Białko serwatki to specjalne białko występujące w produktach mlecznych
W 420 p.n.e. Hipokrates zalecał serwatkę do swoich pacjentów.
Białko serwatki oferuje wiele korzyści dla zdrowia, takich jak:
Wspiera układ odpornościowy, ponieważ zawiera immunoglobuliny
Powoduje przyrost masy mięśniowej, wspomaga utratę tłuszczu, ponieważ dostarcza dostępnych biologicznie aminokwasy i cysteiny
Utrzymuje poziom ciśnienia krwi, które są już w normalnym zakresie i promuje zdrowe funkcjonowanie układu naczyniowego
Jego minusem jest wysoka zawartość glutaminianu co sprawia że staje się nieodpowiednie dla ludzi cierpiących na nowotwory mózgu zwłaszcza glejak.
Oprócz dostarczania wszystkich niezbędnych aminokwasów potrzebnych organizmowi, zawiera również trzy składniki o szczególnym znaczeniu dla zdrowia: leucyny, glutation i sprzężony kwasu linolowy (CLA).
Leucyny i CLA może być pomocne, jeśli starasz się schudnąć, a glutation poprawia ogólny stan zdrowia, chroniąc komórki i mitochondria przed uszkodzeniami.
Białko serwatki w odpowiednich ilościach działa dobroczynnie, natomiast jeżeli do swojego odżywiana dołączysz dodatkowe białko w dużej ilości, może działać niekorzystnie na organizm. Białko serwatkowe jest idealnym uzupełnieniem treningu do pobudzenia wzrostu i naprawy mięśni, ważne jest, aby śledzić swoje spożycie białka ze wszystkich źródeł, a nie przesadzać.
Zbyt duża ilość białka może promować wzrost raka więc strzeż się diet wysokobiałkowych
Leucyna – wzrost mięśni
Do optymalnego efektu potrzeba dużych ilości leucyny niż dzienne zalecane spożycie (RDA)
Białko serwatki jest idealnym rozwiązaniem, ponieważ zawiera znacznie więcej leucyny niż inne pokarmy. Zaledwie 85g serwatki wysokiej jakości zawiera około 8 gramów leucyny. Aby dostarczyć leucyny w takiej ilości trzeba by zjeść więcej niż 454g migdałów (ponad 3000 kalorii) lub 16 surowych jaj.
Glutation.
Białko serwatki jest również doskonałym źródłem prekursorów glutationu, który jest dla organizmu najsilniejszym przeciwutleniaczem. Antyoksydanty są niezbędne do eliminacji szkodliwych wolnych rodników z organizmu.
Większość wolnych rodników jest wytwarzana w procesie przemiany materii, ale mogą także powstać w wyniku narażenia na działanie toksyn, promieniowania i metali ciężkich. Ponieważ wolne rodniki są destrukcyjne, komórki posiadają sieć umocnień mających na celu ich neutralizacji. Sieć ta obejmuje przeciwutleniacze, witaminy, minerały i specjalne związki chemiczne zwane tiolami (glutation oraz kwas alfa-liponowy). Glutation jest inny od pozostałych antyutleniaczy, ponieważ jest wewnątrzkomórkowy.
Posiada unikalną zdolność maksymalizacji aktywność wszystkich innych przeciwutleniaczy, w tym witaminy C i E, koenzymu Q10, kwasu alfa-liponowego i przeciwutleniaczy występujących w świeżych warzywach i owocach.
Glutation jest również istotnym czynnikiem w wykorzystaniu energii, detoksykacji i prewencji chorób.
Niedobór Glutationu jest związany z:
Chorobami związanymi z wiekiem, takich jak choroba Alzheimera i Parkinsona
Chorobami wieńcowymi i autoimmunologicznymi
Zapaleniem stawów, astmą i innymi chorobami zapalnymi
Nowotworami
Osłabieniem mięśni i zmęczeniem
Synteza glutationu zależy od adenozynotrójfosforanu (ATP), więc gdy ATP jest niski, niższy jest także poziom glutationu. Jest to kolejny powód, dlaczego ćwiczenia są tak korzystne dla zdrowia – zwiększają poziom ATP i glutationu. A poprzez zwiększenie wewnętrznej produkcji glutationu, można także wzmocnić swój układ odpornościowy.
Glutation można znaleźć w postaci suplementów, żywności, takich jak serwatka to jest najlepsza alternatywa. Białko serwatki zawiera wszystkie podstawowe aminokwasy do produkcji glutationu (cysteina, glicyna i glutaminianu) i zawiera unikalną resztę cysteiny (glutamylocysteinową), który jest wysoce aktywna biologicznie.
Większość suplementy doustnych glutationu jest słabo wchłaniana. Polecany jest glutaion lub NAC ( N-Acetyl Cysteina jest specyficzną formą aminokwasu siarkowego Cysteiny, która występuje powszechnie w naszym organizmie i białkach pokarmowych) która podnosi poziom glutationu.Jednak jeżeli masz wypełnienia z rtęci (amalgamaty) odradza się suplementacji NAC ponieważ może to kolidować z detoksykacją rtęci.
Suplementy glutationu mogą kolidować z własną produkcją glutationu w organiźmie.
Innym rozwiązaniem jest, uzupełnienie kwas alfa-liponowy, który może pomóc w regeneracji glutationu. (Kwas alfa-liponowy pomaga regenerować witaminę C i E, więc pozostają one aktywne dłużej w organizmie).
Czerwone mięso bio i podroby bio są najlepszym źródłem kwasu alfa-liponowego z pożywienia. Witamina D może również pomóc zwiększyć stężenie wewnątrzkomórkowego glutationu.
Kwas Linolowy CLA ma wiele korzyści zdrowotnych, łącznie z utratą wagi.
Sprzężony kwas linolowy (CLA) – znajduje się głównie w bio mięsie i bio produktach mlecznych. CLA może pomóc schudnąć poprzez szereg różnych mechanizmów, w tym:
Zmniejszenie przyjmowania pokarmu
Zwiększenie spalania tłuszczu
Stymulowanie rozbicia tkanki tłuszczowej
Hamowanie wytwarzania tłuszczu, przy jednoczesnym zachowaniu mięśni
Dlaczego musi być mięso i produkty mleczne bio czyli zwierzęta karmione trawą. Ponieważ poziom CLA w ich mięsie i mleku jest zazwyczaj od 300 do 500 procent wyższy niż u tych karmionych nienaturalną diety na bazie zbóż.
CLA jest dostępny w postaci suplementu, ale pokarmy, które naturalnie zawierają CLA są zazwyczaj o wiele lepsze
Urząd Żywienia twierdzi:
„CLA można znaleźć w suplementach NIE pochodzących z naturalnych produktów spożywczych. Jest on produkowany przez chemiczną zmianę krokosza barwierskiego i oleju słonecznika, które są niezdrowymi olejami roślinnymi. Kwas linolowy w olejach jest przekształcony w procesie chemicznym … z tego powodu CLA z suplementów nie mają takich wartości co z żywności”
CLA jest silnym sojusznikiem w zwalczaniu:
Nowotworów
Osteoporozy
Wysokiego ciśnienia krwi
chorób sercowo-naczyniowych
Wysokiego poziomu cholesterolu i trójglicerydów
Zapaleń
Insulinooporność
Białka składają się z aminokwasów, 22 z nich są uważane za istotne dla zdrowia. (Składniki aminokwasowe białek służą jako prekursory dla hormonów i witamin.) Twoje ciało może wytworzyć 14 z nich, a pozostałe osiem aminokwasów musi być pozyskane z diety.
Białka znajdują się we wszystkich rodzajów żywności, ale tylko mięso, jajka, ser i inne produkty pochodzenia zwierzęcego zawierają kompletne białka, co oznacza, że dostarcza osiem niezbędnych aminokwasów.
Wraz z wiekiem, zapotrzebowanie na białko wzrasta. Zdolność do przetwarzania białka zmniejsza się z wiekiem, podczas gdy poziom utraty mięśni związanego z wiekiem wzrasta, a tym samym należy zadbać o jego większe ilości. Ale także monitorować czy za dużo nie masz go w diecie.
Kiedy jesz za dużo białka niż organizm potrzebuje, może to stymulować mTOR, który odgrywa ważną rolę w rozwoju raka oraz procesu starzenia się.
Dla optymalnego zdrowia, dla osób dorosłych potrzebne jest około 1 grama białka na kilogram beztłuszczowej masy ciała (nie całkowitej masy ciała), lub 0,5 g białka na 0,45 g masy mięśniowej. Seniorzy, kobiety w ciąży potrzebują około 25 procent więcej białka.
Jak obliczyć zapotrzebowanie białka?
Aby określić beztłuszczową masę ciała, należy odjąć procent tkanki tłuszczowej od 100. Na przykład, jeśli masz 30 procent tłuszczu ciała, to masz 70 procent masy beztłuszczowej ciała. Następnie pomnożyć tę wartość procentową przez aktualną masę ciała, aby uzyskać masę beztłuszczową. Następnie pomnożyć swoją beztłuszczową masę ciała przez 0,5 grama jeśli obliczających w funtach lub 1 gram jeśli obliczenia w kilogramach.
Kalkulator jest formą bardzo uproszczoną , profesjonalnie powinno używać się tzw urządzenia do mierzenia fałd skórnych (miernik do pomiaru tkanki tłuszczowej)
http://www.pella.pl/page/Kalkulatory/kalkulator_poziomu_tkanki_tluszczowej.html
Przykład Osoba waży 60kg i posiada 20% tkanki tłuszczowej
100%-20%=80% czyli 0,8
60×0,8=48
48×1= 48 gram białka dziennie, max 48gramów
dla większości z nas, to lepiej, aby rzeczywiście mieć mniej niż więcej białka.
Można używać kalkulatora żywienia i dokładnie obliczyć swoje zapotrzebowania na białko do grama.
Jest to szacowanie orientacyjne, jeżeli takie szacowanie Cię nie satysfakcjonuje możesz kupić specjalne urządzenie do pomiaru tkanki tłuszczowej
Jedno jajko ma około 6 gramów białka. Nasiona i orzechy zawierają przeciętnie od 4 do 8 gramów białka na ćwierć szklanki, a większość warzyw zawiera około 1 do 2 gramów białka na 28g. Ryba w stosunku do wołowiny czy kurczaka ma o połowę białka mniej więc jest dobra dla ludzi przyzwyczajonych do spożywania dużych ilości białka, niestety w przypadku ryb istnieje ryzyko zanieczyszczenia ich metalami i innymi toksynami. Jeżeli jednak zdecydujesz się na rybę jedz łososia z Alaski i mniejsze ryby jak sardynki, sardele
Wybór dobrego białka serwatki
Wiele serwatek w proszku jest pasteryzowanych z dodatkiem cukru czy słodziku i innymi substancjami chemicznymi. Białko serwatki wg dr Mercoli musi spełniać następujące warunki:
Serwatka musi być z mleka ekologicznego do krów karmionych trawą, czyli wolna od GMO, pestycydów i hormonów
Przetwarzana na zimno,ciepło niszczy delikatną strukturę molekularną serwatki
Musi być to Koncentrat białka serwatki, a nie izolat białka
Słodzony naturalnie, a nie sztucznie, a uboga w węglowodany
Wysoko strawne – poszukaj kwasów tłuszczowych o średniej długości łańcucha (MCT), nie długołańcuchowe kwasy tłuszczowe
Wysokiej jakości białko serwatki jest doskonałym źródłem ważnych składników odżywczych, w tym białka, leucyny, CLA i glutation – z których wszystkie mogą przyczynić się do zwiększenia wzrostu mięśni, naprawy ciała i utrata masy ciała, i wiele innych.
Patrząc realnie na rynek polski co do wyboru koncentratu białka serwatki jest ubogo.
Może znajdzie się jeden produkt z oznaczeniem „Produkt wolny od GMO, substancje smakowe wolne od MSG i ekscytotoksyn” ale jest z lecytyną sojową ( ostatni zmieniono na słonecznikową) na opakowaniu (choć na stronie sklepu widnieje lecytyna słonecznikowa) i słodzikiem co prawda stewią, jest izolatem serwatki CMF i jest bez laktozy , niestety tylko 420g za aż 135zł plus przesyłka.
Dalej mamy izolat serwatki czysty w 97% z lecytyną słonecznikową bez laktozy i innych dodatków na szczęście, ale bez oznaczenia wolny od GMO wiec nie jest bio, 1 kg kosztuje 125zł plus przesyłka Jest to dobra opcja, bo możemy serwatkę dodawać do czego chcemy, ponieważ nie jest słodka czyli możemy zrobić szejka z owocami lub warzywami , a nawet dodać do chłodnej zupy.
Następne izolaty, bo na koncentraty się nie natknęłam są ze śladową ilością laktozy, nie bio i z królującym słodzikiem w postaci aspartamu lub sukralozą oraz lecytyną sojową.
Kompleks białkowy w 98% potrafi składać się również z izolatu białka sojowego i koncentratu białek serwatkowych. Do tego dorzucane są witaminy w kiepskich formach np wit E w postaci najgorszej czyli octanu dl-alfa-tokoferolu, b12 w postaci cyjanokobalaminy.
Jeżeli wybierzemy smak truskawkowy czy wiśniowy mamy koszenilę czyli barwnik z mszyc żerujących na kaktusach lub E150c dla toffi czy czekoladowego.
Reasumując czytaj skład na opakowaniu i wybieraj produkt w miarę bezpieczny, bez zbędnych dodatków.
Jeżeli cierpisz na chorobę immunologiczną unikaj soi i laktozy, chemicznych substancji słodzących i barwników. Zamiast lecytyny sojowej wybieraj słonecznikową.
Izolat rozrabiaj najlepiej z wodą lub mlekiem roślinnym, ale nie sojowym.
Jeśli zdecydujesz się na wprowadzenie do swojej diety serwatki białkowej, masz zapewniony posiłek dobrej jakości. Jest to bardzo wygodne, gdyż szejk na bazie owoców lub warzyw zapewni Ci wszystkie aminokwasy i białko oraz oszczędzi czas, a głód odczujesz po ok 3 godzinach. Możesz także dołączyć enzymy trawienne i osiągniesz szczyt szczęścia i zdrowia;)
Możesz zmiksować owoce, polecam ze względu na zdrowotne znaczenie owoce ciemno czerwone lub czerwone jak maliny truskawki, jagody, borówki. Taki miks możesz zabrać gdzie chcesz, a w dodatkowym słoiczku zabrać odmierzoną miarką porcje białka serwatkowego.
Kiedy masz ochotę mieszasz owoce z białkiem rozpuszcza się bardzo dobrze i wypijasz zamiast obiadu. Możesz wypić dwie takie porcje, ale sprawdź swoje zapotrzebowanie na białko.
Taki posiłek jest pełnowartościowy i wygodny zalecany przy chorobach np tarczycy w tym Hashimoto gdzie dieta powinna być zwiększona o dobrej jakości białko i tłuszcze, a diety niskotłuszczowe nie są wskazane.
Post w o parciu o atykuł doktora Mercoli licencjonowanego lekarza chirurga, filantropa zdrowia a także autora bestsellerów, m.in. “Ultimate Wellness Game Changer”.
Post dla osób chcących zdrowo się odżywiać i uprawiać sport w stopniu bezpiecznym dla siebie.
Comment
[…] Białko serwatki , koktajl proteinowy […]