Pasztet warzywny ( włoszczyzna, kasza jaglana soczewica)napisano 2017-03-06 13:45:40

  • napisał/a 2017-03-06 13:45:40

    Pasztet warzywny w smaku bardzo delikatny, przypomina babkę ziemniaczaną. Banalnie prosty.                          Może być w wersji tzw "studenckiej" czyli na szybko. Paczka mrożonych warzyw - włoszczyzny, ugotowana soczewica i kasza jaglana doprawiamy miksujemy i masa gotowa.

                                   

    Potrzebne będą:

    soczewica pomarańczowa 200g

    kasza jaglana ugotowana 2 szklanki

    włoszczyzna:  marchew 1 sztuka

                              pietruszka 1 sztuka

                                      por część biała 1 sztuka

                                             seler kawałek - opcjonalnie

    olej kokosowy lub masło klarowane 2 łyżki

         sól do smaku

                                                           przyprawy np gotowa gram masala 1 łyżeczka

     

    Przepłukujemy soczewicę pod bieżącą wodą, wkładamy do garnka zalewamy wodą, gotujemy do miękkości - ok 15 minut. Jeżeli mamy za dużo wody po ugotowaniu odsączamy na sitku.

    Kaszę jaglaną w garnku prażymy, gdy poczujemy zapach prażonej kaszy zalewamy wodą i przepłukujemy ją do momentu , aż woda będzie czysta. Następnie zalewamy wodą i gotujemy, aż woda wyparuje i ukażą się dziurki.

    Warzywa myjemy obieramy ścieramy na tarce o grubych oczkach, por kroimy drobno lub korzystamy z gotowej mieszanki warzywnej.  Warzywa przesmażamy na oleju kokosowym lub maśle , aż stanął się miękkie.

    Łączymy wszystko w misce dodajemy resztę tłuszczu , solimy dodajemy przyprawy i miksujemy blenderem ręcznym na mniej więcej gładką masę.

    Masę wkładamy do foremki i pieczemy w 180 stopniach ok 40 minut. Wyjmujemy pasztet i czekamy aż przestygnie, to ważne kasza jaglana musi stężeć.

        

    Gotowy pasztet kroimy w plastry możemy lekko go podgrzać na patelni i podawać z domowym keczupem oraz z domową musztardą . Przypominam dobrej jakości keczup ekologiczny to taki bez cukru i chemicznych dodatków. W sklepach eko można znaleźć np musztardę słodzoną miodem i na occie jabłkowym

        

    Pasztet podajemy koniecznie z dużą surówką najlepiej mieszanką sałat.

    Co najważniejsze pasztet bardzo smakuje dzieciom:).

    Wersja dla dzieci

                        

     


izla.pl 2015-17
Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie treści i zdjęć bez zgody autorki zabronione.