Zielony obiad - brokuły groszek cukinia w sosie orzechowymnapisano 2016-12-15 17:38:15

  • napisał/a 2016-12-15 17:38:15

    Obiad na zielono

    Dzisiejszą propozycję obiadową czy kolacyjną  możemy zaliczyć do posiłków nutritariańskich, mamy tu bowiem zielonolistne warzywo gotowane na parze- brokuł, strączek-groszek zielony , grzyby- pieczarki i sos z ziaren i orzechów oraz rośliny cebulowe: czosnek i cebulę czyli mamy tu prawie w 100% spełnioną zasadę G-bombs wg Dr Fuhrmana.

     

     

       główni bohaterowie to :

    1 brokuł,

    1 cukinia,

    1 szklanka groszku zielonego mrożonego,

    1 cebula  ,

    ząbek czosnku

    5-6 pieczarek,

    1/3 szklanki orzechów nerkowca lub miksu orzechowego

    np pestki dyni, orzechy włoskie, słonecznik

    Brokuły i mrożony groszek gotujemy krótko na parze.

    Na patelni na oleju kokosowym na małym ogniu podsmażamy cebulę, pieczarki i cukinię pokrojone w kostkę, nie dopuszczamy do zrumienienia.

    Możemy zostać przy wersji warzywnej. Jeżeli zdecydujemy się na tzw wypełniacz  to możemy ugotować ryż pełnoziarnisty, makaron ryżowy, kaszę jaglaną .

    sos z orzechów i ziaren możemy tu zastosować ulubiony orzechy i nasiona w różnych proporcjach np trochę orzechów nerkowca, ziaren dyni, migdałów , słonecznika, siemienia lnianego.

    Ziarna zalewamy wodą na noc lub jeżeli potrzebujemy sos "na już" zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na 15-30 minut , przepłukujemy z kurzu i brudu,  po przepłukaniu miksujemy na sos.

    Miksujemy z wodą w zależności od tego czy sos ma być rzadki czy gęsty, dodając ulubione przyprawy , miksujemy na gładką masę  u mnie : pół łyżeczki wędzonej papryki, łyżeczka płatków drożdżowych, łyżka sosu sojowego bez pszenicy lub eko jarzynki, łyżeczka suszonego czosnku lub ząbek jeżeli chcemy mieć aromatyczny ostry sos.

    Do miksowania nie potrzebujemy żadnych cudów, ja używam blendera ręcznego tzw żyrafy o mocy 700 W , to ważne, bo w przypadku mniejszej mocy blender może wyzionąć ducha:)

    Można skorzystać również z blendera kielichowego o mocy także 700W,  blendujemy wtedy na tzw lenia czyli wrzucamy wszystko do kielicha i blendujemy. Łączymy wszystkie składniki, np w garnku lub patelni lekko podgrzewając to ważne , alby nie doprowadzić do zrumienienia składników i zbytnio nie podgrzać doprowadzając do strat witamin i minerałów.   

    dodana czerwona fasola

    wersja dla dziecka

    Wersja dla dziecka : zostawiamy warzywa , które dziecko lubi, a resztę miksujemy z sosem z orzechów i ziaren, jeżeli nie lubi warzyw miksujemy je z sosem i dodajemy np do kaszy jaglanej robimy tzw przemyt warzywny:) 

    U mnie ta metoda  świetnie się sprawdza, po kilku miesiącach jak dziecko się przyzwyczai do smaków możemy spróbować wprowadzać warzywa w całości. U nas zawsze problem jest z cebulą, cukinią  oraz jak to synek nazywa gumowymi grzybami czyt. pieczarkami.  

    UWAGI : stosujemy niewielkie ilości rożnych ziaren do 30g dziennie na osobę średnio aktywną, warto nie przekraczać tych ilości ze względu na sporą zawartość tłuszczy w nasionach i ziarnach,  alby nie zaburzać równowagi między kwasami omega 6 a 3 .


izla.pl 2015-17
Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie treści i zdjęć bez zgody autorki zabronione.