Dzisiaj coś słodkiego i jak na słodycze zdrowego.
Batoniki, blok, krajanka czekoladowa z ziarnami.
W internecie jest bardzo dużo przepisów na takie batoniki moja wersja jest następująca:
Składniki: różne ziarna ,pestki, orzechy ,płatki co kto lubi nie musisz się trzymać ziaren, orzechów takich jak ja, dodaj inne i w różnej objętości. Ważne aby czekolada olej i słodzidło dokładnie oblepiło suchą mieszankę.
– kasza jaglana ekspandowana lub amarantus ekspandowany 1 szklanka,
– rozdrobnione orzechy laskowe 1/3 szklanki,
– rozdrobnione ziarna dyni 1/3 szklanki,
– płatki owsiane 1/2 szklanki (podprażone na patelni ceramicznej w temp. do 100 stopni),
– rozdrobnione orzechy włoskie 1/3 szklanki
– gorzka czekolada min 70% – 1,5 sztuki (250g+125g)
– olej kokosowy extra virgin 3-4 łyżki,
– słodzidło do smaku np miód lub syrop daktylowy lub ksylitol
Wszystkie orzechy rozdrabniam, można włożyć do woreczka i rozdrabniać uderzając czymś ciężkim.
Podpiekam orzechy i płatki na patelni. Rozpuszczam gorzką czekoladę i dodaję olej kokosowy. Temperatura max do80 stopni czyli podgrzewamy do rozpuszczenia , nie zagotowania.
Dodaję miód dobrej jakości najlepiej jeszcze niescukrzony lub syrop daktylowy do smaku, wszystko razem mieszam. Pamiętam o temperaturze inaczej czekolada się zważy, a miód straci swoje właściwości. Czekoladowa płynna mieszanina miodu, tłuszczu kokosowego musi oblepić dokładnie ziarna, ale mieszanka nie może być sucha, bo inaczej po ostudzeniu będzie się kruszyła.
Mieszankę przekładamy do foremki lub szklanego naczynia i wkładamy do lodówki do momentu, aż masa dobrze zastygnie, dla niecierpliwych można włożyć do zamrażarki. Zastygłą masę kroimy ostrym nożem. Jeżeli mamy problemy z odczepieniem krajanki od foremki możemy foremkę podgrzać od spodu, ciepłą wodą. Krajanka jest pyszna, lekko ciągnąca w środku (gdy dodamy miód), minusem jest to, że szybko znika i najlepsza jest zimna.
Po ogrzaniu do temperatury pokojowej krajanka niestety się rozpada.
krajanka-blok z amarantusem ekspandowanym i orzechami
Leave A Reply