Są ludzie którzy uwielbiają bób i jedzą go nawet ze skórką, a są tacy co omijają dużym łukiem:)
Ja bób uwielbiam zwłaszcza z czosnkiem. Gdy jest sezon kupuję , zamrażam i jem w zimie.
Strączki są roślinami, które ciężko przyporządkować, jeżeli chodzi o dietę rozdzielną, gdyż są bogate w białko i węglowodany. Można je łączyć albo z białkiem (mięso, sery) , albo z węglowodanami (ziarna np:kasze). Jest jedno ale, nie każdy w takich połączeniach się dobrze czuje. Dlatego trzeba na sobie wypróbować z jakim połączeniem dobrze trawisz. Wspomniałam o diecie rozdzielnej, która jest zalecana dla wszystkich osób chcących się zdrowo odżywiać.
Chodzi w niej o nie mieszanie różnych środowisk trawienia czyli kwaśnego z zasadowym , aby uniknąć toksycznych odpadów ze złego trawienia.
Jeżeli po połączeniu bób białko lub bób węglowodany źle się czujesz jedz bób osobno.
Składniki
bób (ugotowany 1 szklanka)
komosa ryżowa (ugotowana 1 szklanka)
cebula (1 sztuka)
pieczarki (3-4 sztuki)
suszone pomidory (3-4 sztuki do smaku z oleju)
pomidor (1 sztuka)
sól (do smaku)
zioła prowansalskie (2 łyżeczki)
papryka wędzona 1/2 łyżeczki
bób, cebula , komosa ryżowa biała
+ suszone pomidory
+ pieczarki
+ pomidor
= gotowe danie:)
Leave A Reply