Proste ciasteczka orzechowe, z wykorzystaniem gotowego masła np migdałowego lub z orzechów laskowych lub ziemnych (używam sporadycznie ze względu na występowanie pleśni) itp.
Robiłam je z przepisu znalezionego w internecie 3 lata temu , niestety nie pamiętam z jakiej strony. Przepis sprawdził się, gdy zrezygnowałam z kupnych słodyczy i inny przetworzonych produktów i postanowiła się zdrowo odżywiać.
Ciastka robię bardzo sporadycznie, głównie na prośbę mojego synka i jako deska ratunkowa na wyjazdy lub imprezy z kupnymi słodyczami. Ostatnio nabrałam takiej wprawy, że robię je na wyczucie. Ciastka są miękkie , konsystencja tzw rozpływająca się w ustach.
Jeżeli chcesz uzyskać chociaż trochę twardsze ciastka, należy dodać jajka. Chrupkość ciastkom nadaje zazwyczaj zwykły cukier lub ten niby zdrowszy trzcinowy. Ja go nie używam więc zostanę przy ciastkach miękkich i zdrowszych.
Twardość uzyskamy też przypiekając ciastka.
130g mąki gryczanej
1 łyżeczka eko proszku do pieczenia lub sody,
120g masła z orzechów (migdałowe/nerkowców/fistaszkowe/laskowe)
110g oleju kokosowego,
aromat waniliowy,
1/3 szklanki syropu daktylowego /namoczonych i zmiksowanych daktyli/cukru brzozowego
lub mieszanki syropu daktylowego z cukrem brzozowym ( ksylitol),
50g płatków owsianych,
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady pow 70%kakao,
do posmarowania ciastek lub posypania kawałkami czekolady ciastek
na kilka minut przed ich wyjęciem z piekarnika
1 -2 jajka dla tych co je stosują
Czynności:
Rozdzielam składniki na suche i mokre następnie je łączę i wyrabiam ręką ciasto. Zostawiam na 10 minut. Następnie nagrzewam piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Blachę wykładam papierem do pieczenia. Z ciast robię kulki , kładę na papierze i je rozgniatam uzyskując placuszki. Ciastka piekę do bardzo lekkiego zbrązowienia, następnie posypuję drobnymi kawałkami gorzkiej czekolady. Czekam 2-3minuty i wyciągam ciastka. Układam na ruszcie do wystudzenia.
Przed wystudzeniem ciastka będą się kruszyły, dlatego ważne jest ostudzenie ciastek , które nada im twardości.
Pamiętaj ciasteczka są na specjalne okazje, a nie do jedzenia na co dzień, codziennie jedz przede wszystkim duże ilości warzyw i owoców:)
Leave A Reply