Angina to ostre zapalenie migdałków podniebiennych wywołane przez bakterie lub wirusy. Zaczyna się zwykle wysoką gorączką, silnym bólem gardła utrudniającym przełykanie, bólem głowy, uczuciem ogólnego rozbicia.
Migdałki podniebienne są przekrwione, często pokryte ropnymi czopami, łuki podniebienne, a niekiedy i całe podniebienie, są obrzmiałe i przekrwione.
Angina u dzieci jest zawsze poważną chorobą i dziecko powinno być pod opieką lekarza przez cały okres trwania choroby. Angina nie wyleczona całkowicie łatwo przechodzi w przewlekły stan zapalny migdałków.
Migdałki chore mogą stać się źródłem zakażenia ogólnego. Z ognisk ropnych w migdałkach bakterie i toksyny bakteryjne mogą przenikać do innych narządów organizmu, prowadzić do zapalenia stawów czy nawet chorób serca.
Środki ziołowe stosowane w anginie wspomagają leczenie podstawowe prowadzone przez lekarza, mają jednak duże znaczenie, gdyż skracają okres trwania choroby, łagodzą jej objawy, np. ból gardła utrudniający, a niekiedy uniemożliwiający przyjmowanie pokarmów, działają profilaktycznie (jeśli są stosowane w przerwach między nawracającymi anginami), przeciwdziałają przewlekłym stanom zapalnym w migdałkach.
W przypadku anginy stosuje się przede wszystkim surowce olejkowe
– o działaniu przeciwbakteryjnym i przeciwzapalnym (szałwia, mięta, rumianek, tymianek, macierzanka, lawenda, również czosnek i cebula), surowce garbnikowe (do użytku zewnętrznego)
– ściągające i hamujące krwawienia z drobnych naczynek (pięciornik, orzech włoski),
– surowce śluzowe – powlekające, ułatwiające połykanie, zmniejszające ból i podrażnienia (prawoślaz lekarski, ślaz leśny, malwa czarna, babka lancetowata i zwyczajna) oraz
– surowce flawonoidowe i antocyjanowe, działające odtruwająco, przeciwgrzybiczo, przeciwwirusowo (fiołek trójbarwny, bez czarny, skrzyp polny, rdest ptasi, aronia czarnoowocowa, malwa czarna, jeżyna, dzika róża).
Dobrze jest podawać herbatki sporządzone z mieszanin omawianych ziół, łącząc różne typy działania poszczególnych surowców, np. mieszanka z kwiatów malwy czarnej, liści prawoślazu, liści babki lancetowatej, liści jeżyny, liści szałwii, kwiatów bzu czarnego, kwiatów rumianku i owoców dzikiej róży oraz aronii będzie wykazywała ogólne działanie: przeciwbakteryjne, przeciw- wirusowe, przeciwgrzybicze, osłaniające, ściągające i witaminowe (szczególnie witaminy C i P).
Działanie mieszanki dobrze jest uzupełnić preparatami z czosnku lub cebuli.
Na przykład 50 g czosnku zmiażdżyć, lekko przesypać cukrem lub zalać miodem- zdrowsza wersja, pozostawić na kilka godzin, po czym odcisnąć sok (są specjalne maszynki do miażdżenia czosnku) i dodać 100 ml gotowego syropu prawoślazowego (Sirupus Althaeae). Podawać dziecku kilka razy dziennie po łyżeczce.
W tym czasie w diecie dziecka (chore dziecko zwykle odczuwa niechęć dojedzenia) koniecznie trzeba uwzględnić zwiększoną ilość witaminy A, C i P (bioflawonoidy), podając soki i przetwory z owoców dzikiej róży, aronii, żurawiny, soki i owoce cytrusowe (najlepszy grejpfrut) rozcieńczone, aby nie drażniły gardła. Kisiele i mus jabłkowy, sok z buraków ćwikłowych (świeży np z miodem lub kiszony z dodatkiem czosnku) oraz przeciery i zupki z warzyw mieszanych z dużą ilością marchwi.
Starszym dzieciom i młodzieży po ustąpieniu bólu przy przełykaniu podawać należy delikatne ciemne pieczywo, np. pyszne chleby z ziarnami zbóż lub z magnezem i pastę twarożkową z dodatkiem roztartego czosnku oraz zielonych listków pietruszki.
Dietę dziecka chorego na anginę, leczonego antybiotykami bądź chemioterapeutykami. koniecznie musi uzupełniać jogurt z bakteriami kwasu mlekowego, ułatwiający trawienie i przeciwdziałający zespołowi złego wchłaniania lud dodając dobrej jakości probiotyk.
W leczeniu angin dużą rolę pomocniczą odgrywają środki ziołowe zastosowane zewnętrznie – inhalacje i aerozoloterapia oraz płyny stosowane do płukania gardła lub do pędzlowania (tamponowania) migdałków i jamy ustnej.
Do tych celów używa się surowców garbnikowych w połączeniu z surowcami dezynfekującymi oraz śluzowymi (zmniejszającymi drastyczność działania garbników). Częstym tego typu zestawem używanym do płukania gardła jest odwar z kory dębowej (Cortex Quercus) lub kłączy pięciornika (Rhizoma Tormentillae) w połączeniu z liśćmi szałwii i prawoślazu lekarskiego.
Inhalacje można robić, korzystając z gotowych preparatów i mieszanek inhalacyjnych.
Zalecane są również inhalacje grubokropelkowe, tzw. solne (aerozoloterapia) przygotowane z gorących roztworów soli emskiej, karlsbadzkiej lub najlepiej z gotowych roztworów i szlamu: ciechocińskiego, soli bocheńskiej, soli iwonickiej lub Zabłockiej – stosowanych do „mokrych” inhalacji w roztworach 0,5-1,0%.
Inhalacje oraz płukanie gardła i jamy ustnej płynami odkażającymi mają bardzo duże znaczenie również profilaktyczne, a ponieważ angina wykazuje tendencje nawracające, zabiegi te należy stosować również w celach zapobiegania zachorowaniu.
W porze jesieni, zimy i wiosny dziecko skłonne do zachorowań na anginę powinno codziennie po myciu zębów płukać jamę ustną ziołowymi preparatami odkażającymi, a od czasu do czasu również stosować inhalacje czy aerozoloterapię.
Recepty ziołowych preparatów stosowanych w leczeniu angin u dzieci
Mieszanki ziołowe do picia:
1. Kwiaty malwy czarnej (Flos Malvae arboreae) – 5 części, liście prawoślazu lekarskiego (Folium Althaeae) – 2 części, liście babki lancetowatej (Folium Plantaginis lanceolatae) – 5 części, koszyczki rumianku (Anthodium Chamomillae) – 5 części, kwiaty bzu czarnego (Flos Sambuci) – 3 części
Sporządzić napar z łyżki mieszanki na szklankę wody, łagodnie ogrzać do wrzenia, a następnie przelać do termosu i pozostawić na godzinę, po czym odcedzić. Podawać do picia ciepły, kilka razy dziennie (małym dzieciom po łyżeczce lub łyżce), przy utrudnionym połykaniu przetrzymywać w ustach i potem połykać.
2. Kwiaty ślazu dzikiego (Flos Malvae silvestris) – 5 części, korzeń prawoślazu lekarskiego (Radix Althaeae) – 1 część, liść jeżyny, maliny lub porzeczki czarnej (Folium Rubifruticosi, Folium Rubi iclaei lub Folium Ribis nigri) – 5 części, ziele tymianku (Herba Thymi) – 5 części, owoce aronii lub bzu czarnego (Fructus Aroniae lub Fructus Sambuci) – 3 części.
Mieszankę ziół zaparzyć i stosować podobnie jak poprzednią. Przy bólu gardła dobry jest też syrop z kwiatów dziewanny (Sirupus Verbasci).
Zioła do płukania gardła w anginie:
Koszyczki rumianku (Anthodium Chamomillae), liście szałwii (Folium Sal- viae), ziele macierzanki (Herba Serpyl/i) – po 5 części, kłącze pięciornika (Rhizoma Tormentillae) i naowocnia lub liście orzecha włoskiego (Pericar- pium lub Folium Juglandis) – po 2 części.
Przygotować odwar: łyżkę ziół zalać szklanką ciepłej wody ! pozostawić do napęcznienia na 2-3 godziny, następnie łagodnie gotować 5 minut, odstawić w ciepłe miejsce (w termosie) na godzinę, odcedzić.
Płukać gardło kilka razy dziennie, małym dzieciom delikatnie pędzlować (tamponować) płynem jamę ustną i migdałki przy użyciu specjalnych wacików z waty bawełnianej nawiniętej na pałeczki (pałeczek używać jednorazowo).
Starszym dzieciom i młodzieży dobrze jest dodać do mieszanki liście mięty (Folium Menthae), które działają nie tylko antyseptycznie, ale też przeciwbólowo i chłodząco, umożliwiając lepsze przełykanie oraz oddychanie.
Źródła:
Ziołolecznictwo dla dzieci – Eliza Lamer-Zarawska
Leave A Reply