Siemię lniane jest spożywane przez co najmniej 6000 lat, co czyni je jednym z pierwszych na świecie uprawianym pokarmem.
Siemię lniane zawiera przeciwzapalne kwasy tłuszczowe omega-3 (chociaż nie tego samego typu, co ryby, takie jak łosoś), a także substancje przeciwutleniające zwane lignanami, które pomagają w promowaniu równowagi hormonalnej oraz kilku innych korzyści z nasion lnu.
Korzyści z nasion lnu to pomoc w poprawie trawienia, skóry, układu sercowo-naczyniowego, cholesterolu i równowagi hormonalnej podczas walki z rakiem, a nawet łaknienia cukru – i to dopiero początek!
Co to jest siemię lniane?
Siemię lniane, czasami nazywane siemieniem lnianym, to małe, brązowe lub złote nasiona. W rzeczywistości, siemienię lniane lub „siemię lniane” to różne nazwy tego samego nasienia. Siemię lniane są doskonałym źródłem błonnika pokarmowego; minerałów takich jak mangan, tiamina i magnez; i białko roślinne.
Len jest jednym z najbogatszych źródeł roślinnych kwasów tłuszczowych omega-3, zwanych kwasem alfa-linolenowym (lub ALA) na świecie. Innym wyjątkowym faktem dotyczącym nasion lnu jest to, że są one najważniejszym źródłem lignanów w diecie ludzi; siemię lniane zawierają około siedem razy więcej lignanów niż najbliższe drugie miejsce, nasiona sezamu.
Nasiona lnu można spożywać w postaci całych / niezmielonych nasion, ale są jeszcze bardziej korzystne, gdy są kiełkowane i mielone na śrutę lnianą. Mielenie lnu pomaga wchłonąć oba rodzaje włókien, które zawiera. Całe siemię lniane przejdzie przez układ trawienny, nie będąc strawionym, co oznacza, że nie otrzymasz wielu korzyści!
Dodatkowo, siemię lniane stosuje się do produkcji oleju lnianego, który jest łatwo trawiony i stanowi skoncentrowane źródło zdrowych tłuszczów.
Innym produktem rośliny lnu (Linum usitatissimum) jest olej lniany, czyli gotowany olej stosowany w farbach olejnych, kitach do glazury (do okien) oraz jako środek chroniący i wzmacniający drewno.
Gotowany olej lniany nigdy nie powinien być spożywany.
10 najlepszych korzyści z nasion lnu
1. Bogate we włókna, ale ubogi w węglowodany
Jedną z najbardziej niezwykłych zalet siemienia lnianego jest to, że len zawiera duże ilości śluzu, włókno tworzące żel, które jest rozpuszczalne w wodzie i dlatego porusza się w przewodzie pokarmowym w formie niestrawionej. Po zjedzeniu, śluz z nasion lnu może sprawić, że jedzenie w żołądku nie opróżni się zbyt szybko do jelita cienkiego, co może zwiększyć wchłanianie składników odżywczych i sprawić, że poczujesz się pełniejszy. Ponieważ włókno znalezione w siemieniu lnianym nie jest w stanie rozkładać się w przewodzie pokarmowym, niektóre z kalorii zawartych w lnie nie zostaną wchłonięte.
Len ma niską zawartość węglowodanów, ale wyjątkowo wysoką zawartość zarówno rozpuszczalnego jak i nierozpuszczalnego błonnika, co oznacza, że wspomaga detoksykację okrężnicy, może pomóc w utracie tłuszczu i może zmniejszyć łaknienie cukru.
Większość dorosłych powinna codziennie spożywać od 25 do 40 gramów błonnika z wysokobłonnikowych pokarmów. Spożywanie zaledwie dwóch łyżek lnu dziennie zapewni od około 20 do 25 procent zapotrzebowania na błonnik.
2. Bogate w kwasy tłuszczowe Omega-3
Wiele słyszymy o korzyściach zdrowotnych płynących z oleju z ryb i tłuszczów omega-3 w ostatnim czasie, co jest jednym z powodów, dla których nasiona lnu, orzechy włoskie i nasiona chia są znane ze swoich właściwości przeciwzapalnych. Olej rybi zawiera EPA i DHA, dwa tłuszcze omega-3 otrzymane tylko z pokarmów zwierzęcych, które są kluczowe dla optymalnego zdrowia. Chociaż nasiona lnu nie zawierają EPA ani DHA, zawierają one rodzaj omega-3 zwany ALA, który działa nieco inaczej w organizmie niż EPA / DHA.
Kwas alfa-linolenowy (ALA) jest wielonienasyconym kwasem tłuszczowym n-3, który pomaga zmniejszyć ryzyko choroby niedokrwiennej serca i nadciśnienia, poprawia czynność płytek krwi, zmniejsza stan zapalny, promować zdrowe funkcje komórek śródbłonka, chronić funkcję tętnic i zmniejszyć arytmie serca.
Badanie opublikowane w Nutrition Reviews wykazało, że około 20% ALA można przekształcić w EPA, ale tylko 0,5% ALA jest przekształcane w DHA. Ponadto, zaskakująco, płeć może odgrywać dużą rolę w przekształcaniu ALA; w tym samym badaniu młode kobiety miały 2,5-krotnie większy współczynnik konwersji niż mężczyźni. Bez względu na konwersję, ALA jest nadal uważany za zdrowy tłuszcz i powinien być włączony w zbilansowaną dietę.
3. Pomaga w zachowaniu zdrowej skóry i włosów
Dlaczego siemię lniane jest dobre dla twoich włosów? Korzyści z nasion lnu dla włosów polegają na tym, że stają się bardziej błyszczące, mocniejsze i bardziej odporne na uszkodzenia. Tłuszcze ALA w nasionach lnu korzystnie wpływają na skórę i włosy, dostarczając niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także witaminy z grupy B, które pomagają zmniejszyć suchość i łuszczenie. Może również poprawić objawy trądziku, trądziku różowatego i egzemy. Te same korzyści odnoszą się również do zdrowia oczu, ponieważ len może pomóc zmniejszyć zespół suchego oka ze względu na jego działanie smarująco nawilżające.
Olej z siemienia lnianego jest kolejnym doskonałym rozwiązaniem dla skóry, paznokci, oczu i włosów, ponieważ ma jeszcze wyższą koncentrację zdrowych tłuszczów. Jeśli pragniesz zdrowszej skóry, włosów i paznokci, zastanów się nad dodaniem do swojego smoothie dwóch łyżek siemienia lnianego lub jedną łyżkę oleju lnianego codziennie. Możesz spożywać od jednej do dwóch łyżek oleju z siemienia lnianego doustnie, aby nawodnić skórę i włosy.
Może być również mieszany z olejkami eterycznymi i stosowany miejscowo jako naturalny środek nawilżający skórę, ponieważ przenika do skóry i zmniejsza jej suchość.
4. Pomaga obniżyć poziom cholesterolu i leczyć hiperlipidemię
Badania opublikowane w czasopiśmie Nutrition and Metabolism wykazały, że dodanie nasion lnu do diety może w naturalny sposób zmniejszyć poziom cholesterolu poprzez zwiększenie ilości tłuszczu wydalanego przez ruchy jelit. Zawartość rozpuszczalnego błonnika w siemieniu lnianym zatrzymuje tłuszcz i cholesterol w układzie pokarmowym, więc nie można go wchłonąć. Rozpuszczalne włókno lniane także zatrzymuje żółć, która jest wytwarzana z cholesterolu w pęcherzyku żółciowym. Żółć jest następnie wydalana przez układ trawienny, co zmusza organizm do wytworzenia większej ilości, zużywając nadmiar cholesterolu we krwi, a tym samym obniżając poziom cholesterolu.
Hiperlipidemia ma nienormalnie wysokie stężenie tłuszczów lub lipidów we krwi i jest jednym z najważniejszych czynników ryzyka choroby niedokrwiennej serca. Badania pokazują, że siemię lniane może znacznie obniżyć te lipidy.
W jednym badaniu z 2015 r. Podzielono 70 pacjentów z hiperlipidemią na dwie grupy; grupa interwencyjna otrzymywała 30 gramów surowego siemienia lnianego zmielonego codziennie przez 40 dni. Pod koniec badania zmierzono ponownie ich lipidy w surowicy. Grupa pobierająca proszek z siemienia lnianego zredukowała lipidy w surowicy. Autorzy doszli do wniosku, że „siemię lniane można uznać za pożyteczny środek terapeutyczny do redukcji hiperlipidemii”
5. Bezglutenowe
Używanie lnu jest świetnym sposobem na naturalną wymianę ziaren zawierających gluten w przepisach. Ziarna, zwłaszcza zawierające gluten, mogą być trudne do trawienia dla wielu osób, ale len jest zwykle łatwo metabolizowany, a także działa przeciwzapalnie.
Ponieważ len może wchłaniać dużo płynu i pomagać w wiązaniu składników, których używasz w przepisach dotyczących gotowania / pieczeniea, ale nie zawiera glutenu, siemię lniane jest dobrym wyborem dla osób z celiakią lub wrażliwością na gluten. Jako bezglutenowy sposób pieczenia często używam siemię lniane i mąkę kokosową w przepisach, aby dodać wilgoci, stworzyć pożądaną teksturę oraz uzyskać zdrowe tłuszcze.
6. Bogate w przeciwutleniacze (lignany)
Jedną z największych zalet nasion lnu jest to, że jest bogate w przeciwutleniacze, w szczególności lignany, które są unikatowymi polifenolami. Lignany dostarczają nam przeciwutleniaczy, które pomagają zmniejszyć uszkodzenia wolnych rodników, dlatego len ma działanie przeciwstarzeniowe, równoważące hormony i regenerujące komórki. Występują w nieprzetworzonych produktach roślinnych, w tym nasionach, pełnych ziarnach, fasoli, jagodach i orzechach. Niezdrowe nawyki żywieniowe, takie jak zły stan jelit, palenie tytoniu, antybiotyki i otyłość, wpływają na poziom lignanu w organizmie, dlatego też dieta bogata w składniki odżywcze jest ważna dla przywracania jej poziomu.
Lignany są uważane za naturalne „fitoestrogeny” lub składniki odżywcze roślin, które działają nieco podobnie do hormonu estrogenu. Fitoestrogeny w nasionach lnu mogą zmieniać metabolizm estrogenu, powodując wzrost lub spadek aktywności estrogenu w zależności od czyjegoś statusu hormonalnego (innymi słowy, len ma zarówno właściwości estrogenowe, jak i antyestrogenowe). Na przykład u kobiet po menopauzie lignany mogą powodować, że organizm produkuje mniej aktywne formy estrogenu, co wiąże się ze zwiększoną ochroną przed wzrostem guzów.
Lignany są również znane ze swoich właściwości przeciwwirusowych i antybakteryjnych, dlatego regularne spożywanie lnu może pomóc zmniejszyć liczbę lub dotkliwość przeziębień i grypy. Badania wykazały również, że polifenole również wspierają wzrost probiotyków w jelicie, a także mogą pomóc w eliminacji drożdży i candidy w organizmie.
7. Wspiera zdrowie układu trawiennego
Jedną z najlepiej zbadanych zalet nasion lnu jest jego zdolność do promowania zdrowia trawiennego. ALA w lnie może pomóc zmniejszyć stan zapalny i chronić wyściółkę przewodu pokarmowego. Okazało się, że siemię lniane jest korzystne dla osób cierpiących na chorobę Leśniowskiego-Crohna i inne schorzenia trawienne. Dodatkowo promuje korzystną florę jelitową nawet u osób z „normalnymi” układami trawiennymi. Włókno znalezione w nasionach lnu zapewnia pokarm dla przyjaznych bakterii w jelicie grubym, które mogą pomóc oczyścić odpady z organizmu.
Len jest bardzo bogaty w rozpuszczalne i nierozpuszczalne włókna, co oznacza, że jest bardzo pomocny w utrzymaniu prawidłowych ruchów jelit. Ponieważ siemię lniane może pomóc w rozroście stolca i wypłukać odpady z przewodu pokarmowego z powodu swojej żelowej właściwości, jest uważane za jeden z najlepszych naturalnych środków na zaparcia. Możesz jeść mielone siemię lniane, spożywać od jednej do trzech łyżek oleju lnianego ze szklankąi soku z marchwi. Będziesz także czerpał korzyści z otrzymywania dużej ilości magnezu z lnu, innego składnika odżywczego, który promuje zdrowie trawienne poprzez nawilżanie stolca i rozluźnienie mięśni w przewodzie pokarmowym.
8. Może pomóc w zapobieganiu nowotworom
Jako część zdrowej diety, siemię lniane może pomóc w zapobieganiu niektórym rodzajom nowotworów, w tym rakowi sutka, prostaty, jajnika i okrężnicy. Z tego powodu len jest włączony w dietetyczny protokół Budwig, naturalne podejście do zapobiegania i leczenia raka. Protokół diety Budwig obejmuje spożywanie co najmniej jednej porcji dziennie przepisu przygotowanego z twarogu lub jogurtu, siemię lniane i olej lniany. Z tego powodu dieta Budwig jest czasami nazywana dietą lnianą i twarogową lub po prostu dietą z oleju lnianego.
Badanie opublikowane w Journal of Clinical Cancer Research wykazało, że spożywanie nasion lnu może zmniejszyć ryzyko raka piersi poprzez zmniejszenie wzrostu guza. Niektóre badania pokazują, że kobiety doświadczają zmniejszonego ryzyka zachorowania na raka piersi, gdy spożywają większe ilości błonnika pokarmowego, lignanów, przeciwutleniaczy karotenoidowych, stigmasterolu, warzyw. To doprowadziło niektórych ekspertów do zalecania głównie diet opartych na roślinach w celu zmniejszenia ryzyka nowotworów związanych z hormonami.
Lignany znajdujące się w nasionach lnu mogą być przekształcane przez bakterie jelitowe w enterolakton i enterodiol (rodzaje estrogenów), który jest uważany za sposób, w jaki len naturalnie pomaga w zrównoważeniu hormonów. Zrównoważone hormony (czyli nie za mało lub za dużo estrogenu i progesteronu) mogą pomóc zmniejszyć ryzyko raka piersi i innych problemów u kobiet. Z podobnych powodów, inne badanie opublikowane w Journal of Nutrition wykazało, że lignany w nasionach lnu mogą również zmniejszać ryzyko raka endometrium i jajnika.
9. Może pomóc w utracie wagi
Jaka jest zależność między nasionami lnu a utratą wagi, według badań? Badanie opublikowane w Journal of Nutrition wykazało, że nasiona lnu i orzechy włoskie mogą poprawić i wspomóc utratę wagi.
Ponieważ len jest pełen zdrowych tłuszczów i błonnika, pomaga utrzymać uczucie sytości. Oznacza to, że możesz spożywać mniejszą ilości kalorii, co może prowadzić do utraty wagi. Tłuszcze ALA mogą również przyczynić się do zmniejszenia stanu zapalnego i pomóc w utrzymaniu równowagi hormonalnej, która może stać na przeszkodzie utraty masy ciała. Stan zapalny ciała ma tendencję do utrzymywania nadmiernej masy ciała, a ponadto powszechne jest zmaganie się z problemami trawiennymi, takimi jak zaparcia i wzdęcia, jeśli spożywasz niezdrową dietę. Dodaj kilka łyżeczek mielonego siemienia lnianego do zup, sałatek lub koktajli codziennie jako część planu odchudzania.
10. Pomaga w zmniejszeniu objawów menopauzy i zaburzeń równowagi hormonalnej
Wykazano, że lignany znajdujące się w siemieniu lnianym przynoszą wiele korzyści kobietom w okresie menopauzy. W rzeczywistości, siemię lniane może być w niektórych przypadkach stosowane jako alternatywa dla hormonalnej terapii zastępczej lub jako uzupełniające podejście do równoważenia hormonów ze względu na właściwości estrogenowe, które mają lignany.
Ze względu na zdolność lnu do równoważenia estrogenów, nasiona lnu mogą również pomóc zmniejszyć ryzyko osteoporozy. Może nawet pomóc w menstruacji kobiet, pomagając w utrzymaniu regularności cyklu, na przykład w fazie lutealnej o normalnej długości (okres między owulacją a miesiączką). Aby skorzystać z tych hormonalnych korzyści siemię lniane, spróbuj spożywać jedną lub dwie łyżki stołowe siemienia lnianego w koktajlach śniadaniowych, a także jedną łyżkę stołową oleju lnianego w ciągu dnia.
Zalety siemienia lnianego
Kiedy spojrzysz na wartości odżywcze siemienia lnianego, wiele rzeczy przykuje twoją uwagę. W rzeczywistości, profil odżywczy siemienia lnianego sprawia, że jest ono jednym z najbardziej odżywczych pokarmów na świecie.
Zgodnie z Krajową bazą danych składników odżywczych USDA suplementacja dwiema łyżkami stołowymi całego / niezmielonego siemienia lnianego (rozpatrywana jako jedna porcja) zawiera:
110 kalorii
6 gramów węglowodanów
4 gramy białka
8,5 grama tłuszczu
6 gramów włókna
0,6 miligrama manganu (26 procent DV)
0,4 miligrama tiaminy / witaminy B1 (22 procent)
80 miligramów magnezu (20 procent DV)
132 miligramy fosforu (14 procent DV)
0,2 miligrama miedzi (12 procent DV)
5 miligram selenu (8 procent DV)
Siemię lniane zawiera również dużo witaminy B6, kwasu foliowego, żelaza, potasu i cynku.
Zalety nasion lnu i nasion chia
Zarówno siemię lniane, jak i nasiona chia zawierają dużo błonnika i rodzaj kwasów tłuszczowych omega-3 zwanych kwasami alfa-linolenowymi lub ALA. Len jest lepszym źródłem ALA niż nasiona chia, chociaż nasiona chia mają również wiele zalet zdrowotnych. Jedna uncja nasion lnu zawiera około 6000 miligramów ALA w porównaniu do około 4900 w tej samej ilości nasion chia.
Nasiona Chia są małe, okrągłe, albo białe, albo czarne. Podobnie jak len, chia może wchłaniać dużo wody, przyczyniać się do poczucia pełności, zapobiegać zaparciom i pomagać w zdrowiu trawiennym.
Siemię lniane zawierają mniej błonnika niż nasiona chia. Len ma około ośmiu gramów włókna w jednej uncji w porównaniu do około 11 gramów w jednej uncji nasion chia. Oba tworzą żel podczas trawienia w połączeniu z płynem, który blokuje uwalnianie cukrów z włókien i ich całkowite rozbicie. Pomaga to w kontrolowaniu cukru we krwi, sprzyja dobrym wypróżnieniom i obniżaniu poziomu cholesterolu.
Tylko nasiona lnu zawierają duże ilości lignanów, a nasiona chia nie. Jednak nasiona chia mają inne przeciwutleniacze, zwłaszcza czarne nasiona chia, które mają bardzo wysoką gęstość składników odżywczych.
Nasiona Chia zawierają więcej wapnia niż nasiona lnu, co czyni je dobrym dodatkiem do wegańskiej / roślinnej diety. Dostarczają również innych witamin i minerałów, takich jak cynk, miedź, fosfor, mangan, magnez i potas (podobnie jak siemię lniane).
Poziom białka lnianego jest imponujący, z nieco większymi niż nasiona chia, chociaż oba są dobrymi źródłami.
Nasiona Chia można spożywać w dowolnej postaci, podczas gdy len najlepiej kiełkować i mielić. Len jest bardziej podatny na zjełczenie z biegiem czasu, dlatego należy go przechowywać w lodówce, aby przedłużyć świeżość. Oba są bardzo przydatne przy pieczeniu i gotowaniu bezglutenowym lub wegańskim.
Zalety siemię lniane: Gdzie szukać i jak używać siemię lniane
Poszukaj nasion lnu w sklepach spożywczych, sklepach ze zdrową żywnością i Internecie. Obecnie są one powszechnie dostępne w supermarketach.
Siemię lniane kontra siemię lniane skiełkowane :
Najlepszym sposobem na doświadczenie korzyści z nasion lnu jest spożywanie nasion lnu w ich wykiełkowanej postaci. Moczenie ich, a następnie kiełkowanie eliminuje kwas fitynowy i może znacznie zwiększyć wchłanianie minerałów. Kanadyjska Rada Lnu zaleca moczenie nasion lnu przez co najmniej 10 minut w ciepłej wodzie lub przez dwie godziny w zimnej wodzie. Niektórzy również namaczają nasiona przez noc, a następnie dodają do receptur całą mieszaninę przypominającą żel (nasiona i wodę).
Siemię lniane najlepiej spożywać w formie skiełkowanej lub zmielonej, ponieważ nasze ciała nie mogą uzyskać dostępu do składników odżywczych znajdujących się w nasionach, jeśli są one zjedzone w całości. Całe nasiona przeważnie przechodzą przez nasz organizm w formie niestrawionej.
Możesz zmielić całe siemię lniane w młynku do kawy, najlepiej zrobić to bezpośrednio przed jedzeniem, aby ziarna się nie utleniły.
Podobnie jak inne źródła błonnika, w tym nasiona chia i nasiona konopi, należy je spożywać z dużą ilością wody lub innych płynów.
Ile siemienia lnianego jeść dziennie? Spożywaj około 2-3 łyżki stołowe dziennie, aby uzyskać najwięcej korzyści. Możesz użyć więcej lub mniej w zależności od celów i sposobu reagowania na spożycie nasion lnu, więc najlepiej jest monitorować, jak się czujesz, aby znaleźć odpowiednią ilość.
A co z przechowywaniem nasion lnu? Podczas gdy wiele źródeł zaleca przechowywanie nasion lnu w nieprzezroczystym pojemniku w lodówce lub zamrażarce, „Badania pokazują, że grubo zmielone nasiona lnu mogą być przechowywane w temperaturze pokojowej do 10 miesięcy, bez psucia się lub utraty kwasu tłuszczowego omega-3, ALA. „
Pieczenie i gotowanie z nasionami lnu:
Jednym z najczęstszych pytań dotyczących stosowania nasion lnu w przepisach jest to, czy pieczenie ma jakikolwiek wpływ na kwasy tłuszczowe omega-3 lnu.
Według wielu badań można piec siemię lniane w temperaturze 132 stopni Celsjusza przez około trzy godziny, a kwasy tłuszczowe omega-3 (ALA) w nasionach lnu pozostaną stabilne.
Oto porady dotyczące włączenia nasion lnu do przepisów:
Dodaj 1-3 łyżki mielonego siemię lniane do porannego smoothie. Dodaj dużo wody lub mleka migdałowego / kokosowego, dzięki temu, że siemię lniane wchłaniają płyn.
Zmieszaj łyżkę stołową z jogurtem z odrobiną surowego miodu.
Upiecz muffiny, ciastka czy pieczywo z siemieniem lnianym
Dodaj kiełki do domowego muesli.
Wymieszaj z wodą i użyj jako substytut jajka w przepisach wegetariańskich / wegańskich.
Jakie są potencjalne skutki uboczne jedzenia nasion lnu ?
Kiedy po raz pierwszy wprowadzasz do diety len, a przez to dużo błonnika, możesz tymczasowo doświadczyć następujących efektów ubocznych:
Wzdęcia i gazy
Dyskomfort w jamie brzusznej
Luźne stolce
Zmniejszony apetyt
Potencjalnie zmiany hormonalne w przypadku spożywania dużych ilości
Włókno w siemieniu lnianym może upośledzać wchłanianie niektórych leków. Należy również pamiętać, że siemię lniane działa jak rozcieńczalnik krwi, więc jeśli bierzesz jakiekolwiek rozcieńczalniki krwi, takie jak aspiryna lub inne NLPZ, powinieneś unikać spożycia nasion lnu.
Dodatkowo unikaj nasion lnu, jeśli masz raka piersi lub macicy i zachowuj ostrożność, jeśli masz wysoki poziom cholesterolu i zażywasz leki obniżające poziom cholesterolu.
Końcowe refleksje na temat korzyści z nasion lnu
Siemię lniane, czasami nazywane siemieniem lnianym, to małe brązowe lub złote nasiona. Zawierają kwas tłuszczowy omega-3 o nazwie ALA, białko, błonnik, minerały takie jak magnez i fosfor oraz antyutleniacze zwane lignanami.
Zalety siemienia lnianego obejmują poprawę trawienia, poprawę wyglądu skóry, obniżenie poziomu cholesterolu, zmniejszenie apetytu na cukier, równoważenie hormonów, pomoc w utracie wagi, leczenie zaparć i pomoc w walce z rakiem.
Spożywaj codziennie od dwóch do trzech łyżek najlepiej mielonego siemienia lnianego lub od jednej do dwóch łyżeczek oleju lnianego najlepiej bio i 10 stopniowego.
https://draxe.com/10-flax-seed-benefits-nutrition-facts
Leave A Reply