Zdrowie w praktyce (338)


  • Zapisz się do newslettera


    • Strona główna
    • Kontakt
    • Współpraca
    • Patronite
    • Konsultacja
    • Moje konto
    • Wyloguj się
    • Diety
    • Dziecko / Ciąża / Kobieta
    • Lifestyle
    • Pasożyty
    • Podróże
    • Przepisy
    • Przyroda i zwierzęta
    • Nowotwory / Guzy
    • Zdrowie w praktyce

© Copyright LetsBlog Theme Demo - Theme by ThemeGoods