• Strona główna
  • O mnie
  • Kontakt
  • Współpraca
  • Patronite
  • Konsultacja
  • Moje konto
  • Rodzaj konta
  • Zaloguj się
  • Kategorie wpisów

    • Ciasta i desery (12)
    • Diety (67)
    • Dziecko / Ciąża / Kobieta (297)
    • Lifestyle (14)
    • Najnowsze (21)
    • Nowotwory / Guzy (200)
    • Obiady (44)
    • Ogólne (394)
    • Pasożyty (127)
    • Podróże (0)
    • Przepisy (5)
    • Przyroda i zwierzęta (2)
    • Śniadania/ kolacje (55)
    • Zdrowie w praktyce (338)
  • Strona główna
  • O mnie
  • Kontakt
  • Współpraca
  • Patronite
  • Konsultacja
  • Moje konto
  • Rodzaj konta
  • Zaloguj się

  • Diety
  • Dziecko / Ciąża / Kobieta
  • Lifestyle
  • Pasożyty
  • Podróże
  • Przepisy
  • Przyroda i zwierzęta
  • Nowotwory / Guzy
  • Zdrowie w praktyce

Batoniki czekoladowe z ziarnami, krajanka

11 grudnia, 2016

Dzisiaj coś słodkiego i jak na słodycze zdrowego.

Batoniki, blok, krajanka czekoladowa z ziarnami.

   W internecie jest bardzo dużo przepisów na takie batoniki moja wersja jest następująca:

Składniki: różne ziarna ,pestki, orzechy ,płatki co kto lubi nie musisz się trzymać ziaren, orzechów takich jak ja, dodaj inne i w różnej objętości. Ważne aby czekolada olej i słodzidło dokładnie oblepiło suchą mieszankę.

– kasza jaglana ekspandowana lub amarantus ekspandowany 1 szklanka,

– rozdrobnione orzechy laskowe  1/3 szklanki,

–  rozdrobnione ziarna dyni  1/3 szklanki,

–  płatki owsiane 1/2 szklanki (podprażone na patelni  ceramicznej w temp.  do 100 stopni),

–  rozdrobnione orzechy włoskie  1/3 szklanki

– gorzka czekolada min 70% – 1,5 sztuki (250g+125g)

– olej kokosowy extra virgin 3-4 łyżki,

– słodzidło do smaku np miód lub syrop daktylowy lub ksylitol

Wszystkie orzechy rozdrabniam, można włożyć do woreczka i rozdrabniać uderzając czymś ciężkim.

Podpiekam orzechy i płatki na patelni. Rozpuszczam gorzką czekoladę i dodaję olej kokosowy. Temperatura max do80 stopni czyli podgrzewamy do rozpuszczenia , nie zagotowania.

 Dodaję miód dobrej jakości najlepiej jeszcze niescukrzony lub syrop daktylowy do smaku, wszystko razem mieszam. Pamiętam o temperaturze inaczej czekolada się zważy, a miód straci swoje właściwości.  Czekoladowa płynna mieszanina miodu, tłuszczu kokosowego musi oblepić dokładnie ziarna, ale mieszanka nie może być sucha, bo inaczej po ostudzeniu będzie się kruszyła.    

Mieszankę przekładamy do foremki lub szklanego naczynia i wkładamy do lodówki do momentu, aż masa dobrze zastygnie, dla niecierpliwych można włożyć do zamrażarki. Zastygłą masę kroimy ostrym nożem. Jeżeli mamy problemy z odczepieniem krajanki od foremki możemy foremkę podgrzać od spodu, ciepłą wodą. Krajanka jest pyszna, lekko ciągnąca w środku (gdy dodamy miód), minusem jest to, że szybko znika i najlepsza jest zimna.

Po ogrzaniu do temperatury pokojowej krajanka  niestety się rozpada.  

krajanka-blok z amarantusem ekspandowanym i orzechami

Share

Ciasta i desery  / Diety  / Ogólne

Izabela

Leave A Reply


Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • O mnie

    Miłośniczka zdrowego odżywiania, wielbicielka wszystkiego co zdrowe, nałogowo "pochłaniam" książki o zdrowiu, medycynie naturalnej i oczywiście kulinarne.

    Więcej o mnie

  • Najnowsze wpisy

    • Protokół suplementacji jodem Dr Brownsteina
    • Dlaczego potrzebujesz jodu? Czarodziejski pierwiastek.
    • Suplementy w chorobach immunologicznych Myers
  • Kategorie wpisów

    • Ciasta i desery (12)
    • Diety (67)
    • Dziecko / Ciąża / Kobieta (297)
    • Lifestyle (14)
    • Najnowsze (21)
    • Nowotwory / Guzy (200)
    • Obiady (44)
    • Ogólne (394)
    • Pasożyty (127)
    • Podróże (0)
    • Przepisy (5)
    • Przyroda i zwierzęta (2)
    • Śniadania/ kolacje (55)
    • Zdrowie w praktyce (338)


  • Zapisz się do newslettera


    • Strona główna
    • Kontakt
    • Współpraca
    • Patronite
    • Konsultacja
    • Moje konto
    • Wyloguj się
    • Diety
    • Dziecko / Ciąża / Kobieta
    • Lifestyle
    • Pasożyty
    • Podróże
    • Przepisy
    • Przyroda i zwierzęta
    • Nowotwory / Guzy
    • Zdrowie w praktyce

© Copyright LetsBlog Theme Demo - Theme by ThemeGoods