Sezon na bób dostarcza dużo nowych inspiracji. Dzisiaj następna wariacja z bobem w roli głównej. Jako śniadanie, obiad, przekąska, kolacja czy lunchbox. Dodatek stanowi komosa ryżowa
komosa ryżowa 200g
bób ugotowany garść
pieczarki 4 sztuki
oliwki kilka sztuk
cebula 1 sztuka
czosnek 1 ząbek
suszone pomidory kilka sztuk do smaku opcjonalnie
pomidor 1 sztuka opcjonalnie
zioła ulubione do smaku
sól do smaku
Przepłukać komosę, ugotować, przykryć po ugotowaniu na 15 minut do napęcznienia.
Na patelni , na łyżce oleju najlepiej kokosowego zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę, starty ząbek czosnku, pieczarki.
Ugotować bób i obrać .
Dodać do pieczarek i cebuli ugotowaną komosę , bób, zioła np oregano, bazylię lub zioła prowansalskie, sól.
Na koniec dodać kilka pokrojonych oliwek , suszonych pomidorów i pomidorów świeżych pokrojonych w kostkę. Gotową potrawę posyp obficie natką pietruszki czy rukolą.
Leave A Reply