Aromatyczne kotlety lub pasztet z kalafiora napisano 2017-02-03 18:54:12

  • napisał/a 2017-02-03 18:54:12

    Nie jestem fanką pasztetów i kotletów, gdyż każde podgrzewanie warzyw to utrata witamin i minerałów.

    Gdy przyjdzie jednak okres chłodów szukamy dań bardziej zagęszczonych i sycących oraz takich z większym zastosowaniem czyli jako obiad, przekąska, danie na wynos do launch boxa czy wkładka do kanapki.

    Masa jest bardzo smaczna, można ją wykorzystać do zrobienia kotletów czy w formie pasztetu. Kalafior jest w kotletach składnikiem wiodącym, jeżeli nie lubisz za bardzo jego smaku, zamiast pieczenia go w piekarniku, ugotuj w wodzie osłodzonej np syropem daktylowym - smak będzie łagodniejszy.

    Do kotletów potrzebne będą nam:   

    1  kalafior
    4 ziemniaki opcjonalnie
    4-5 sztuk pieczarek opcjonalnie
    ½ szklani suchej kaszy jaglanej
    ½ szklanki  pestek dyni lub ziaren słonecznika
    8-10 suszonych pomidorów z oleju
    1 ząbek czosnku
    zioła np natka pietruszki, koperek
    sól,   pieprz

    wędzona papryka opcjonalnie


    Czynności:

    Kalafior podziel na części natrzyj olejem kokosowym lub masłem klarowanym, jeśli zdecydujesz się dodać ziemniaki pokrój je w kawałki i również natrzyj olejem i upiecz w piekarniku  w temp 200 stopni. Nie dopuść do zbytniego zrumienienia, aby warzywa nie były gorzkie.

    Piecz do miękkości, piekarnik wydobywa aromat z warzyw, w wersji zdrowszej można ugotować wszystko na parze, będzie zdrowiej , ale mniej aromatycznie.

    Kaszę przypraż w garnku i gdy będzie się unosił aromat, zalej zimną wodą, przepłucz pozbywając się wody z białym nalotem. Zalej kaszę świeżą wodą (1 szklanka) i gotuj do ukazania się dziurek w kaszy i wchłonięcia przez nią wody, przez ok 15 minut.

    Jeżeli decydujesz się na pieczarki pokrój je drobno i lekko podsmaż na oleju kokosowym lub maśle klarowanym.
    W misce umieść warzywa z piekarnika , kaszę i opcjonalnie pieczarki, pomidory suszone (z oleju pomidory suszone są mięsiste i bardziej aromatyczne dlatego je preferuję ). Dodaj  pestki z dyni lub słonecznika, wchłoną nadmiar wody z masy, ząbek czosnku , przyprawy i zioła.

    Wszystko najlepiej przepuść przez maszynkę do mięsa, wtedy masa jest z kawałkami warzyw i dobrze się lepi. Jeżeli zdecydujesz się zmiksować masę np blenderem ręcznym, kotlety nie są już tak dobre, ale to moja opinia:)

    Z masy jeżeli zdecydujesz się na kotlety, lepisz kotleciki. Możesz usmażyć je na patelni najlepiej ceramicznej lub granitowej, na oleju kokosowym rafinowanym lub maśle klarowanym. Możesz też upiec w piekarniku, ale kotlety wtedy mogą być przesuszone. Kotlety podawaj z dużą ilością surówki z różnych sałat.

    Jeżeli decydujesz się na pasztet, masę przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, piecz do momentu, aż pojawi się lekka skorupka na górze pasztetu. Temperatura pieczenia 180 stopni Celsjusza. Czas pieczenia ok 1 godziny.

    Poczekaj, aż pasztety przestygnie inaczej będzie się rozpadał.

    Pasztet możesz pokroić w plastry i podawać z surówką lub na chleb z domową musztardą / keczupem i oczywiście surówką.

     

    :)


izla.pl 2015-17
Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie treści i zdjęć bez zgody autorki zabronione.