Leczniczy przepis na nieszczelne jelita. Oczywiście nie jest on „lekarstwem”, które uleczy wszystkie problemy, jest on jednym z elementów programu naprawczego jelit , który stosuje lekarz funkcjonalny Amy Myers.
Możesz przeczytać więcej na temat tego programu , który nazywany jest Program 4R.
Żelatyna zawarta w bulionie chroni i leczy, śluzową wyściółkę układu pokarmowego i wspomaga trawienie substancji odżywczych. Bulion idealnie nadaje się do zup i picia bezpośrednio z kubka.
Bulion na jelita
kości ze szpikiem z organicznego kurczaka 0,5 kg lub z golonki
ocet jabłkowy 2 łyżki stołowe
sól morska 1 łyżeczka
czosnek 2 ząbki obrane i zmiażdżone
woda 8 szklanek
warzywa posiekane: marchewki, seler, cebula (opcjonalnie)
Do wody w garnku wkładamy kości/ golonkę, sól, ocet, czosnek, warzywa. Woda powinna zakryć kości. Gotujemy na wolnym ogniu przez minimum 24 godziny, schładzamy. Bulion nadaje się do spożycia po ośmiu godzinach gotowania, ale dr Myers zaleca gotować go dobę.
Po ugotowaniu wyjmujemy kości i odcedzamy z bulionu tłuszcz. Gdy wstawimy bulion do lodówki, tłuszcz wypłynie na powierzchnię i będzie go można zebrać. Bulion można pić jako taki, albo użyć go w przepisach.
Po 4-5 dniach resztki zamrażamy np w postaci kostek bulionówek.
Źródła:
Zdjęcie Internet
„Możesz wyleczyć choroby autoimmunologiczne” dr Amy Myers
Leave A Reply