Gofry bezglutenowe, które zawsze się udają napisano 2017-02-09 18:10:08

  • napisał/a 2017-02-09 18:10:08

    Przepis sprawdzony przeze mnie kilkukrotnie:). Pochodzi z bloga natchniona.pl. Składniki trochę zmodyfikowane. W przepisie tym co byś nie zrobił;) gofry się udają,  nie są jednak aż tak chrupiące jak te z mąki pszennej, być może to wina też gofrownicy.

    Wiem , że gofrownice prostokątne wyciskają  cieńsze ciasto, niż te w serduszka.

    Gofry są najsmaczniejsze świeże , później robią się twarde i suche.

    Jednego razu pomyliłam się i zamiast mąki z amarantusa i ryżowej dałam mąkę gryczaną- gofry się udały:)

                              

    Składniki:

    – 100 g mąki ryżowej najlepiej pełnoziarnistej

    – 25 g mąki z amarantusa

    – 25 g mąki ziemniaczanej

    – 1 łyżeczka eko proszku do pieczenia- winianu potasu

    – szczypta sody

    – szczypta soli

    – 1 łyżka  ksylitolu/ syropu daktylowego

    – kilka kropel olejki waniliowego

    – 2 jajka (białka i żółtka osobno)

    – 3/4 szklanki mleka roślinnego lub wody

    – 50 g masła lub oleju kokosowego

    Czynności:

    Mąkę przesiej, dodaj proszek do pieczenia, sodę, słodzidło i sól. Masło/olej kokosowy  rozpuść w garnuszku.

    Białka ubij na sztywną pianę. Do sypkiej mieszanki dodaj, żółtka, rozpuszczone masło/olej kokosowy i mleko/wodę  połącz mikserem. Ostrożnie dodaj białko do masy i wymieszaj. Białka napowietrzają ciasto przez to gofry są puszyste.

    Ciasto odstaw na 15 minut.

    Rozgrzej gofrownicę, wylewaj ciasto na środek gofrownicy , piecz do uzyskania zezłocenia. Gofry przełóż na kratkę do ostudzenia i uzyskania chrupkiej powierzchni.

    Podawaj po przestygnięciu np z dżemem :)

     


izla.pl 2015-17
Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie treści i zdjęć bez zgody autorki zabronione.