CO WZMACNIA PO PORODZIE
Właściwe odżywianie niewątpliwie jest ważne po porodzie, kiedy matka musi karmić siebie i dziecko.
Stres macierzyństwa, nie przespane noce i dodatkowe potrzeby żywieniowe sprawiają, że pierwsze miesiące są naprawdę ciężkie. Jest to czas, kiedy dobrze dobrana i odpowiednio uzupełniana dieta odgrywa ważną rolę i może pomóc przetrwać niełatwe chwile. Upewnij się, że masz pod ręką zapas łatwych do przyrządzenia, odżywczych pokarmów, zwłaszcza w okresie kilku pierwszych tygodni.
Depresja poporodowa.
Nie ma nic niezwykłego w tym, że zaraz po porodzie matki popadają w depresję. Ogromne znaczenie ma oczywiście czynnik psychologiczny: opieka i ogromna odpowiedzialność za dziecko. Wielu naukowców twierdzi jednak, że depresję tę powodują zmiany hormonalne i biochemiczne, które ustępują po zastosowaniu odpowiedniej diety. Jedną z przyczyn jest nadmiar miedzi. Poziom miedzi ma tendencję wzrostową w czasie ciąży, natomiast poziom cynku, który jest zużywany przez rozwijające się dziecko, malejącą. U większości kobiet zawartość cynku w mleku gwałtownie spada, w miarę jak niemowlę wykorzystuje wszystkie jego rezerwy. Niedobór cynku u kobiet po porodzie jest powszechny, skoro zalecana przez Światową Organizację Zdrowia dawka wynosi 25 mg dziennie, a przeciętne spożycie 7,5 mg. Nie istnieją natomiast żadne wytyczne, dotyczące zwiększenia ilości pokarmów bogatych w ten pierwiastek lub przyjmowania tabletek.
Depresja jest klasycznym objawem niedoboru cynku i można ją wyleczyć, podając cynk z witaminą B6. Dr Carl Pfeiffer, który pracował nad ustaleniem roli tego pierwiastka w pracy mózgu, stwierdził: „Nigdy nie widziałem przypadku depresji poporodowej ani psychozy u kobiet leczonych cynkiem i witaminą B6″.
ZNACZENIE KARMIENIA PIERSIĄ
Nie ma żadnych wątpliwości, że karmienie piersią jest dla niemowlęcia najlepsze, szczególnie kiedy matka sama odżywia się prawidłowo. Zawartość składników odżywczych w mleku takiej matki przewyższa wszystkie sztuczne mieszanki. Jednym z istotnych elementów składowych są niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, konieczne do rozwoju intelektualnego. Odkrycie, że dzieci karmione piersią osiągały później lepsze wyniki w nauce niż ich rówieśnicy karmieni z butelki, uświadomiło, jak ważne jest podawanie niemowlętom niezbędnych kwasów tłuszczowych.
W sztucznym karmieniu złe jest już samo mleko. Dzieciom poniżej szóstego miesiąca życia nie powinno się podawać mleka krowiego, ponieważ ich układy trawienny i odpornościowy są zbyt niedojrzałe, by poradzić sobie z zawartą w nim złożoną cząsteczką białka. Efektem karmienia małych dzieci mlekiem krowim jest często alergia, która – jak ostatnio odkryto – wiąże się z cukrzycą wieku dziecięcego i młodzieńczego. Wskutek powstania alergii na białko obecne w krowim mleku dochodzi do reakcji krzyżowej z identyczną cząsteczką białka w trzustce i zniszczenia wysp trzustkowych produkujących insulinę. Wielu pediatrów doradza, żeby nie tylko nie podawać dziecku krowiego mleka przed ukończeniem szóstego miesiąca życia, ale też nie podawać go w ogóle, dopóki karmi się je piersią. Jeśli okaże się prawdą, że karmienie ma związek z powstawaniem cukrzycy wieku młodzieńczego, odstawienie krowiego mleka może wyeliminować to przykre schorzenie.
Jeżeli nie przemawiają do Ciebie te informacje możesz wykonać pomocną Analizę pierwiastkową włosa , która da Ci pełny obraz związany z niedoborami pierwiastków mineralnych oraz poziomem substancji toksycznych.
„Smak Zdrowia” Patrick Holford
zdjęcie internet
Leave A Reply