4 niezbędne składniki odżywcze do odwrócenia Hashimoto.
Tarczyca jest silnikiem twojego ciała, nie tylko dlatego, że zarządza całym ciałem, ale także dlatego, że wymaga wielu różnych wzajemnie połączonych układów, które współpracują ze sobą. Obejmuje to wiele ważnych substancji chemicznych i składników odżywczych. Najistotniejszą rolę w chorobie Hashimoto odgrywają cztery składniki odżywcze, jod, selen, cynk i żelazo
Znaczenie jodu w zdrowiu tarczycy
Jod to jeden z dwóch bloków hormonów tarczycy. Tarczyca przekształca tyrozynę (drugi blok budulcowy) w tyrooglobulinę w celu wytworzenia odpowiednio T1, T2, T3 i T4. Bez wystarczającej ilości jodu, tarczyca po prostu nie może produkować swoich hormonów.
Zdrowy poziom jodu może być utrzymywany przez spożywanie owoców morza, takich jak wodorosty morskie i ryby morskie, a także codzienne przyjmowanie jodu.
Można przyjmować multiwitaminę , która zawiera 300 mcg jodu, oraz selen, cynk i inne kluczowe składniki odżywcze dla zdrowia tarczycy. Dr Myers zaprojektowała multiwitaminę specjalną dla chorych na Hashimoto można ją kupić w internecie. Jeżeli nie masz takiej możliwości możesz prześledzić jej skład i dobrać choćby osobne składniki patrząc na zawartość ile czego dziennie. Zalecane jest 2 razy dziennie po 3 kapsułki. Wytyczne poniżej dla 6 kapsułek czyli dziennego zapotrzebowania na składniki:
Bardzo ważne jest, aby utrzymać wystarczającą ilość jodu w celu zmniejszenia ryzyka niedoborów jodu, związanych z substancjami chemicznymi (tj. Fluor, chlor i brom) są wchłaniane i magazynowane przez tarczycę w miejsce jodu czyli substancje chemiczne wchłaniamy, a tym samym wypieramy jod z organizmu, poprzez suplementację jodu wypieramy toksyczne substancje usprawniając funkcjonowanie tarczycy.
Znaczenie selenu w zdrowiu tarczycy
Enzym, który przekształca T4 (nieaktywną formę hormonu tarczycy) w T3 (aktywna forma), jest enzymem zależnym od selenu, więc bez wystarczającego poziomu selenu hormony tarczycy zatrzymują się w stanie nieaktywnym, powodując objawy Hashimoto .
Wystarczający poziom selenu pomaga również zapobiegać i odwracać Hashimoto. Kiedy organizm przekształca jodek (jod typu, który spożyjesz, np. Sól kuchenna, czyli jodek sodu) w jod, proces ten powoduje wydzielanie nadtlenku wodoru. Nadtlenek wodoru jest utleniaczem i uszkadza komórki tarczycy, które mogą wywoływać reakcję autoimmunologiczną obserwowaną w Hashimoto. Selen działa jako neutralizator nadtlenku wodoru, badania wykazały, że pacjenci Hashimoto z niskim poziomem selenu, którzy zwiększyli spożycie selenu, obniżali swoje przeciwciała o prawie 64%!
Istnieje wiele produktów spożywczych naturalnie bogatych w selen, w szczególności orzechy brazylijskie, mięso, ryba i skorupiaki, więc istnieje wiele możliwości utrzymania wystarczającego poziomu selenu przez dietę oczywiście jeżeli stosujesz produkty bio lub organiczne. Aby zapewnić utrzymanie wystarczającego poziomu selenu, zaleca się uzupełnienie diety o co najmniej 200 mcg selenu.
Znaczenie cynku w zdrowiu tarczycy
Podobnie jak selen, cynk odgrywa rolę w enzymie potrzebnym do konwersji T4 na T3. Cynk jest również niezbędny dla receptorów hormonalnych podwzgórza tarczycy, co oznacza, że bez wystarczającej ilości cynku, podwzgórze nie może wytworzyć odpowiedniego poziomu hormonu tarczycy. Niedobór cynku zmniejsza produkcję hormonu tarczycy i powoduje Hashimoto.
Wołowina jest dobrym źródłem cynku w diecie, a podobnie jak przy jodzie i selenie dr Myers zaleca stosowanie suplementu z cynkiem i / lub wysokiej jakości multiwitaminy z co najmniej 25 mg cynku. Cynk może wpływać negatywnie na poziom miedzi w organizmie jest jej antagonistą, dlatego też zaleca się przyjmowanie suplementu z cynkiem i z dodatkiem miedzi.
Znaczenie żelaza w zdrowiu tarczycy
Żelazo wpływa na dwa kluczowe etapy produkcji hormonu tarczycy. Po pierwsze, enzym, który przekształca jodek w jod (tak, że może połączyć się z tyrozyną w celu uzyskania hormonów tarczycy) zależy od żelaza . Po drugie, jak selen i cynk, żelazo jest potrzebne do konwersji T4 do T3.
Większość kobiet, które leczy się w klinice dr Myers ma niedobór żelaza, a konkretnie ferrytyny, białka, które przechowuje żelazo, ponieważ kobiety miesiączkują i są narażone na utratę krwi a przez to składników odżywczych jak żelazo. Jest to szczególnie powszechne wśród kobiet stosujących dietę wegetariańską lub wegańską, ale także u osób stosujących dietę paleo.
Wołowina lub wątroba z kurczaka, małże, ostrygi i szpinak są dobrym źródłami żelaza. Można również uzupełnić spożycie żelaza poprzez suplementację.
Sprawdzanie poziomów jodu, selenu, cynku i żelaza
Istnieją dwa różne testy, które służą do pomiaru poziomu jodu, ale dr Myers nie używa żadnego z nich w swojej klinice, ponieważ są one niewiarygodne. Jednym z nich jest badanie skórne, w którym na skórę nakłada się płyn Lugola i przez 24 godziny obserwuje się, jak szybko jest wchłaniany przez skórę.
Drugi to próba obciążenia jodem, w której pacjenci przyjmują 50 mg jodu, a następnie zbiera się mocz przez 24 godziny, aby ocenić, ile jodu absorbują i ile jest wydalone. Im więcej jodu jest wchłaniana przez twoje ciało, tym większe masz jego niedobry.
Problem z tymi testami polega na tym, że każdy wchłania substancje odżywcze w różnych stadiach, a testy nie uwzględniają indywidualnej chemii ciała.
Zamiast tego dr Myers zaleca utrzymanie diety i spożycia jodu w przedziale od 150 do 450 mcg na dobę i monitorowanie funkcji tarczycy w przypadku objawów niedoczynności tarczycy, które mogą wskazywać na niedobór.
Dr Myers określa poziomy selenu i cynku w ramach bardzo obszernego zestawu testów, panel ION® (Individual Optimal Nutrition – indywidualny dobór optymalny) . Panel analizuje zarówno mocz jak i próbki krwi w celu pomiaru poziomu kluczowych witamin, minerałów, przeciwutleniaczy oraz organicznych, tłuszczowych i aminokwasów. Zapewnia bardzo kompletny obraz stanu odżywczego pacjenta i oferuje bardzo wnikliwe wskazówki dotyczące tego, co może powodować ich stan zdrowia.
Jeśli znasz lekarza naturopatę możesz poprosić o analizę poprzez panel ION®, a jeśli nie, typowy lekarz może przeprowadzić standardowe badania krwi w celu określenia poziomu selenu i cynku.
Podczas sprawdzania niedoboru żelaza należy poprosić lekarza, aby zbadał poziom ferrytyny, a nie sam poziom żelaza, który mierzy poziom hemoglobiny i hematokrytu. Poziomy hemoglobiny i hematokrytu będą rejestrować poziom dopiero wtedy, gdy u pacjenta występuje ciężki niedobór żelaza. Ferrytyna jest lepszym wskaźnikiem na obecną ilość żelaza w organizmie.
Poziomy ferrytyny można sprawdzać w standardowym laboratorium poziom powinien wynosić pomiędzy 50-100 ng / ml.
Jeśli stwierdzisz, że masz niedobór tych czterech składników odżywczych niezbędnych dla zdrowia tarczycy, zaleca się spożywanie żywności bogatej w składniki odżywcze i przyjmowanie suplementów w razie potrzeby.
Dieta przy Hashimoto:
System medyczny i internet mogą być prawdziwym labiryntem sprzecznych i nierzetelnych informacji.
Oto dlaczego, żywność ma nadzwyczajną moc – zarówno do leczenia jak i wyrządzania szkód.
Wyobraź sobie: jedzenie wprowadzone do organizmu może pozytywnie wpływać na twoje zdrowie fizyczne, poziom energii, a nawet stan umysłu.
Mając to na uwadze, dr Myers mając doświadczenie z tysiącami pacjentów z całego świata w swojej klinice medycyny funkcjonalnej udało jej się odkryć wzorce tego, jakie produkty spożywcze najprawdopodobniej wywołują i pogarszają objawy Hashimoto, a która żywność wspiera odporności i doprowadza do optymalnej pracy tarczycy .
Obejmuje ona dokładną dietę, a także zawiera pełny 28-dniowy plan posiłków w książce „The Thyroid Connection” , książka ukaże się we wrześniu 2017 w Polsce, w języku polskim.
Czego musisz koniecznie się wystrzegać to
1. Zrezygnuj z glutenu na zawsze
Mówiąc prosto, gluten napędza chorobę Hashimoto, a tym samym wszystkie choroby autoimmunologiczne i stany zapalne.
Czemu? Ponieważ powoduje nieszczelność jelita, czyli wtedy, gdy jelita stają się przepuszczalne, co prowadzi do uwalniania toksyn, mikrobów, białek i niestrawionych cząstek żywności do krwiobiegu.
To dlatego, że jeżeli jesz gluten (czy masz wrażliwość na gluten, czy nie), twoje ciało uwalnia zonulinę, substancję chemiczną wpływającą na szczelność połączenia jelit. Wiemy z pionierskiej pracy badacza Harvarda Alessio Fasano, że przepuszczalność jelit jest prekursorem wszystkich stanów autoimmunologicznych, a Hashimoto jest jednym z nich.
Przewlekły stan zapalny powoduje, że twój układ odpornościowy staje się tak przepracowany, że atakuje on własne tkanki ciała (tarczycę w przypadku Hashimoto).
Co gorsza, gluten ma bardzo podobną strukturę białka do tarczycy, układ immunologiczny uważa, że są one takie same. Całkowita rezygnacja z glutenu jest niezbędna w celu odwrócenia Hashimoto.
2. Zrezygnuj z nabiału.
Nabiał jest drugim największym winowajcą w chorobie Hashimoto i innych stanach autoimmunologicznych, ponieważ kazeina, białko występujące w nabiale, jest bardzo podobna do glutenu i powoduje taką samą reakcję. Ponadto nabiał zawierać może hormon wzrostu, który zakłóca twój system hormonalny i pracę tarczycy oraz antybiotyki, które powodują nieszczelne jelita.
http://www.amymyersmd.com/2017/07/4-essential-nutrients-reverse-hashimotos
Leave A Reply