Danie na obiad, kolację. Proste i smaczne. Często o prostocie zapominamy szukając skomplikowanych potraw , które zabierają mnóstwu czasu. Warzywa, niestety bardziej smakują z piekarnika niż po ugotowaniu na parze. Warzywa piekę w piekarniku w temp. 180 stopni C.
Robię różne wersje tego dania, czasem piekarnik, czasem paruje oraz robię różne kompozycje smakowe dodając kalafiora, brokuły , ziemniaki. Brokuły i kalafior gotuję na parze, ponieważ niestety w piekarniku zawsze brązowieją , nim zrobią się miękkie. Grilla i spieczenia unikam.
Przykładowe składniki:
2 średnie bataty (słodkie ziemniaki),
3 marchewki,
2 średnie buraki,
kawałek dyni (opcjonalnie),
olej kokosowy extra virgin 2 łyżki,
sól, czosnek granulowany lub inne ulubione przyprawy.
Warzywa możemy pokroić w słupki, plastry itp. U mnie hitem są słupki , dlatego kupiłam do tego tarkę z różnymi wkładkami pozwalającymi kroić w plastry grube, cienkie i słupki grube, cienkie i bardzo cienkie. Uważam że dobra tarka czy mandolina to podstawa w kuchni.
Do warzyw dodaję tłuszcz kokosowy, jeżeli robię je w piekarniku. Po upieczeniu solę dodaję czosnek granulowany i posypuję zmielonym siemieniem lnianym, sezamem i pestkami dyni lub robię „śmietanę” z orzechów i pestek. Na koniec możemy warzywa posypać kiełkami.
Warzywa ze „śmietaną ” z pestek i orzechów
Z kiełkami
Warzywa z jogurtem kozim i siemieniem lnianym
Leave A Reply