Zupa dyniowo- buraczana napisano 2016-12-19 13:49:27

  • napisał/a 2016-12-19 13:49:27

    Sezon dyniowy w pełni, więc stosując zasadę kuchni makrobiotycznej korzystajmy z niej ile się da:).

    Prosta zupa dyniowo-buraczana z kaszą jaglaną i śmietaną z nerkowców.

    Składniki:

    dynia ok 1 kg,

    3 buraki,

    1 cebula,

    1 ząbek czosnku,

    jarzynka bez chemii lub sos sojowy,

    przyprawy: carry, kurkuma , kardamon po 0,5 łyżeczki,

    dla wyważenia smaku ocet balsamiczny,

    słodzidło np syrop daktylowy,

    1,5-2 szklanki wody,

    1 łyżka oleju kokosowego extra virgin

     

    Dynię oraz buraki pieczemy w piekarniku wcześniej kroimy je  w małe kawałki lub w ćwiartki. Im drobniej pokroimy tym szybciej upieczemy , ale przy nieuwadze możemy je przesuszyć. Warzywa możemy też ugotować na parze będzie szybciej i zdrowiej . Wybór zostawiam każdemu, ja robię wersję raz z pieczeniem innym razem  bez.

    Pieczemy w piekarniku max 180 stopni Celsjusza,  ok 1 godziny uzyskamy  dodatkowy aromat z warzyw.

    Po upieczeniu warzyw (nie dopuszczamy aby się za bardzo wysuszyły i podpiekły ) jeżeli piekliśmy duże kawałki, kroimy na mniejsze  nadające się do zmiksowania.

    W garnku na oleju kokosowym dla głębszego smaku podsmażamy cebulę z czosnkiem.

    Dodajemy upieczoną dynię i buraki , zalewamy 1,5-2 szklanką wody.

    Całość miksujemy , dodajemy przyprawy: jarzynkę bez chemii lub sos sojowy, gotową przyprawę bez chemii carry lub carry, kurkumę , kardamon.

    Na koniec równoważymy smak syropem daktylowym i ewentualnie octem balsamicznym.

    Dodajemy śmietanę z nerkowców lub z migdałów ( namoczone migdały lub nerkowce miksujemy dając ulubione przyprawy oraz sok z kiszonki (ogórków kiszonych lub kapusty kiszonej lub krótkich kiszonek).

    Do zupy możemy dodać kaszę jaglaną , gryczaną , komosę ryżową, to na co mamy ochotę :)

    Poprzez taką formę zupy możemy w niej sporo przemycić oraz mamy od razu  obiad dla dorosłych i dzieci.  

    Dzieci chętniej jedzą kremy warzywne:)


izla.pl 2015-17
Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie treści i zdjęć bez zgody autorki zabronione.