Wegańskie ciasto czekoladowe zasmakuje każdemu:)napisano 2017-03-01 16:08:29

  • napisał/a 2017-03-01 16:08:29

    To ciasto zachwyca każdego:) jest kremowe , miękkie i aromatyczne.

    Na odżywianiu bezglutenowym najlepiej stosować zdrowe zamienniki mąki pszennej czy orkiszowej - bo ta choć lepiej jest trawiona przez bez glutenowców, jednak posiada gluten. Takimi zamiennikami są: mąka gryczaną, mąka z ryżu pełnoziarnistego, mąka z ryżu brązowego - choć obwiniana jest za zawartość arsenu, mąka ryżowa - niby uboga odżywczo jednak w połączeniu z olejem kokosowym zyskuje na wartości, mąka jaglana i owsiana  - bywa czasem gorzka, mąka kokosowa bardzo zdrowa powinna być wykorzystywana przez osoby z chorobami immunologicznymi czy chorobami tarczycy.

    Ciasto robiłam z  różnych mąk, jednak z ryżu zwykłego ciasto jest najdelikatniejsze. Jeżeli wolisz zdrowszą wersję możesz dać różne mąki np ryżową pełnoziarnistą, kokosową ważne aby otrzymać 1 szklankę mąki.

    Przepis znalazłam na jakimś zagranicznym blogu już nie pamiętam niestety na jakim:(

    Do słodzenia zdrowych ciast wykorzystuje się syrop daktylowy, ksylitol, erytrytol (erytrol), daktyle suszone, cukier kokosowy.

    Do nadania puszystości jajka dla wegan, siemię lniane , banany.

    Przy dodaniu bananów otrzymamy dodatkową słodycz ale niestety aromat bananów przenika do ciasta, jednym osobom to odpowiada innym przeszkadza. Żeby zdusić aromat bananów możesz użyć bio aromatu rumowego lub bio wanilii burbon , mielonej np firmy BIOVEGAN , którą kupisz w sklepach eko.

    Składniki:
         1 szklanka mąki ryżowej pełnoziarnistej/ ryżowej /ub ryżowa z kokosową
         3 łyżki ksylitolu/ erytrolu/ 1/3 szklanki cukru kokosowego /1/3 szklanki syropu daktylowego
         3 łyżki oleju kokosowego extra virgin

        3 łyżki dobrej jakości kakao , jeżeli lubisz intensywny smak dodaj 4 łyżki

         2 banany
        1 łyżka cynamonu
        1-2 łyżki bio ekstraktu wanilii lub wanilii burbon w proszku
        100 ml wody lub mleka roślinnego
        2 łyżki siemienia lnianego lub 1 jajko
        1 łyżeczka eko proszku - winian potasu do nabycia w sklepach eko
        1 łyżeczka sody

    Czynności

    Jeżeli nie dodajesz jajek to 2 łyżki siemienia zalewasz ciepłą wodą- 4 łyżki i czekasz do wytworzenia się śluzu, następnie miksujesz. Składniki umieszczasz w  dużej misce dodajesz siemię, miksujesz. Wcześniej możesz w misce rozgnieść banana widelcem i po kolei dodać składniki , ciasto można rozmieszać ręcznie, ale wcześniej trzeba mieć zmielone siemię lniane.

    Ciasto przekładasz do keksówki  długość 20 pieczesz do suchego patyczka, w 180 °C, bez termoobiegu.

           

    Ilość ciasta starcza dla 3-4 osób, taki mały deser ;) , jeżeli pieczesz dla większej ilości osób, zrób ciasto z podwójnej ilości składników.

    Dla czekoladocholików , możesz polać ciasto czekoladą np gorzką

    Ciasto przez cały czas jest wilgotne i puszyste nie wysusza się i nie twardnieje.

     


izla.pl 2015-17
Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie treści i zdjęć bez zgody autorki zabronione.