Czasem nachodzi nas ochota na coś słodkiego rzadko , ale jednak:). Wolę wtedy upiec ciasto lub ciasteczka, niż kupować jakieś „świństwo”. Ponieważ jest czas ponurej (niestety) jesieni staram się, głownie w weekendy synkowi zapewniać rozrywkę pod postacią różnych warsztatów, zamiast siedzenia w domu.
Niestety takie wyjścia mają swoją dobrą stronę i złą. Do złej należą wszędobylskie słodkości: cukierki, batoniki i inne „śmieci”, zdarza mu się je czasem zjeść, ale wolę coś upiec i mieć jakiś zdrowy zastępnik.
Zdarza mi się eksperymentować kulinarnie, ale bardziej w stronę wytrawną:) Nie odczuwam pokus cukrowych wolę zjeść owoc, moi chłopcy natomiast mają czasem „niezdrowe ciągoty”;)
Przepis pochodzi z bloga natchniona.pl, jest to przepis bezglutenowy. Składniki zostały trochę zmodyfikowane pod takie składniki jakich ja używam i uważam za zdrowe.
Ciasto wyszło przepyszne jednak nie urosło tak jak w przepisie oryginalnym , nam to zupełnie nie przeszkadzało.
Zamiast masy serowej, górę ciasta polałam gorzką czekoladą i posypałam lekko cukrem kokosowym.
Jest to przepis z tych, co jeżeli ciasto Ci nie urośnie i tak jest pyszne 🙂
tapioka lub mąka ziemniaczana 100g
mąka owsiana bez glutenu 50g
mąka ryżowa pełnoziarnista 50g
proszek do pieczenia winian 2 łyżeczki
ksylitol lub erytrytol lub syrop daktylowy 3 łyżki
jajka 4 sztuki
olej kokosowy extra virgin 150g
marchew 200g drobno startej
orzechy włoskie 100g
rodzynki 100g
cynamon 3 łyżeczki
Rodzynki zalać wrzątkiem, gdy napęcznieją wytrzeć do sucha.
Orzechy włoskie drobno pokroić
Marchew drobno zetrzeć na tarce.
Mąki odważyć i przesiać do miski dodać proszek do pieczenia ekologiczny (winian) oraz cynamon.
Ubić jajka ze słodzidłem na puszystą masę, stopniowo dodawać mąki i olej kokosowy. Na koniec dodać startą marchewkę, orzechy i rodzynki.
Formę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia rozsmarować masę. Piec 30 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza, zaczynając od zimnego piekarnika z grzaniem górnym i dolnym.
Następnym razem spróbuję ubić oddzielnie żółtka i białka, aby bardziej napowietrzyć masę:)
Na ciepłe ciasto możemy położyć gorzką czekoladą żeby się roztopiła i rozsmarować ją po cieście.
Możemy na wystudzone ciasto położyć masę z serka mascarpone z syropem daktylowym i wanilią.
Dla bez laktozowców masę z kaszy jaglanej i mleka roślinnego. Co kto woli:)
Pyszota:) Ciasto świetnie nadaje się na uroczystości świąteczne jak Boże Narodzenie czy Wielkanoc.
Jest miękkie, puszyste i słodko korzenne.
Leave A Reply