Ciasteczka orzechowe, bez cukru, bez glutenunapisano 2016-12-19 15:08:10

  • napisał/a 2016-12-19 15:08:10

    Proste ciasteczka orzechowe, z wykorzystaniem gotowego masła np migdałowego lub z orzechów laskowych lub ziemnych (używam sporadycznie ze względu na występowanie pleśni) itp.

    Robiłam je z przepisu znalezionego  w internecie 3 lata temu , niestety nie pamiętam z jakiej strony. Przepis sprawdził się, gdy zrezygnowałam z kupnych słodyczy i inny przetworzonych produktów i postanowiła się zdrowo odżywiać.

    Ciastka robię bardzo sporadycznie, głównie na prośbę mojego synka i jako deska ratunkowa na wyjazdy lub imprezy z kupnymi słodyczami. Ostatnio nabrałam takiej wprawy, że robię je na wyczucie. Ciastka są miękkie , konsystencja tzw rozpływająca się w ustach.

    Jeżeli chcesz uzyskać chociaż trochę twardsze ciastka,  należy dodać  jajka. Chrupkość ciastkom nadaje zazwyczaj zwykły cukier lub ten niby zdrowszy trzcinowy. Ja go nie używam więc zostanę przy ciastkach miękkich i zdrowszych.

    Twardość uzyskamy też przypiekając ciastka.

    130g mąki gryczanej

    1 łyżeczka eko proszku do pieczenia lub sody,

    120g masła z orzechów (migdałowe/nerkowców/fistaszkowe/laskowe)

    110g oleju kokosowego,

    aromat waniliowy,

    1/3 szklanki syropu daktylowego /namoczonych i zmiksowanych daktyli/cukru brzozowego

    lub mieszanki syropu daktylowego z cukrem brzozowym ( ksylitol),

    50g płatków owsianych,

    1/2 tabliczki gorzkiej czekolady pow 70%kakao,

    do posmarowania ciastek lub posypania kawałkami czekolady ciastek

    na kilka minut przed ich wyjęciem z piekarnika

    1 -2 jajka dla tych co je stosują

    Czynności:

    Rozdzielam składniki na suche i mokre następnie je łączę i wyrabiam ręką ciasto. Zostawiam na 10 minut. Następnie nagrzewam piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Blachę wykładam papierem do pieczenia. Z ciast robię kulki , kładę na papierze i je rozgniatam uzyskując placuszki. Ciastka piekę do bardzo lekkiego zbrązowienia, następnie posypuję drobnymi kawałkami gorzkiej czekolady. Czekam 2-3minuty i wyciągam ciastka. Układam na ruszcie do wystudzenia.

    Przed wystudzeniem ciastka będą się kruszyły, dlatego ważne jest ostudzenie ciastek , które nada im twardości.

       Pamiętaj ciasteczka są na specjalne okazje, a nie do jedzenia na co dzień, codziennie jedz przede wszystkim duże ilości warzyw i owoców:)


izla.pl 2015-17
Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie treści i zdjęć bez zgody autorki zabronione.